Запальний процес, що протікає у слизовій шлунка, може носити гострий або хронічний характер. По кислотності шлунка медики розрізняють гастрит з підвищеною і зниженою кислотністю. Якщо гастрит супроводжується високою кислотністю, пацієнту призначається спеціальне харчування. Кислота, що виробляється в підвищеному кількості, знижує функціональність шлунка і його стінок. Паралельно змінюється протягом процесу травлення. Його можна нормалізувати, дотримуючи дієту при гастриті з підвищеною кислотністю.
Основні правила
При дієтотерапії необхідно дотримувати наступні рекомендації ендокринологів:
- вживання продуктів харчування у теплому вигляді;
- дробовий прийом їжі (до 7 разів на добу);
- невелика кількість вживаної їжі;
- чіткий графік прийому їжі.
Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю забороняє вживати страви, приготовані з грибних і рибних бульйонів. Заборонено їсти напівфабрикати, так як вони сприяють додаткової вироблення кислоти. Раціон пацієнта складається з перших і других страв, гарнірів, закусок.
Для дотримання дієти при гастриті з підвищеною кислотністю меню складається з наступних страв:
- суп-пюре;
- риба і м’ясо на пару;
- овочевий салат;
- солодкі ягоди і фрукти;
- чай.
Докладне меню
При надмірному виробленню кислоти рекомендується включати в раціон пацієнта яловичину. Вона багата різними мікро – і макроелементами, фосфором, залізом і цинком. З цього м’яса вищого сорту готують котлети на пару. Можна яловичину замінити нежирної баранини. Ендокринологи і дієтологи радять їсти кролятину, багату на вітаміни різних груп.
В якості закуски підійде пісна докторська ковбаса. Її можна замінити паштетом. Щоб приготувати теплу закуску, відварюють яловичий язик. Загальноприйнята дієта при гастриті з підвищеною кислотністю не регламентує вживання сосисок.
Пацієнтам з гастритом необхідно їсти маложирную морську і річкову рибу. Частіше в меню включається тріска, судак і щука. З раціону виключається цільне молоко, але включають вершки 10% жирності. Можна їсти твердий сир без добавок. Список інших молочних продуктів:
- некислий сир до 30% жирності;
- йогурт.
Будь-яка каша не вважається основою дієтотерапії при гастриті. Для її приготування використовують такі крупи, як манна, вівсяна, гречана і рисова. Щоб приготувати перше або друге блюдо, можна використовувати вермішель. Пацієнтам дозволяють їсти дводенний хліб.
У меню пацієнта включають відварну картоплю, моркву та цвітну капусту на пару. Кабачки мають ніжну м’якоть, тому їх включають у дієтичне харчування при гастриті. В обід можна приготувати гарбузову кашу або сік. Насіння овочів мають глистогонными властивості, надаючи проносне дію. Рекомендується їсти кабачки і гарбуз на ранньому терміні їх дозрівання. Щоб запобігти бродіння їжі в органах ШКТ, в їжу додають свіжий кріп.
При даному захворюванні допускається включати в раціон солодкі яблука. Але перед їх вживанням рекомендується видалити шкірку. Груші мають дублячими властивостями, тому їх включають у раціон. Якщо хвороба супроводжується печією, вживають насіння, багаті рослинною олією. Їх можна замінити кедровими горішками.
Заборонені продукти
Дієтотерапія грунтується на виключенні з меню продуктів, які:
- виробляють шлунковий сік;
- агресивно впливають на шлунок;
- посилюють бродіння;
- погано перетравлюються.
До продуктів першої групи відносять:
- ківі – солодко-кислий фрукт, негативно впливає на запалені стінки шлунка;
- цитрусові – виробляють сік;
- часник – сприяє стимуляції апетиту.
Список продуктів, що негативно впливають на слизову шлунка:
- шоколад – до його складу входить кофеїн, який надає агресивний вплив на сфінктер;
- морозиво – містить консерванти, ароматизатори, негативно впливають на шлунок;
- ягоди і фрукти з кісточками – містять синильну кислоту.
Продукти, які посилюють бродіння:
- боби і пшоно – містять у собі волокна;
- арахіс;
- виноград.
Шлунок важко перетравити м’ясо качки, сало, консерви, пельмені, кавун і диню. Тому такі продукти виключаються, якщо пацієнту призначили дієту при загостренні гастриту з підвищеною кислотністю.
Приготування їжі
Якщо захворювання загострилося, тоді протягом 2-3 тижнів після цього періоду призначається сувора дієтотерапія. До вживання показана подрібнена їжа. Щоб приготувати круп’яний суп, розварюються крупи. Потім відвар проціджують з допомогою сито.
На друге готують парову нежирну рибу або овочі відварюють.
Щоб дотримуватися дієти при гастриті з підвищеною кислотністю, рецепти не повинні складатися з заборонених продуктів харчування. До заборонених інгредієнтів відносять спеції, маринади і консерви.
З напоїв готується кисіль. З солодощів їдять мед, але в помірній кількості. Від здоби необхідно відмовитися. Якщо гострий період закінчився, пацієнту можна повертатися до звичної для себе їжі. В меню включають парові котлети, яєчня на водяній бані. Але існує список продуктів, які назавжди виключаються з раціону хворих гастритом з ПК:
Пацієнт, який страждає від недуги давно, може розробити меню самостійно. Він відчуває, як сприймається кожен продукт. Якщо при дотриманні дієтотерапії стан погіршився, необхідно проконсультуватися з дієтологом.