В одній із статей я обіцяв розповісти, як цілий тиждень харчувався тільки сиром і гречкою. Я вважав, що 1 кілограм сиру і 500 грамів гречки – це ідеальне харчування для набору ваги (я в той час активно займався силовими вправами).
Теоретично це вірно. 1 кг знежиреного сиру – це 160 гр. білка, 18 гр. жиру, 33 гр. вуглеводів і близько 1000 кілокалорій.
500 гр. гречки – це ще 60 гр. білка, 16 гр. жиру, 320 гр. вуглеводів і 1650 ккал. Отримують цілком прийнятні цифри для набору м’язової маси.
Однак не практиці вийшло зовсім по-іншому.

1. Незважаючи на невелику загальну калорійність в 2650 ккал, проміжки між прийомами їжі виявилися малі для того, щоб організм зміг витратити всі отримані калорії.
2. Незважаючи на невелику кількість жиру, досить велика кількість вуглеводів за тиждень призвело до збільшення жирового прошарку в області живота. Особливо негативно таке харчування позначилося на збільшенні частки вісцерального жиру.
3. Велика кількість білка (майже 3 гр. на 1 кг ваги тіла) не призвело до помітних зрушень у розмірах мускулатури. Хоча, для чистоти експерименту, бажано було б дотримуватися такого раціону харчування, мінімум, протягом 2-х тижнів. Тому що м’язи, після навантаження, ростуть протягом 10-14 днів.
Висновок: Навіть порівняно невелика калорійність щоденного раціону, яку створювали 1 кг знежиреного сиру і 500 гр. гречки, помітно перевищувала потреби організму в енергії. У підсумку, замість зростання м’язової маси спостерігалося збільшення відсотка жиру, особливо вісцерального.
Виходить, що для конкретної людини середнього віку вагою до 80 кг (а саме, мене), така калорійність надлишкова.
А яка саме калорійність призведе до зростання м’язової маси без утворення надлишку жиру можна визначити тільки досвідченим шляхом, поступово піднімаючи калорійність на 100-200 ккал і спостерігаючи за результатом.