По суті, червоне вино – це звичайний виноградний сік, тільки що піддався процесу бродіння. Тому основна користь червоного вина полягає в тому, що може запропонувати людині сам виноград. А так як для виробництва червоного вина обов’язково використовують саме червоний виноград, а саме його шкірку, то всі корисні властивості червоного винограду передаються і провину.

Однак крім користі червоне вино може приносити і шкоду. Пов’язано це з тими ж властивостями винограду. Тому нижче пропонується інформація про користь і шкоду червоного вина різного виду, а також поради з вибору, зберігання і вживання червоного вина.

Користь червоного вина

1. Шкірка червоного винограду, яка обов’язково використовується під час процесів ферментації і настоювання червоного вина, а також виноградні кісточки містять велику кількість флавоноїдів, наприклад, кверцетину. Ця речовина має протинабрякову, спазмолітичну, протизапальну та антигістамінну дію. Крім того, флавоноїди володіють і антиоксидантними властивостями, а значить, допомагають в боротьбі з вільними радикалами.

2. Безсумнівну користь для здоров’я принесуть і таніни, речовини, що володіють дубильними властивостями. Вони також містяться в червоному вині і надають антисептичну дію на ШКТ (шлунково-кишковий тракт).

3. Відомим фактом є й те, що червоне вино обов’язково входить в раціон підводників під час плавання. Цим вирішується безліч завдань. Кров збагачується залізом, знижується в’язкість, виводяться холестерин і радіонукліди.

4. Червоне вино корисне при безсонні (у малих дозах), а також у розігрітому вигляді при застудах і для відновлення сил.

Шкода червоного вина

1. Вже згадувані таніни здатні принести шкоду людям, що страждають головними болями – мігрень. Навіть більше того, таніни можуть спровокувати напад мігрені. Тому при схильності до даної проблеми краще утриматися від будь-якого виду червоного вина.

2. Мало хто знає, але алкоголь також має калорійність. Вони лише трохи поступається калорійності жиру: у 1 мл алкоголю міститься 7 ккал. Тому велика кількість червоного вина з фортецею 12-18 проміле здатне наповнити організм людини великою кількістю порожніх калорій.

3. Майже таку ж проблему представляють і цукру, які містяться в червоному вині. Адже роблять червоне вино з винограду, а у винограді багато цукрів. Цукор дуже швидко підвищує рівень глюкози в крові, тому особливо багато шкоди з цієї позиції можуть принести солодкі червоні вина. Трохи менше цукрів у напівсухі вина, а сухе червоне вино – найменш шкідливий з позиції змісту цукрів. Тим не менш людям, що зазнають проблеми з цукровим діабетом, слід утриматися від вживання червоних вин.

4. І, звичайно, основним шкідливим властивістю червоного, так і будь-якого вина, є звикання до його вживання. Якщо з часом дози збільшуються, а вживання стає щоденним і безконтрольним, то це майже стовідсотково вказують на зародився алкоголізм з усіма витікаючими наслідками.

Як вибрати червоне вино

1. Потрібно переконатися, що вино не містить осаду. Для цього достатньо подивитися пляшку на світло. Осад в ідеалі характерний тільки для дуже старих вин.

2. Важливим елементом якісного вина є пробка. Вона обов’язково повинна бути натуральною. Пластикова або будь-яка інша синтетична пробка вкаже на те, що якість даного червоного вина далеко від ідеалу.

3. Ще одним показником якості виробника може бути пляшка. Досить провести рукою по її дну. Якщо на дні пляшки є поглиблення, то це буде говорити про якісному виробництві. При плоскому дні краще пошукати щось інше.

Як зберігати червоне вино

1. Червоне вино зберігають у темному і прохолодному місці. Сонячне світло, а також тепло швидко зіпсують напій.

2. Зберігати пляшки слід в горизонтальному положенні. У цьому випадку пробка весь час буде вологою, не розсохнеться, і в напій не зможе проникнути повітря. У повітря здатний зіпсувати вино.

Як пити червоне вино

1. Для користі здоров’ю рекомендують невелику дозу червоного вина – близько 100 мл.

2. Будь-які добавки в червоне вино тільки зіпсують смак.

3. Найкращими супутніми продуктами для червоного вина є сир і фрукти.

При помірності червоне вино може принести людському організму безсумнівну користь. Тим не менш, при схильності до алкоголізму і перерахованих недугах (мігрень, цукровий діабет, ожиріння), слід ввести обмеження його вживання.