Напевно, багато читачів зовсім не знають про глікоген. Інші, можливо, чули щось, але точно нічого сказати не можуть. Між тим, без глікогену якщо ми і можемо існувати, то в неповноцінному вигляді. Тому що глікоген – це енергія, бензин для наших тел.
Що нам можуть дати нові знання про гликогене? Величезна кількість корисної інформації. Ми зрозуміємо, чому товстіємо і чому худнемо. Ми зможемо зрозуміти, що відбувається в м’язах при тому або іншому виді діяльності. Ми зможемо вибрати ту фізичне навантаження, яка буде відповідати нашим вимогам.
Нарешті, ми просто навчимося керувати схудненням або збільшенням ваги. І в основі всього перерахованого лежить глікоген. Давайте дізнаємося, що це таке.

Що таке глікоген

Основне, що нам необхідно знати: глікоген – запасний і основний вид енергії для нашого організму.
Взагалі, організм здатний отримувати енергію з декількох джерел, але тільки глікоген з них є основним. Тому що глікоген – це запас, який відкладається глюкози, що надходить у кров з їжею.

Звідки береться глікоген

Коли ми з’їдаємо їжу, що містить вуглеводи, то це їжа розщеплюється в шлунково-кишковому тракті до глюкози і всмоктується в кров. При цьому рівень глюкози в крові (іншою мовою – рівень цукру) піднімається вище норми.
Як тільки це відбувається, підшлункова залоза виділяє інсулін, і той вже починає перетворювати глюкозу в глікоген (запасну форму глюкози).
Глікоген відкладається на зберігання в клітинах печінки, а також надходить у м’язи, де зберігається до моменту використання при скороченні м’язів.
Процес перетворення глюкози в крові глікоген продовжується до тих пір, поки рівень цукру крові не повернеться до норми. Після цього інсулін перестає виділятися.

Навіщо потрібен глікоген

По мірі споживання глюкози з крові різними системами організму її рівень падає.
Як тільки рівень цукру в крові падає, у кров виділяється гормон глюкагон. Він запускає в клітинах печінки процес переходу глікогену в глюкозу. Потім отримана таким чином глюкоза виходить у кров і підвищує рівень цукру до норми.
І так буде доти, поки в печінці залишається запас глікогену. При падінні рівня цукру організм поповнить недолік за рахунок того, що було відкладено під час попередніх прийомів з їжею вуглеводів.
Якщо ми будемо періодично приймати їжу, що містить якусь кількість вуглеводів, то будуть поповнюватися і запаси глікогену. Але якщо з їжею вуглеводи перестануть надходити в організм, то запасеного глікогену вистачить приблизно на 17-24 годин.
Після вичерпання всіх запасів запасеного глікогену наш організм буде змушений перейти на інші джерела енергії.
Образно все це можна описати наступним чином.
Заправляючи машину бензином, ми робимо запас енергії, як і організм запасає глікоген. Більше, ніж може вмістити бензобак залити не можна. Для зайвого бензину доведеться використовувати щось додаткове.
Також і в організмі. Більше певної кількості глікогену печінка вмістити не може. В такому випадку наш організм починає запасати глюкозу іншим чином – перетворюючи її в жир.
По мірі руху бензобак машини порожніє, і одного разу, коли бензину вже не залишилося, робота двигуна зупиняється до наступної заправки паливом.
Точно також діє і наш організм. Тільки після виснаження запасів глікогену в хід піде ще більш запасна форма енергії – жир, а також власні амінокислоти (білкові структури).

Глікоген в м’язах

Печінка не є єдиним органом, запасаючих глікоген. Основні запаси глікогену зосереджені, як раз, в м’язових структурах. Тільки тут глікоген виступає безпосереднім джерелом енергії в процесі гліколізу. З глікоген м’язів в кров вчинити не може.
У міру виснаження запасів глікогену в м’язах, вони поповнюються з кровотоку. А після повного виснаження запасів глікогену в печінці та м’язах, робота м’язів зазнає зміна потужності, тому що починається використання жирів. Тільки не всіх жирів, які організм запасає в жирових депо, а тих невеликих запасів, що містяться прямо в м’язових волокнах.

Чому необхідно знати про глікоген

Глікоген – це основа отримання енергії для всіх потреб нашого організму.
При недостатності глікогену організму волею-неволею доводиться використовувати для отримання енергії жир і амінокислоти. Саме на цьому принципі побудовані такі системи схуднення дієта Дюка, Аткінса, Кремлівська і ряд інших.
Якщо не є вуглеводи у другій половині дня або взагалі не приймати їжі після 5-6 годин вечора, то до ночі запаси глікогену в печінці майже повністю закінчаться. Та організм під час сну почне розщеплювати жир. На цьому принципі побудована, наприклад, дієта Катерини Мірімановою Мінус 60, хоча сама вона цього, можливо, навіть не усвідомлює.
Якщо з їжею буде надходити надмірна кількість вуглеводів, тоді місця в печінці для зберігання глікогену просто не залишиться. І для того, щоб знизити рівень цукру в крові, надлишок глюкози швидко і успішно перетворюється в жир. Так-так, наш жир буде рости не з харчових жирів, а з вуглеводів.
Якщо ми буде витрачати мало енергії і вживати багато вуглеводів, особливо швидких форм (цукор, шоколад, солодощі тощо), то рівень цукру в крові постійно буде на підвищеному рівні. Організм просто не буде встигати його складувати, інсуліну не вистачить. І тоді – здрастуй, цукровий діабет II типу.
Треба навчитися керувати глікогеном
Можливо, стаття здасться занадто простий і недостатньо наукової, але так і є. Нам не важливі хімічні формули глікогену. Нам необхідно зрозуміти його завдання і принципи роботи.
Тоді ми зможемо керувати рівнем глікогену у власному організмі. Це дасть можливість не тільки запускати процес розщеплення жиру в ті моменти, коли запаси глікогену підійшли до нуля.
Ми можемо легко перемикати роботу наших м’язів з використання глікогену на використання жирів. І це може відбуватися не тільки в моменти повного вичерпання гранул глікогену в м’язових волокнах, а набагато раніше, буквально з перших секунд руху. Тільки для цього необхідно знати, що в м’язах знаходяться різні типи м’язових волокон, і деякі типи можуть отримувати енергію з різних джерел.
Є ще стільки потрібної і важливої інформації як про глікоген, так і про багато що інше, необхідне для здорового і довгого життя. Але про це ми будемо говорити вже в майбутніх статтях.
Основне ж, що потрібно винести з цієї статті наступне: Глікоген — це запасна форма глюкози, з якої організм одержує енергію для життєдіяльності. Керуючи рівнем глікогену, ми можемо керувати формою, вагою і працездатністю тіла.
Чекаю запитань.