Арахісова паста (інша назва – арахісове масло) – надзвичайно поширений у світі продукт харчування. Правда, поширений він в таких країнах, як США і деякі країни Європи, але від цього не стає менш цінним. Можливо, після цієї статті у арахісової пасти побільшає прихильників і в нашій країні, особливо, після того, як ми розглянемо його більш детально розберемо всі плюси і мінуси даного продукту.

Щоб зрозуміти, що таке арахісова паста, потрібно ознайомитися з процесом її виробництва. Тоді стане зрозуміло, в чому користь і шкоду цього продукту.

Арахісова паста. Що це таке і як виробляється

Арахісова паста є продуктом, виробленим з арахісу.

Процес виробництва досить простий. Арахіс обсмажують, охолоджують, очищають від лушпиння, а потім дроблять до пастоподібної консистенції. Після цього в продукт додають кленовий сироп, сіль і рослинне масло. Все, арахісова паста готова до вживання.

Саме із-за пастообразности продукту, більш правильно називати його саме арахісової пастою, а не арахісовим маслом. Але, як вже згадувалося, існують обидва назви. Тому ми у статті будемо вживати їх поперемінно.

Арахісова паста. Користь продукту

Арахісова паста настільки корисна (і шкідлива), наскільки корисний (або шкідливий) арахіс.

Нещодавно була написана стаття про корисні властивості арахісу, тому, щоб не повторюватися, відсилаю читачів до неї.

Однак арахісова паста – це не зовсім те ж саме, що чистий арахіс. Вся різниця саме в пастообразности продукту, з чого виникають нові корисні властивості продукту, не згадані в статті про арахіс. Розглянемо і їх:

  • Арахісове масло надзвичайно зручно для вживання. Якщо з’їсти 50-100 гр. арахісу є досить непростим завданням, то спожити стільки ж арахісового масла вкрай просто. При цьому організм отримає таку кількість поживних речовин, як і при вживанні арахісу.
  • Арахісове масло є прекрасним варіантом для швидкого сніданку. Брак часу часто штовхає нас на повний відмова від сніданку. У кращому випадку сніданок буде складатися з чашки чаю з бутербродом. Але досить лише замінити звичайний бутерброд на бутерброд з корисного хліба з цільним зерном, густо намазаний арахісової пастою, як харчова цінність такого сніданку істотно підвищується.
  • Арахісове масло чудово насичує навіть у малих кількостях. Загальна калорійність 100 гр. арахісової пасти наближається до 600 ккал, тому навіть пара ложок може надовго заглушити відчуття голоду.
  • Арахісове масло можна брати з собою для перекусу. Фасують арахісове масло зазвичай в пластикові банки по 300-500 гр. Це дозволяє без праці покласти банку в саму звичайну сумку і періодично вживати в їжу 1-2 ложки продукту. І голоду не буде, і організм отримає порцію корисних компонентів.
  • Арахісове масло вживається культуристам у періоди набору маси тіла. Тому людям з недостатньою вагою тіла, намагаються набрати вагу, варто звернути пильну увагу на цей продукт. Якщо, звичайно, немає протипоказань.
  • Протипоказання до вживання арахісової пасти

    Вживання арахісової пасти може принести різний шкоду деяким людям.

    • Людям, які мають надлишкову вагу, слід або повністю відмовитися від споживання арахісової пасти в їжу, або пильно стежити за загальною калорійністю харчування. Адже арахісова паста – дуже калорійний продукт.
    • Арахісова паста, як і сам арахіс, може стати причиною серйозної алергії. Особливо це відноситься до дітей – любителям арахисовых паст. При перших ознаках кропив’янки, коли несподівано починає свербіти всі тіла, слід викликати лікаря і повністю відмовлятися від вживання арахісу в будь-якому вигляді.
    • Незважаючи на велику кількість білка, слід вживати в їжу інші продукти, що мають у своєму складі повноцінний білок. Адже арахіс містить хоч і багато білка, але він неповноцінний через лімітуючої амінокислоти лізин.
    • Арахісове масло чудово допомагає будувати м’язи, в тому числі, й через збільшення вироблення в організмі оксиду азоту, який розширює судини. Але при наявності проблем з розширеними венами, варто відмовитися від вживання арахисовых паст.
    • Нарешті, арахісові пасти досить дороги. Баночка арахісової пасти може коштувати стільки ж, скільки і кілограм м’яса.

    Висновок: Арахісове масло можна з користю вживати в їжу, якщо немає протипоказань до такого вживання. І якщо дозволяють фінансові умови в сім’ї.