Запальний процес, що протікає у слизовій шлунка, може носити гострий або хронічний характер. По кислотності шлунка медики розрізняють гастрит з підвищеною і зниженою кислотністю. Якщо гастрит супроводжується високою кислотністю, пацієнту призначається спеціальне харчування. Кислота, що виробляється в підвищеному кількості, знижує функціональність шлунка і його стінок. Паралельно змінюється протягом процесу травлення. Його можна нормалізувати, дотримуючи дієту при гастриті з підвищеною кислотністю.

Основні правила

При дієтотерапії необхідно дотримувати наступні рекомендації ендокринологів:

  • вживання продуктів харчування у теплому вигляді;
  • дробовий прийом їжі (до 7 разів на добу);
  • невелика кількість вживаної їжі;
  • чіткий графік прийому їжі.

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю забороняє вживати страви, приготовані з грибних і рибних бульйонів. Заборонено їсти напівфабрикати, так як вони сприяють додаткової вироблення кислоти. Раціон пацієнта складається з перших і других страв, гарнірів, закусок.

Для дотримання дієти при гастриті з підвищеною кислотністю меню складається з наступних страв:

  • суп-пюре;
  • риба і м’ясо на пару;
  • овочевий салат;
  • солодкі ягоди і фрукти;
  • чай.

Докладне меню

При надмірному виробленню кислоти рекомендується включати в раціон пацієнта яловичину. Вона багата різними мікро – і макроелементами, фосфором, залізом і цинком. З цього м’яса вищого сорту готують котлети на пару. Можна яловичину замінити нежирної баранини. Ендокринологи і дієтологи радять їсти кролятину, багату на вітаміни різних груп.

В якості закуски підійде пісна докторська ковбаса. Її можна замінити паштетом. Щоб приготувати теплу закуску, відварюють яловичий язик. Загальноприйнята дієта при гастриті з підвищеною кислотністю не регламентує вживання сосисок.

Пацієнтам з гастритом необхідно їсти маложирную морську і річкову рибу. Частіше в меню включається тріска, судак і щука. З раціону виключається цільне молоко, але включають вершки 10% жирності. Можна їсти твердий сир без добавок. Список інших молочних продуктів:

  • некислий сир до 30% жирності;
  • йогурт.

Будь-яка каша не вважається основою дієтотерапії при гастриті. Для її приготування використовують такі крупи, як манна, вівсяна, гречана і рисова. Щоб приготувати перше або друге блюдо, можна використовувати вермішель. Пацієнтам дозволяють їсти дводенний хліб.

У меню пацієнта включають відварну картоплю, моркву та цвітну капусту на пару. Кабачки мають ніжну м’якоть, тому їх включають у дієтичне харчування при гастриті. В обід можна приготувати гарбузову кашу або сік. Насіння овочів мають глистогонными властивості, надаючи проносне дію. Рекомендується їсти кабачки і гарбуз на ранньому терміні їх дозрівання. Щоб запобігти бродіння їжі в органах ШКТ, в їжу додають свіжий кріп.

При даному захворюванні допускається включати в раціон солодкі яблука. Але перед їх вживанням рекомендується видалити шкірку. Груші мають дублячими властивостями, тому їх включають у раціон. Якщо хвороба супроводжується печією, вживають насіння, багаті рослинною олією. Їх можна замінити кедровими горішками.

Заборонені продукти

Дієтотерапія грунтується на виключенні з меню продуктів, які:

  • виробляють шлунковий сік;
  • агресивно впливають на шлунок;
  • посилюють бродіння;
  • погано перетравлюються.

До продуктів першої групи відносять:

  • ківі – солодко-кислий фрукт, негативно впливає на запалені стінки шлунка;
  • цитрусові – виробляють сік;
  • часник – сприяє стимуляції апетиту.

Список продуктів, що негативно впливають на слизову шлунка:

  • шоколад – до його складу входить кофеїн, який надає агресивний вплив на сфінктер;
  • морозиво – містить консерванти, ароматизатори, негативно впливають на шлунок;
  • ягоди і фрукти з кісточками – містять синильну кислоту.

Продукти, які посилюють бродіння:

  • боби і пшоно – містять у собі волокна;
  • арахіс;
  • виноград.

Шлунок важко перетравити м’ясо качки, сало, консерви, пельмені, кавун і диню. Тому такі продукти виключаються, якщо пацієнту призначили дієту при загостренні гастриту з підвищеною кислотністю.

Приготування їжі

Якщо захворювання загострилося, тоді протягом 2-3 тижнів після цього періоду призначається сувора дієтотерапія. До вживання показана подрібнена їжа. Щоб приготувати круп’яний суп, розварюються крупи. Потім відвар проціджують з допомогою сито.

На друге готують парову нежирну рибу або овочі відварюють.

Щоб дотримуватися дієти при гастриті з підвищеною кислотністю, рецепти не повинні складатися з заборонених продуктів харчування. До заборонених інгредієнтів відносять спеції, маринади і консерви.

З напоїв готується кисіль. З солодощів їдять мед, але в помірній кількості. Від здоби необхідно відмовитися. Якщо гострий період закінчився, пацієнту можна повертатися до звичної для себе їжі. В меню включають парові котлети, яєчня на водяній бані. Але існує список продуктів, які назавжди виключаються з раціону хворих гастритом з ПК:

  • Копченості.
  • Кава.
  • Спиртні напої.
  • Цитрусові.
  • Виноград.
  • Свіжий хліб.
  • Пацієнт, який страждає від недуги давно, може розробити меню самостійно. Він відчуває, як сприймається кожен продукт. Якщо при дотриманні дієтотерапії стан погіршився, необхідно проконсультуватися з дієтологом.