Дієта при хронічному гастриті шлунка – це одна з важливих сходинок на шляху одужання. При різних варіантах захворювання, важливо знати якого харчування дотримуватися. І враховувати всі вимоги обраної або призначеної лікарем дієти.

Загальні правила

Дієта при будь-якій формі хронічного гастриту має ряд однакових правил і особливостей:

  • Їсти потрібно в один і той же час 4-6 разів на день.
  • Останній прийом їжі за 2-3 години до сну.
  • Вся їжа готується на пару, вариться, запікається або тушкуватися.
  • Харчування дробове, невеликими порціями (так, щоб почуття голоду пройшло, але з’явилося відчуття переїдання).
  • Температура страв середня. Краще всього їсти їжу кімнатної температури (до 50 градусів).
  • Заборонена жирна, смажена, гостра і солена їжа.
  • Перераховані пункти присутні у всіх варіантах дієти. Їх дотримання обов’язкова частина комплексного лікування.

    Харчування в період загострення

    При загостренні хронічного гастриту, основа дієти – це супи у вигляді пюре, слизові супи, рідкі каші, варені і перетворені в пюре овочі. Перші 2 дні дозволяється вживати тільки слизові супи (наприклад, рисовий). Потім, на 3-4 день, додаються супи-пюре, рідкі каші і пюре, пудинги з овочів.

    Під час загострення під заборону потрапляють всі соління, копченості, смажена, жирна і консервована їжа, майонез та інші подібні соуси. У цей період, навпаки, повинен дотримуватися щадний (фізично, хімічно і температурно) режим харчування. В комплексі з дієтою приймаються і призначені гастроентерологом медикаменти.

    Дозволені та заборонені продукти

    Перші 14 днів, в самому початку загострення, дієта сувора і повинна обов’язково дотримуватися. Продукти повинні тільки варитися або готуватися на пару. Крім супів і каш, можна готувати пудинги і запіканки без гірочки.

    Дозволено:

    • нежирне дієтичне м’ясо (телятина, кролятина, яловичина), птиця (куряче філе і індичка) і риба (камбала, хек тощо) – подрібнені, у вигляді парових котлет, тефтель або дрібно розтерте в супі;
    • рисова, манна, вівсяна і гречана крупи для каш і супів;
    • можна їсти трохи макаронів, відмінним варіантом стане запіканка з спагетті/вермішелі;
    • їх овочів: варені картоплю і моркву (але при поліпшенні стану та розширення дієти);
    • вчорашній білий хліб і галетне печиво – при розширенні дієти і з дозволу лікаря;
    • киселі з ягід (солодких) з медом, вони відмінно позначаться на загоєння слизової шлунка;
    • рекомендується вживати молоко, на його основі можна готувати каші і навіть молочні супи;
    • в якості інших молочних продуктів підійде некислий сир і трохи сметани (кілька ложок на добу);
    • в якості пиття підійдуть зелений чай (але він не повинен бути міцним), у чай можна додати трохи молока, також хорошим вибором будуть відвари з шипшини й різних трав.

    Щодня потрібно з’їдати близько 10 г вершкового масла. Воно зніме роздратування і запалення зі стінок шлунка і прискорить загоєння слизової.

    Заборонено:

    • жирні сорти м’яса (свинина, баранина);
    • вживати жирну птицю (гусака, качку) і рибу;
    • сирі овочі;
    • сірий і чорний хліб, будь-який свіжий хліб, здоба;
    • гриби;
    • фрукти (допускаються тільки запечені солодкі яблука, але після дозволу лікаря);
    • кислі ягоди, будь-які ягоди у сирому вигляді;
    • будь-які спеції крім солі (але не більше 10 г в день): майонез, кетчуп, гірчиця тощо;
    • не можна їсти перлову, ячмінну і кукурудзяну крупи;
    • бобові (горох, квасолю тощо);
    • солодощі (дозволяється тільки мед);
    • міцний чай, каву, квас і весь алкоголь.

    При хронічному ерозивно гастриті

    При ерозивно гастриті слизова шлунка пошкоджена в одиничному або множинних місцях. Тому потрібен захист стінок шлунка від хімічних, фізичних і температурних впливів. Повинна дотримуватися сувора дієта, що щадить, як і при загостренні хвороби, яка максимально знизить запалення і прискорить загоєння ерозій.

    Першу 1-2 тижні хворий дотримується дієти, яку призначають при загостренні. Після чого йому призначають менш строгий раціон. Допускаються круп’яні каші, якщо спочатку вони повинні бути рідкі і слизові, то тепер можна варити просто в’язкі і полувязкие.

    Нежирне дієтичне м’ясо і риба можуть запікатися, готуватися на пару або варитися. Його можна подавати в перетертими або шматочками. Овочі потрібно варити і перетирати або перемолоти в кухонному комбайні.

    З фруктів можна їсти яблука в запеченому вигляді. Але потрібно вибирати солодкі плоди, наприклад, сорту голден. Категорично не можна їсти яблука сорту «Симиренко», вони часто кислы і будуть дратувати слизову шлунка. В іншому список заборон відповідає дієті при загостренні.

    Дієта при ерозивно гастриті триває близько 20-25 днів і поступово ставати все менш суворою. Але всі продукти повинні бути подрібнені, а при вживанні їжу потрібно ретельно пережовувати.

    Яблука Голден дозволені при хронічному гастриті

    Дієта № 2

    Менш суворою, ніж вже перераховані, є дієта номер 2. Вона призначається при хронічному гастриті і гострому гастриті, коліті в період одужання. Зазвичай їй передує дієта № 1а, дієта №16 і дієта №1.

    Стіл номер два, призначається не тільки під час одужання гострого гастриту і коліту. Це також дієта при хронічному атрофічному гастриті. При цьому захворюванні клітини слизової починають змінюватися у структурі, що відбуваються запальні процеси і навіть атрофія тканин.

    Після термінового проходження курсу лікування в період загострення (як атрофічним, так і іншими видами хронічного гастриту) хворим призначається раціон з більш розширеним списком дозволених продуктів. Крім того, при дієті №2 допускається не тільки варіння, приготування на пару і запікання, але і легке обсмажування без масла (на спеціально сковороді) і панірування. Але краще не зловживати з останнім.

    Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

    Принципи і правила харчування в цьому випадку не відрізняються від вже перерахованих. Список продуктів, як дозволених, так і заборонених практично ідентичний вже озвученим, з низкою нюансів. Це пов’язано з тим, що секреція шлункового соку висока, і мету лікування її знизити. Саме тому ряд кислих продуктів виключається з раціону.

    Дієта при хронічному гастриті з підвищеною кислотністю має наступні особливості:

  • Забороняються абсолютно всі цитрусові, особливо лимони. Але навіть солодкі, на перший погляд, мандарини або апельсини можуть підняти рівень кислоти в шлунку.
  • З кисломолочних продуктів можна тільки сир в невеликій кількості. На період лікування слід уникати вживання ряжанки, простокваші і кефіру.
  • Зводиться до мінімуму вживання яблук, навіть солодких. Ідеальний варіант їх приготування – запікання.
  • Необхідно виключити з раціону ківі. Зазвичай лікар може включити в дієту хворого гастриту (плід добре впливає на процес загоєння слизової). Але при підвищеній кислотності кислота, що міститься в ківі, тільки погіршує стан шлунка.
  • Під заборону потрапляють і напої, що містять кофеїн (кава, какао і навіть чай), який впливає на підвищення рівня кислотності.
  • Харчування при гастриті зі зниженою кислотністю

    При гастриті зі зниженою кислотністю вироблення соляної кислоти в шлунку дуже низька. У цьому випадку завданням стоїть невелике збільшення цих показників. Тому при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю дотримуються загальні вимоги до дієти, список того, що можна, а що ні, відповідає дієті №2.

    Підвищують рівень соляної кислоти введенням в раціон невеликої кількості кислих продуктів. Так, можна вживати трохи цитрусових або ківі. Але це повинно бути обмеженим, 1-2 невеликих плодів на тиждень буде цілком достатньо. При цьому не намагайтеся з’їсти їх за раз, так можна тільки нашкодити собі. Розділіть плід на кілька прийомів їжі.

    При цій формі захворювання можна сміливо включати в раціон кисломолочні продукти, наприклад, кефір, ряжанку або кисле молоко. А також печені яблука.

    Харчування при хронічному поверхневому гастриті

    Поверхневий гастрит – це одна з слабко виражених форм хронічного гастриту. У цьому випадку пошкодження зачіпає тільки поверхневий шар внутрішніх стінок шлунка. Тому суворої дієти при поверхневому гастриті дотримуватися немає потреби.

    Повністю слід відмовитися від газованих напоїв, але вживання мінеральних вод без газів рекомендується лікарями. А також повністю припинити вживання копченостей, маринадів і гострих соусів. Значно скоротити кількість використовуваних спецій і солі.

    У період загострення при поверхневому гастриті потрібно:

  • Обмежити споживання жирної і смаженої їжі, але не можна повністю відмовлятися від неї.
  • Скоротити кількість грубої клітковини в раціоні.
  • Дотримуватися дієтичної, нежирної їжі, приготованої на пару, вареної, тушкованої або печенной у фользі.
  • Харчування обов’язково потрібно дробити (4-6 разів на день), а їсти треба в певний час, за графіком.
  • Скоротити кількість споживаного алкоголю, а краще взагалі від нього відмовитися.
  • У результаті виходить, що дієта при різних видах гастриту дуже схожа. Основні принципи дотримуються в будь-якому випадку (дробове харчування за розкладом, відмова від жирного і смаженого, скорочення або відмова від грубої клітковини і т. д.). А представлені варіанти дієт допоможуть вам подолати складний шлях лікування.