Пальмова олія – це парадокс. З одного боку воно містить корисні для здоров’я судин компоненти, з іншого – містить інші компоненти, шкідливі для серцево-судинної системи.
Майже всі чули про пальмову олію, принаймні, про те, що воно часто входить до складу багатьох продуктів харчування. Але мало хто розуміє, в чому користь і шкоду пальмової олії.
Більшість, по можливості, намагаються уникати продуктів, що містять пальмову олію в своєму складі. Чи мають вони рацію? Сьогодні ми в цьому розберемося.

Що таке пальмова олія

Пальми бувають різні – бананові, кокосові, олійні. З плодів останніх і виробляють пальмова олія. Саме з плодів. Не стовбура, ні листя.
На відміну від інших рослинних олій пальмова олія не рідке. Воно тверде, і цьому є своє пояснення: в пальмовій олії багато насичених жирів. У цьому воно нагадує відоме всім вершкове масло.
Пальмова олія відносно дешеве. Тому в епоху імпортозаміщення багато продуктів на російських прилавках стали містити саме пальмова олія. Наприклад, переважна більшість дешевих сортів сиру складаються саме з пальмової олії, а не з молочного жиру.
Пальмова олія міститься в багатьох відомих кондитерських виробах і навіть у сумішах для дитячого харчування. Погано чи ні, про це буде сказано нижче.

Користь пальмової олії

1. Пальмова олія не містить траснжиров.
Трансжири утворюються в процесі гідрогенізації рідких рослинних олій, в процесі їх затвердіння. Пальмова олія і так по своїй консистенції тверде, тому немає необхідності піддавати його гідрогенізації.
І це безсумнівний плюс, тому що таким чином знижуються негативні наслідки вживання пальмової олії для здоров’я судин або як екзогенного канцерогенного фактора.
2. Пальмова олія – прямий конкурент оливкової олії.
Оливкова олія, крім смаку (який, до речі, сказати, на любителя), цінують за велику кількість в його складі мононенасичених жирних кислот Омега-9, представлених у вигляді олеїнової кислоти. Цих кислот в оливковій олії цілих 75 %!
Однак, як це не здасться дивним, пальмова олія містить хоч і менше олеїнової кислоти (40 %), але це набагато більше, ніж містять інші відомі рідкі масла.
А адже олеїнова кислота знижує рівень поганого холестерину в крові, зміцнює імунітет, важлива для вуглеводного обміну і навіть знижує ризик розвитку онкології.
3. Пальмова олія містить незамінні жирні кислоти.
Поліненасичені жирні кислоти не здатні вироблятися в організмі людини і повинні виходити з їжею.
Пальмова олія містить в своєму складі близько 10 % цих кислот, представлених у вигляді Омега-6.
4. Пальмова олія – антиоксидант.
Будь-який продукт, що містить вітамін Е, по суті, є антиоксидантом. Пальмова олія – не виняток.
5. Пальмова олія – джерело вітаміну А.
Пальмова олія – яскраво-червоного кольору. А майже всі продукти червоного або жовтого кольору містять яке-то кількість вітаміну А.
Пальмова олія містить величезну кількість вітаміну А, тим самим створюючи проблему: надлишок вітаміну А украй шкідливий для здоров’я своєю токсичністю.
Розібравши корисні властивості пальмової олії, яких виявилося несподівано багато, перейдемо до розгляду шкідливих властивостей даного продукту.

Шкода пальмової олії

1. Пальмова олія – джерело насичених жирів.
Насичені жири шкідливі для організму тим, що вони підвищують кількість циркулюючих в крові ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), яких вважають основною причиною розвитку атеросклерозу судин.
Можна заперечити, що вершкове масло також містить насичені жири, але ніхто не закликає від нього відмовлятися?
Вся справа не в самому наявність насичених жирів, а тому їх кількості, що потрапляє в наш організм з їжею. З-за вкрай високого поширення пальмової олії в складі компонентів різних продуктів харчування ми з’їдаємо значно більше насичених жирів, ніж це рекомендується.
Всього рекомендується, щоб кількість насичених жирів у раціоні харчування не перевищувало на добу 10 % від загальної калорійності раціону. Інакше різко зростає шанс померти від атеросклерозу та його наслідків.
2. Пальмова олія знижує засвоєння організмом кальцію.
У дешевих дитячих сумішах, де зазвичай присутня пальмова олія у вигляді пальмового олеїна, виникає проблема із засвоєнням дітьми кальцію з тієї ж суміші. Що може негативно позначитися на здоров’я малюків: кальцій життєво необхідний для формування і росту кісткових структур, а також використовується при м’язових скороченнях.
У більш дорогих сумішах, де застосовується пальмова олія з дещо видозміненій структурою, ця проблема успішно вирішена.
3. Пальмова олія містить холестерин.
Незважаючи на те, що пальмова олія – це олія, воно містить трохи холестерину з-за великого наявності у складі насичених жирів.
І хоча кількість холестерину на 100 гр. зовсім невелика, але разом з атеросклеротичними загрозами, які несе в собі велику кількість насичених жирів, вживання великої кількості пальмової олії в їжу різко підвищує ризик утворення холестеринових відкладень.
Висновок: Пальмове масло не є отрутою, якою нас годують виробники заради фінансової вигоди.
Пальмова олія – це особливий рослинний продукт зі своєрідним складом, який потрібно споживати в помірних кількостях, не перевищуючи рекомендовану норму вживання насичених жирів. Тоді ніякої шкоди здоров’ю пальмова олія заподіяти не зможе.