Сьогодні ми спробуємо розібратися в тому, як знизити апетит за допомогою введення в раціон харчування продуктів, які пов’язані з апетитом. Адже іноді підвищений апетит говорить про нестачу в організмі деяких поживних речовин.
Підвищений апетит має як позитивні, так і негативні сторони. З одного боку, якщо людина добре є, то це є ознакою доброго здоров’я і не може не радувати.
З іншого боку, підвищений апетит майже завжди означає і підвищену калорійність харчування. А з віком нашому тілу доводиться все частіше розраховуватися за кожну зайву з’їдену калорію збільшенням запасів жиру. Разом з жиром зазвичай приходять і супутні йому хвороби.
У такій ситуації можна або насильно обмежувати себе в кількості їжі, або постаратися знайти можливу причину такого апетиту. Що ми, як раз, і зробимо. А потім запропонуємо рішення для усунення побічних ефектів такого апетиту.

Як зменшити апетит

Підвищений апетит може бути пов’язаний з недоліком деяких вітамінів і мінералів у харчуванні. При цьому одні з них відповідають за повноцінне засвоєння поживних речовин, інші – за стан нервової системи, також впливає на процеси живлення. Розглянемо їх по порядку.
Вітамін В1 (тіамін) і хром зменшують апетит
При нестачі вітаміну В1 (тіаміну) і хрому в організмі може виникнути стан підвищеного апетиту і постійне бажання перекусити.
Недостатня кількість вітаміну В1 в організмі порушує вуглеводні процеси, насамперед, відбувається неповне вивільнення глюкози з які надійшли з їжею вуглеводів.
З одного боку, при схудненні, це може бути навіть непогано, тому що з їжею буде надходити менше калорій, ніж заплановано. І організм в таких умовах буде отримувати недолік енергії з власних запасів жиру.
Але з іншого боку недолік глюкози в крові провокує приступи голоду. А голоду – це синонім апетиту, адже ми хочемо їсти, коли голодні. А їжа складається не тільки з вуглеводів, але і з жирів, які формують нашу жирову тканину.
Виходить, що нестача вітаміну В1 стимулює повторні прийоми їжі, помітно підвищуючи загальну калорійність харчування з усіма витікаючими наслідками.
Хром, в свою чергу, необхідний для правильного і повного засвоєння глюкози клітинами тіла. При його нестачі порушується робота гормональної системи, насамперед, інсуліну.
Виходить, що нестача в організмі надходять з їжею вітаміну В1 і хрому серйозно порушує вуглеводні процеси, підвищуючи апетит. Щоб усунути недолік цих елементів в організмі, слід звернути увагу на наступні продукти:
• Пивні дріжджі, насіння, пророщені зерна пшениці, горіхи, фісташки, висівки (вітамін В1);
• Тунець, лосось, мойва, креветки, камбала, буряк (хром).
Припустимо прийом полівітамінів з вмістом вітаміну В1 і хрому.
Вітаміни В12 і З знижують бажання перекусити, що виникає від стресу
Стрес, який випробовують багато людей, чинить сильний вплив на стан нервової системи. Стан депресії і стрес дуже негативно впливають на всі системи організму. І кожна людина свідомо чи підсвідомо намагається вирватися з такого стану.
Найпростішим способом знизити негативний тиск є збільшення в організмі кількості позитивних гормонів – ендорфінів. Підвищити їх кількість можна різними способами, але найдоступніший – з’їсти що-небудь смачненьке.
Дійсно, у стані стресу багато людей втрачають апетит і не можуть харчуватися звичайною їжею. Для таких станів навіть придумано вираз: «Шматок в горло не лізе!»
Однак навіть у самих важких нервових ситуаціях майже кожен з нас здатний з’їсти шоколадку, цукерку або що-то інше, обов’язково солодке. Солодке сприяє виділенню ендорфінів, допомагає справлятися зі стресами.
На жаль, у такій ситуації є і оборотна сторона. Все солодке зазвичай дуже калорійне, і містить велику кількість швидких вуглеводів, які здатні швидко перетворюватися в організмі в жир. Тому для подолання стресових ситуацій слід знайти більш прийнятне рішення, ніж просте поїдання шоколаду в великих кількостях.
Вітамін В12 дуже важливий для здоров’я нервової системи, а вітамін С, крім інших функцій, є борцем з підвищеним вмістом гормону стресу кортизолу. Достатня і навіть злегка підвищене вживання з їжею даних вітамінів зміцнює нервову систему і допомагає долати стреси, а не просто заїдати їх.
Вітамін В12 міститься в м’ясі, рибі, яйцях.
Вітамін С міститься в червоному болгарському перці, ківі, цитрусові, зелені.
Також допустимо вживання полівітамінних комплексів.
Кальцій і вітамін D допоможуть усунути наслідки підвищеного апетиту
Знизити апетит ще не означає позбутися від набраних кілограмів. У цьому можуть допомогти вітамін D і кальцій.
Доведено, що кальцій в організмі виконує функцію активатора механізму спалювання жирів, а вітамін D необхідний кальцію для запуску даного процесу. Іншими словами, при нестачі кальцію і вітаміну D процеси утилізації жиру будуть порушені.
Підвищений апетит сприяє накопиченню зайвих жирових відкладень, отже, домігшись зниження апетиту до норми, необхідно запустити процеси утилізації жиру.
Якщо кальцій повинен надходити в організм з їжі, то вітамін D людський організм здатний самостійно виробляти в клітинах при доступ сонячного світла. Однак на цей процес впливає і світловий день, і, особливо, вік: з віком вироблення вітаміну D знижується.
Отримати кальцій можна з кисломолочних продуктів і молока, горіхів, часнику, бобових. Особливо багато кальцію в сирі.
Вітамін D можна отримати з морепродуктів, риби жирних сортів. Але особливим постачальником вітаміну D був і залишається риб’ячий жир, який слід приймати курсами, не допускаючи передозування.
Отже, ми запропонували один з варіантів, який може не тільки допомогти вирішити проблему підвищеного апетиту, але й усунути її наслідки. Однак цього може бути не достатньо, і просте введення в організм потрібних вітамінів і мінералів не дасть потрібного ефекту.
У цьому разі необхідно ретельно проаналізувати раціон і режим харчування, приймаючи в розрахунок і вік людини, і його фізичну активність. Можливо, те, що приймається за підвищений апетит, є реакцією організму на нестачу надходять з їжею калорій. У цьому випадку найважливішим показником є вага тіла: при його стабільному стані причин для занепокоєння не повинно бути.