Кальмари являють собою прекрасний продукт для бажаючих схуднути, так і для тих, хто прагнути набрати вагу тіла. При цьому користь кальмарів набагато перевершує той невеликий шкоду, яка може завдати безконтрольне вживання кальмарів в їжу.

Кальмари являють собою настільки дивовижний морепродукт, що необхідно сказати кілька слів про цих молюсках, перш ніж переходити до розгляду їх корисних і шкідливих властивостей.

Кальмари – малокалорійні молюски з дивовижними здібностями

Кальмари відносяться до загону десятиногих головоногих молюсків. Простіше кажучи, кальмар – це морепродукт, а не риба. Тому кальмари абсолютно позбавлені яскраво вираженого рибного присмаку.

Мало хто знає, але кальмари, незважаючи на дивний вигляд, належать до групи найшвидших мешканців морів і океанів. У швидкості плавання з ними можуть позмагатися лише тунці, та дельфіни – справжні морські спринтери.

Кальмари здатні не тільки дуже швидко переміщатися у воді, але і навіть вистрибувати з неї, як це роблять летючі риби. Є чимало свідчень від моряків, коли кальмар, в гонитві за здобиччю, так високо вилітав з води, що був на палубі морського судна.

При цьому кальмари не тільки просто вистрибують з води, а здатні набирати в цей момент таку швидкість, що пролітають багато метри в повітрі.

В даний час цей молюск серйозно розширив ареали свого проживання у Світовому океані. Це одночасно і добре, і погано.

Погано тому, що серед кальмарів можливий канібалізм. В умовах, коли їжі іншого виду бракує, кальмари можуть поїдати собі подібних.

А добре тому, що м’ясо кальмара чудово підходить і для варіння, і для смаження, а також для тушкування, приготування салатів, супів. Або просто, як закуска до пива.

Розглянемо докладніше корисні властивості цього смачного морепродукту.

Користь кальмарів

Кальмар – надзвичайно корисний продукт харчування, відповідний майже кожній людині, незалежно від режиму і раціону харчування.

  • М’ясо кальмара – прекрасне джерело білка. У 100 гр. продукту кальмар містить 16-18 гр. (за різними даними) абсолютно повноцінного білка.
  • Білок кальмара у відмінних пропорціях містить усі незамінні амінокислоти.
  • Кальмар – маложирний продукт. На 100 гр. кальмара припадає лише 1-2 гр. жиру. Тому кальмара є просто неоціненним помічником всіх людей, що прагнуть скинути зайву вагу. Адже при цьому процесі потрібно досить білка і якомога менше жирів.
  • Кальмари – дуже малокалорійний продукт. 100 гр. кальмара містять близько 75 ккал. Це ще один аргумент на користь того, щоб максимально включати кальмари в різні дієти.
  • Незважаючи на невисокий вміст жирів, всі ці жири вкрай корисні для здоров’я. Адже велика їх частина – це необхідні для здоров’я поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК). Причому саме ті, які організм може використовувати безпосередньо, ті, які присутні в риб’ячому жирі: эйкозопентаеновая (ЕПК) і докозагексаєнова (ДГК) жирні кислоти.
  • У складі кальмарів не дуже багато вітамінів (в основному, лише деякі вітаміни групи В, вітаміни Е та С), але серйозне наявність різних мінералів. Дуже багато кобальту і міді, менше фосфору, магнію, молібдену і цинку. Також є такі мінерали, як залізо, калій, кальцій, марганець. Деякі джерела вказують на наявність в кальмарах дуже корисних селену і йоду. Інші джерела це заперечують.
  • М’ясо кальмарів містить корисна речовина – таурин, яка сприяє зниженню рівня холестерину і цукру в крові, а також нормалізує кров’яний тиск. І це трохи дивно, тому що кальмари містять досить велику кількість холестерину, про яке буде сказано нижче.
  • У 100 гр. кальмарів міститься більше чверті норми холестерину, який необхідний людському організму в певних дозах. Без нього в організмі буде порушений процес синтезу стероїдних гормонів.
  • Нарешті, користь кальмарів в тому, що їх дуже просто чистити, дуже швидко варити, а вживати їх у їжу можна взагалі без всього. Кальмари на 76 % складаються з води, тому навіть просте вживання варених кальмарів з будь-яким гарніром не буде сухим.
  • Шкода кальмарів

    У деяких випадках вживання кальмарів може бути несприятливою для організму людини. Але шкода кальмарів буде полягати або в реакціях конкретного людського організму, або в надмірному вживанні в їжу кальмарів, особливо, калорійного приготування.

  • Смажені, копчені або сушені кальмари є набагато більш калорійними продуктами, ніж простий кальмар варений. Їх калорійність складає 175, 242 і 286 ккал відповідно. Тому часте включення порцій кальмарів такого приготування в їжу може в лічені місяці негативно позначитися на фігурі.
  • Сушені або копчені кальмари зазвичай готують із застосуванням консервантів і покращувачів смаку. Що не додає продукту корисності.
  • Кальмари шкідливі для тих людей, у яких від їх вживання виникає алергічна реакція.
  • При зловживанні великими порціями кальмарів можна істотно перевищити денну норму холестерину. Більше 400 гр. кальмарів на добу – це вже більше необхідної кількості холестерину.
  • Також постійно вживання великих порцій кальмара може перевищити необхідно кількість вступників в організм поліненасичених жирних кислот, які, у великих дозах, стають вкрай шкідливими для здоров’я.
  • Більше сказати щось певне про шкоду кальмарів не представляється можливим, тому що все-таки це дуже цінний і корисний продукт харчування, який підходить майже будь-якій людині (в розумних кількостях).