Дієта при ерозивно гастриті шлунка одна з найсуворіших при лікуванні ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Список забороненого значно перевищує дозволену, і дотримуватися такого харчування досить складно. Але при правильному дотриманні всіх норм, та в складі комплексного лікування, вона здатна дати хороший результат і поліпшити здоров’я.

Основні правила

У своїй основі харчування для ерозивного гастриту дуже схоже з дієтою «Стіл №1», яка призначається при виразці і використовується як частина комплексного лікування. Призначається вона тільки гастроентерологом і після обстеження.

При ерозивно гастриті дієта повинна строго дотримуватися. Навіть незначне відхилення від неї може уповільнити видужання або завдати шкоди шлунку.

Дотримуючись дієти, хворий повинен захистити стінки шлунка від механічного, температурного і хімічного пошкодження. З цією метою обов’язково дотримання наступних правил:

  • Необхідно відмовитися від куріння і вживання алкоголю.
  • Вся їжа вживається тільки злегка теплим або кімнатної температури. Заборонені гарячі або холодні страви/напої.
  • Харчування має забезпечувати організм всіма необхідними речовинами і енергією, тому дотримується тільки збалансоване харчування.
  • Щоб знизити навантаження на шлунок і скоротити виділення шлункового соку, вся їжа повинна бути м’яка, перетерта або в кашеобразном/пюреподібному вигляді. Вся їжа ретельно пережовується.
  • Прийоми їжі проводяться кожні три години, останній прийом за 2 години до сну. У загальній складності це 5-6 разів у добу. Такий спосіб харчування дозволяє не перевантажувати шлунок, але і не допускати почуття голоду (що також дуже шкідливо).
  • Є потрібно строго в один і той же час, це запобігає мимовільне і постійне виділення шлункового соку.
  • Порції повинні бути невеликими і складати ½ від вживаної раніше.
  • Необхідна повна відмова від жирної, смаженої, кислої, гострої та солоної їжі.
  • Всі продукти готуються на пру, варяться, тушкують або запікаються (в тому числі і у фользі), навіть овочі, фрукти і ягоди (у сирому вигляд їх не можна їсти, особливо в період загострення).
  • Всю їжу при ерозивно гастриті потрібно вживати у вигляді пюреподібному

    Дозволені та заборонені продукти

    При ерозії шлунка потрібно вибирати тільки дієтичну їжу, відмовившись від усього, що буде дратувати слизову. Тому список дозволених продуктів не великий, але включає в себе все, що забезпечить організм необхідними вітамінами, мікроелементами і енергією.

    Дозволені продукти:

    • дієтичне нежирне м’ясо і птиця (кролик, куряче філе, індичка, телятина);
    • вівсяна, рисова, гречана, пшенична та манна крупи (каші готуються рідкими, доводяться до стану пюре);
    • макаронні вироби;
    • вчорашній хліб і сухарі;
    • галетне печиво (після закінчення загострення);
    • з овочів можна: цвітну капусту, картоплю, кабачки, моркву і інші некислі овочі (мають запікатися або варитися);
    • дієтичні види риб;
    • солодкі яблука (наприклад, гольден) та інші некислі фрукти і ягоди (їх можна їсти сирими, тільки запікати або робити з них компоти, киселі, пудинги);
    • молоко і некислий сир;
    • рослинне і вершкове масло;
    • яйця (у вигляді омлетів на пару або зварені некруто);
    • трав’яний чай і негазована мінеральна вода;
    • після закінчення періоду загострення можна незначна кількість зефіру, пастили і меду.

    При ерозивно гастриті ягоди можна їсти тільки у вигляді киселю або компоту

    Заборонені продукти:

    • жирне м’ясо (свинина, жирна яловичина) і риба;
    • консерви і соління, а також квашені продукти;
    • кисломолочні продукти (можна лише в невеликій кількості при дуже низькій кислотності);
    • ковбаси, сосиски, копченості;
    • кислі овочі, фрукти і ягоди, а також у сирому вигляді;
    • з каш не можна: кукурудзяну, пшоняну, ячмінну і перлову;
    • свіжий хліб і здоба;
    • овочеві та молочні супи (без засмажки) у вигляді супів-пюре;
    • алкоголь і всі види фаст-фуду;
    • креми, морозиво, шоколад, халва;
    • кава, чай, фруктові і ягідні соки;
    • будь-який вид оцту, сіль, перець та інші спеції;
    • цитрусові.

    Під заборону потрапляють всі продукти схильні до обжарке і копчення. Всі гострі, кислі і солоні страви (що і зрозуміло з заборони спецій). Не можна вживати майонез, кетчуп та інші соуси.

    Дієта при загостренні ерозивного гастриту

    Харчування при загостренні відповідає всім загальним правилам. Їжа приймається невеликими порціями, 5-6 разів на день, через кожні 3 години.

    Під забороною знаходяться всі жирні, смажені, копчені, гострі, кислі і солені продукти. З перерахованого списку дозволеного можна їсти майже все, крім галетного печива (допускається тільки в розмоченому кашеобразном вигляді), сухарів, зефіру, пастили і меду.

    Всі продукти повинні бути приготовані на пару або зварені. Перед прийняттям їжу слід ретельно перетерти або перетворити в пюре за допомогою кухонного комбайна. Овочі теж варяться і вживаються у вигляді пюре.

    При загостренні сувора дієта триває від 15 до 25 діб. Наступні 2 місяці вона ставати все менш жорсткою, але поступово.

    Особливості дієти при різних варіантах ерозивного гастриту

    Крім звичайного ерозійного гастриту зустрічаються і деякі інші його форми. Образ харчування відповідає всім зазначеним вимогам, але має деякі невеликі особливості.

  • При ерозивно гастриті з підвищеною кислотністю за годину до їжі потрібно випивати 1 стакан мінеральної негазованої води. Також показаний повний відмова від кисломолочних продуктів і сиру.
  • При формі ерозивного гастриту з пониженням кислоти нижче норми, допускається невелике вживання кисломолочних продуктів (але не дуже кислих) і додавання в їжу декількох крапель лимонного соку (з дозволу гастроентеролога).
  • При хронічному ерозивно гастриті (через 3 місяці суворої дієти в період загострення) допускаються деякі послаблення. Наприклад, можна їсти зефір, пастилу і фруктово-овочеві салати.
  • Дієта при антральному ерозивно гастриті спрямована на нормалізацію функціонування залоз у стінках шлунка. Сам раціон відповідає основним приписам. Всі продукти вживаються тільки в подрібненому пюреподібному вигляді або як слизисті супи.
  • Дієта для ерозивно-геморагічного гастриту складається в основному з овочевих крем-супів, овочевих пюре і вівсяної каші. Допускається вживання свіжих сиру і кефіру (з низьким вмістом кислоти).
  • Дієта при ерозивно гастриті дуже сувора і вимагає повного її дотримання. Найменше відхилення може викликати хімічне, фізичне або температурне пошкодження слизової стінок шлунка. Приблизний термін дієти – 3 місяці, після чого поступово потрібно прийти до менш суворої форми.