Не секрет, що більшість перехворіли коронавірусом людей на довгий час втрачають нюх. Частина з них відчувають ряд фантомних запахів протягом декількох місяців. Комусь ввижається запах диму і гару, у кого-то солодкі продукти пахнуть тухлими овочами, а від улюблених духів тепер і зовсім верне.

Без запахів світ здається жахливо нецікавим, ти не можеш відчути улюблені парфуми, насолодитися звичною смачною їжею. З цим вельми неприємним симптомом поки ніхто не знає, що робити. Єдине рішення проблеми-заспокоїти пацієнта і допомогти йому адаптуватися. Наприклад, популярна мережа винотек вже шукає на роботу співробітників зі спотвореним нюхом для того, щоб краще розуміти запити клієнтів. Найімовірніше, ця тенденція вже незабаром пошириться також і на продуктові магазини.

Як відомо, коронавірус-нейротропна інфекція, яка вражає нервові клітини. За словами лікарів, проблеми з нюхом можуть відбуватися не тільки при covid-19, але і при інших інфекціях дихальних шляхів. У зараженого діагностують запалення і набряк слизової оболонки носоглотки, через що в мозок надходить спотворена інформація про запах.

” якщо спотворення йде на рівні головного мозку, то говорити про якийсь лагодження, про нормалізацію стану не представляється можливим. Тільки час і робить свою справу і, якісь лікарські препарати-але вже в меншій мірі”,-пояснює лікар-отоларинголог володимир зайцев.

При цьому нюхові галюцинації у кожного пацієнта можуть бути свої. Якщо одного на постійній основі переслідує запах тухлятини, то інший скаржиться на мильний запах. Також часто буває, що людині ввижається аромат ацетону або хлорки.

«частіше страждають люди, у яких вже є проблеми з носовим диханням в принципі, є проблеми з закладеністю носа, коли в анамнезі є викривлення перегородки носа, люди зі схильністю до поліпів, поліпообразованію, кістам — а це теж все обумовлено тим, що людина погано дихав носом. І порушення вентиляції навколоносових пазух, запалення гайморових пазух, запалення клітин гратчастого лабіринту”, – пояснив лікар.

Щоб прискорити повернення нюху і смаку, лікарі рекомендують буквально нюхати ті аромати, які були вам дуже добре знайомі до втрати відчуттів. Такі нюхові тренування бажано проводити кілька разів на день. Це можуть бути улюблені парфуми, кава в зернах, кориця, м’ята, гвоздика і все цитрусові. При цьому кожному продукту потрібно приділяти не менше десяти секунд.

А ще відчути себе спокійніше може допомога близьких. Тут найголовніше – не соромитися задавати питання. Яка кількість духів оптимальне? чи достатньо спецій в страві? чи не пересолено? чи дійсно вдома пахне гаром? знаючи відповідь на ці очевидні питання, буде набагато простіше адаптуватися до нових непростих умов і позбутися від кайданів фантомних запахів.