Якщо ми задамося метою дізнатися всі корисні властивості буряка, то майже будь-яке джерело інформації розповість про велику кількість вітамінів і мінеральних речовин у ньому. У буряках багато йоду, клітковини, заліза, магнію, бетаїну і т. д. Вийде, що користь від вживання буряка незаперечна.
Проте варто лише самостійно оцінити наявність корисних речовин в 100 гр. буряків з допомогою будь-якого довідника, і ми вражені тим, наскільки первісна інформація відрізняється від істини.
Давайте спробуємо відокремити правду від вигадки і дізнатися, в чому справжня користь буряків. А також, розберемося, кому буряк здатна завдати шкоди.

Користь буряків

1. У буряках дійсно містяться майже всі вітаміни групи В (крім В12), а також вітаміни С і РР.
На жаль, цей зміст досить невисока.
100 гр. буряків містить 10 мг вітаміну С, а це лише 10 % від норми. Порівняйте з червоним болгарським перцем, де вітаміну С близько 240 гр!
Так само і з іншими вітамінами.
2. Пишуть, що буряк є майже рекордсменом серед овочів за вмістом йоду.
Але йоду в 100 гр. буряків лише близько 5 % денної норми. Це скільки ж її треба з’їсти, щоб наблизитися до норми?
3. Так, буряк містить калій, магній, залізо і мідь. Але їх кількість далеко від 100 %.
4. Зате кількість хрому в буряках видатне.
100 гр. буряка містять близько 40 % хрому. А хром є дуже важливим мінералом. Його часто не вистачає в нашому харчуванні.
Так вже за одне це варто регулярно включати буряк в раціон харчування.
5. Вважається, що буряк чудово справляється з запорами і нормалізує роботу кишечника за рахунок поліпшення перистальтики.
Зазвичай така дія виробляє міститься в овочах і клітковина. Але в буряках її не так вже багато: лише 12 % від норми (100 гр).
І, тим не менш, майже кожен з нас міг відчути на собі дане позитивне властивість буряків. Вона дійсно чудово допомагає при проблемах з нерегулярним стільцем.
6. Ще однією корисною властивістю буряків вважається її здатність знижувати артеріальний тиск. Тому буряк рекомендують вживати в їжу при гіпертонії.
7. Буряк благотворно впливає на обмін речовин і роботу травного тракту в цілому.
Крім того, вона сприяє виведенню з організму шкідливих речовин.
8. Ще одним важливим корисним властивістю буряків слід визнати її позитивний вплив на стан кровоносної системи. При регулярному вживанні буряка склад крові поліпшується.

Шкода буряків

Максимальну користь буряк приносить в сирому вигляді, особливо, у вигляді свіжовичавленого соку. Проте деяким людям вживання сирої буряків в будь-якому вигляді здатне принести шкоду. Це ті, у кого присутні такі проблеми, як:
1. Сечокам’яна хвороба;
2. Ревматоїдний артрит;
3. Гіпотонія;
4. Кишкові розлади;
5. Подагра.
Крім того, необхідно пам’ятати, що при термічній обробці майже всі корисні вітаміни в буряках знищуються. А низький глікемічний індекс сирого продукту перетворюється на високий після приготування на вогні.
Тому не варто вживати велику кількість вареного буряка, якщо є необхідність скинути зайву вагу.
Висновок: Навіть якщо відкинути все зайве і регулярно вживати буряк в їжу заради отримання норми хрому і стимуляції роботи кишечника, одне це вже робить звичайну і недорогу буряк вкрай корисним і потрібним продуктом.
Тим же, у кого немає протипоказань до застосування буряків в сирому вигляді, можна розглянути можливість вживання сирого буряка або свіжих бурякових або буряково-овочевих соків.