Мигдаль відомий багатьом любителям горіхів. І не тільки їм одним. Його з успіхом вживають в їжу вегетаріанці. Ласуни часто стикаються з мигдалем в своїх улюблених кондитерських виробах. А хтось просто завжди носить з собою пакетик мигдалю для втамування голоду між прийомами їжі.
Однак, як це не здасться дивним, більшість з нас майже не знають, у чому користь і шкоду мигдалю. А цей горіх має як позитивні, так і негативні властивості. Деяким з нас категорично не можна вживати мигдаль в їжу.
Тому розглянемо основні властивості мигдалю трохи докладніше, щоб бути впевненим у можливості (або неможливості) включати його в свій раціон харчування.

Користь мигдалю

Мигдаль – крупний горіх, який володіє цілим набором корисних для здоров’я властивостей.
1. Насамперед, мигдаль багатий вітамінами групи В. У ньому представлені всі вітаміни В, за винятком, вітаміну В12, який не зустрічається в рослинних продуктах. Таким чином, можна з успіхом замінювати мигдалем хлібобулочні дріжджові вироби. І навіть позбавлятися від заїди в куточках рота, які, як відомо, пов’язані з нестачею в раціоні харчування саме вітамінів цієї групи.
2. Крім вітамінів групи В мигдаль містить велику кількість вітаміну Е – антиоксидант. Завдяки цьому мигдаль з успіхом бореться з вільними радикалами в організмі, тим самим будучи натуральним протиракову профілактичним засобом. А також вітамін Е допомагає кілька знижувати рівень холестерину в крові.
3. Ще одним компонентом мигдалю, допомагає регулювати рівень «поганого холестерину» в крові є олеїнова кислота, якої в мигдалі досить багато. У зв’язку з чим можна поставити мигдаль в один ряд з такими продуктами, як оливкова і высокоолеиновое соняшникову олію.
4. Всього 100 гр. мигдалю містить близько 20 гр. білка. Більше серед рослинних продуктів містять лише бобові. І навіть незважаючи на брак деяких незамінних кислот в складі мигдалю, цей горіх залишається прекрасним джерелом протеїну.
5. Зазвичай пишуть, що мигдаль містить велику кількість поліненасичених жирних кислот, маючи на увазі Омега-3. Однак більшість з ПНЖК представлені іншими кислотами Омега – 6. Тим не менш, мигдаль є відмінним профілактичним засобом для збереження стану судин в нормі. Вважається навіть, що мигдаль володіє деякими судинорозширювальною дією, що також сприятливо позначається на здоров’я судин людини.
6. Мигдаль чудово втамовує голод. Ще б! Адже калорійність мигдалю становить 640 ккал на 100 гр. продукту. І досить велика частина з цих калорій представлена потрібними для будівництва внутрішніх структур організму.
7. Мигдаль містить велику кількість харчових волокон – клітковини. Тому його варто рекомендувати для вживання в їжу людям, схильним до запорів і нерегулярної роботі кишечника.

Шкода мигдалю

Мигдаль може завдати організму зловживає його людини (а іноді, і просто лише вживає) відчутної шкоди.
1. Через вже згадувану високої калорійності надмірне вживання мигдалю в їжу може серйозно підвищити щоденну калорійність раціону харчування. Що досить швидко виллється в збільшення ваги тіла, а в крайніх випадках – і в розвитку ожиріння. Звичайна рекомендація при вживанні мигдалю в їжу – не більше 10 горішків протягом всього дня.
2. Мигдаль, як і багато горіхи, є сильним алергеном. Тому його категорично не можна вживати в їжу людям, схильним до алергічних реакцій. По суті, навіть просте тримання мигдалю в руках може викликати у такої людини сильну алергічну реакцію – кропив’янку, утруднення дихання і т. п. принаймні, при нахилам до алергії, слід спробувати невелику частину мигдалю і почекати деякий час, очікуючи можливої алергічної реакції. У разі її відсутності, можна акуратно вживати мигдаль в їжу.
3. Категорично не можна вживати в їжу недозрілий або прогірклий мигдаль. У першому випадку в мигдалі багато отруйної синильної кислоти. У другому випадку можливе отруєння і розлад шлунково-кишкового тракту.
Як вибирати і зберігати мигдаль
При виборі мигдалю слід вибирати тільки той продукт, який був приготований шляхом сухого смаження, без додавання інших компонентів. Такий горіх зазвичай великий, сухий. Саме сухий мигдаль без добавок є найціннішим і поживним.
Щоб мигдаль не зіпсувався і не прогорк, його швидко вживають в їжу, або зберігають у сухому закритій скляній тарі. В іншому випадку, у відкритому вигляді, мигдаль зіпсується всього за кілька тижнів.
Також мигдаль можна зберігати в морозилці, попередньо упакувавши його в пакет. У цьому випадку мигдаль можна зберігати більше року.
Отже, якщо немає протипоказань до вживання мигдалю, варто хоча б час від часу включати його в раціон харчування. Адже в ньому стільки корисних для здоров’я поживних речовин.