Алергія на молоко досить рідко викликає такі важкі реакції організму, як набряк квінке або анафілактичний шок. Як правило проявляється алергія на молоко у вигляді висипу, несильного свербежу і діареї.

Алергія на молоко: за поняттями

Спершу розберемося, звідки у людей виникає алергія на молоко. Визначимося відразу: коров’яче молоко (а нарівні з ним козяче, кобиляче, овече, буйволине, верблюже та інше молоко тваринного походження) люди не можуть вживати з кількох причин. По-перше, хтось страждає повною або частковою непереносимістю лактози (молочного цукру).

Лактоза розщеплюється в організмі людини на глюкозу і галактозу за допомогою спеціального кишкового ферменту-лактази, відсутність якого (алактазія) або недостатня його кількість (гіполактазія) і викликають алергію на молоко.

Алергія на молоко зустрічається приблизно у 15% жителів європи і у 95% — азії. А населення африки і тихоокеанського регіону взагалі використовує лише кокосове, та й то в якості основи для супу. У росії не засвоює лактозу приблизно чверть населення.

Друга причина, по якій люди не п’ють молоко — алергія, обумовлена гіперчутливістю до міститься в ньому білку. По-третє, від нього відмовляються переконані вегетаріанці.

Алергія на молоко? поберемо рослинний аналог!

Треба розуміти, що при алергії на молоко ніякі заміни коров’ячого молока козячим, або, наприклад, овечим неприпустимі. Справа в тому, що вміст тваринного білка і лактози в коров’ячому молоці приблизно таке ж, як і в молоці інших тварин. Правильною заміною служить лише рослинне молоко, в якому ніяких компонентів тваринного походження за визначенням немає.

Видів його не так багато, але вибрати є з чого — соєве, рисове, вівсяне, мигдальне, кокосове… Трохи докладніше про кожного.

  • Соєве молоко-найпоширеніший вид рослинного молока. Виробляється цей продукт з соєвих бобів, причому приготувати соєве молоко можна і самому — попередньо замочені у воді соєві боби слід зварити до стану пюре, потім отриманий відвар злити, відфільтрувати і остудити. Соєве молоко на рідкість багате білком (близько 30-40%), в якому містяться в достатній кількості всі необхідні амінокислоти і мінерали.

  • Рисове молоко, так само як і соєве, можна купити готове, а можна зробити самостійно. Для цього в зварений рис додається кілька склянок води, після чого вся суміш ретельно перемелюється в блендері і фільтрується. Іноді в нього додають цукор або ваніль.

  • Вівсяне молоко вважається прекрасним засобом від застуди. Готується воно гранично просто: стакан промитого вівса (обов’язково з лушпинням) вариться у воді, можна навіть сказати — нудиться, на слабкому вогні трохи більше години, після чого проціджують. Як правило, в нього додають мед або цукор.

  • Мигдальне і кокосове молоко (іноді називають просто горіховим) практично не вживають в чистому вигляді, а використовують як один з компонентів коктейлів або страв. Мигдальне можна приготувати самому: горіхи замочуються у воді на ніч, потім перемелюються в блендері, після чого мигдальна кашка фільтрується. Кокосове молоко використовується як основа для супів або соусів (особливо в тайській або полінезійській кухнях). Горіхове молоко складно назвати абсолютно безпечним замінником коров’ячого, оскільки самі горіхи теж нерідко викликають алергію.

Кисломолочний раціон як спосіб боротьби з алергією на молоко

Існує думка, що люди, які страждають алергією на молоко, можуть замінити його кисломолочними продуктами. Почасти це так: в сирі, сметані, йогуртах, кефірі велика частина лактози, піддаючись бродінню, перетворюється в молочну кислоту.

Однак частина лактози залишається в незмінному вигляді, тому люди, які страждають алергією на молоко, все ж ризикують (хоча ризик цей не дуже великий) заробити напад після чашечки кефіру або ряжанки. Для порівняння: вміст лактози в коров’ячому молоці становить 4,73%, в кефірі — від 3,8 до 5%, в сметані — від 2,5 до 3%, в йогуртах — близько 3%, в сирі — від 1,7 до 2,8%.

Однак, навіть якщо ви — стовідсотковий алергік, серйозних приводів для розладу немає. Ви сміливо можете перейти на рослинне молоко — соєві або рисові аналоги молока звичайного.

А можете взагалі відмовитися від молочних продуктів. Хоча в останньому випадку вам доведеться постійно піклуватися про те, щоб організм отримував достатню дозу кальцію. Як би там не було-але при виборі свого “чумацького шляху” у вас все ж є деякі варіанти.