Сезонні продукти-завжди найсмачніші і корисні! підіть на ринок восени і ви зрозумієте, яке розмаїття овочів і фруктів вас чекає!

Джерело: [email protected]_ _ ho

Але осіння пора — це не тільки гарбуз і смачні яблука, а й корисні ягоди, якими потрібно вдосталь насолодитися, поки вони є. Пропонуємо дізнатися про незамінні властивості 5-ти головних осінніх ягід і зразу ж варіанти, що з ними можна приготувати!

Журавлина

Журавлина — цінне джерело антиоксидантів і вітаміну с.ягода підвищує захисні сили організму, зміцнює імунітет, перешкоджає виникненню і розвитку ракових клітин, сприятливо впливає на здоров’я сечостатевої і травної системи.

Журавлина добре зберігається в свіжому вигляді. Ягоду їдять в свіжому вигляді, а також додають в десерти, страви з м’яса і птиці. З журавлини виходить ароматне варення, а також корисні і смачні напої: морс або чай. Заготовте журавлину на зиму і частіше балуйте себе домашнім морсом з журавлини. Цей напій допомагає при застуді і збиває високу температуру.

Джерело: fotolia

інгредієнти:

  • 150 г журавлини
  • 50 мл води
  • 2 ст. Л. Цукру
  • лимон, апельсин
  • 2-3 шт. Гвоздики
  • 0, 5 ч. Л меленої кориці
  • 0, 5 ч. Л. Мускатного горіха

приготування:

  1. журавлину покласти в сотейник, додати воду, цукор, довести до кипіння.варити кілька хвилин на середньому вогні, при цьому ягоди будуть бадьоро лопатися, пускаючи сік.лимон і апельсин ретельно вимити, зняти цедру, вичавити сік.
  2. для соусу знадобитися сік половини апельсина і 2 ч.л лимонного соку. Додати цедру і прянощі. Варити ще 5 хвилин.
  3. журавлинний соус ідеально підходить до будь-яких видів м’яса і страв з сиру.

Джерело: [email protected]

Обліпиха

У складі осінньої ягоди містяться вітаміни групи в, с, е, к, флавоноїди, органічні кислоти, натрій, магній, залізо, марганець, алюміній. Обліпиха за своїм корисним впливом на організм нагадує лікарський препарат. Ягода зміцнює імунітет, заспокоює нервову систему, сприятливо впливає на роботу серця і судин, допомагає організму боротися з раком.

Осінню ягоду активно використовують в кулінарії. З неї готують ароматні і корисні напої, варять варення, печуть пироги та інші десерти. А ще з обліпихи можна приготувати класне масло, яке стане альтернативою оливковій олії і послужить цікавою заправкою для салатів.

Джерело: [email protected]

інгредієнти:

  • 2 зірки бадьяна
  • 100 г обліпихи
  • 2 ст. Л. Тертого імбиру
  • підсолоджувач
  • 2 палички кориці
  • 500 мл окропу

приготування:

  1. обліпиху потовкти в ступці і змішати з імбиром.
  2. помістити в каструлю.
  3. додати зірочку бадьяна і паличку кориці. Залити окропом.нагрівати не доводячи до кипіння. Вимкнути вогонь і дати настоятися протягом 5-7 хвилин.
  4. додати підсолоджувач, процідити.
  5. у склянки покласти свіжу обліпиху, залити процідженим відваром і подати.

Джерело: [email protected]

Брусниця

До складу брусниці входить велика кількість вітамінів а, с, е і мінералів: калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, органічних кислот, цукрів, пектину. Такий багатий склад відповідає за чудодійні властивості осінньої ягоди. Її регулярне вживання підвищує імунітет, нормалізує тиск, допомагає організму боротися з вірусами та інфекціями, позитивно впливає на здоров’я серця і судин.

У брусниці також міститься бензойна кислота, яка володіє консервуючими властивостями. Завдяки їй, брусниця може досить довго зберігатися в свіжому вигляді. Обов’язково приготуйте з брусниці джем, варення і десерти.

Джерело:

інгредієнти для тіста:

  • вершкове масло 180 гр
  • борошно 2 склянки
  • яйце 2 шт
  • цукор 1 стакан
  • лимонний сік – 1/2 ч. Л
  • для крихти додатково буде потрібно ще борошно

інгредієнти для начинки:

  • брусниця 2 склянки
  • цукор за смаком (приблизно 1/2 склянки, хто любить солодше, візьміть трохи більше)

приготування:

  1. брусницю промити і відкинути на друшляк, вся вода повинна обов’язково стекти. Якщо була морожена, то розморозити заздалегідь.
  2. для тіста розм’якшене вершкове масло (масло вийняти з холодильника заздалегідь, але не розтоплювати) розтерти з цукром до отримання повітряної освітленої маси. Продовжуючи збивати, додати по одному яйця. Все перемішати, додати лимонний сік. Поступово додати все борошно і вимісити ніжне м’яке тісто.
  3. форму для пирога змастити маслом і присипати борошном або застелити пекарської папером.
  4. відокремити більшу половину тіста і викласти у форму. Розмазати тісто по дну форми і зробити маленькі бортики (мені зручно це робити злегка вологими руками). Шар тіста повинен бути не менше 1 см.решта тісто піде на крихту.
  5. брусницю змішуємо з цукром і викласти на тісто.
  6. інше тісто змішати з борошном і подрібнити в крихту. Зробити це можна і руками, перетираючи пальцями борошно і м’яке тісто. Розсипати крихту по поверхні пирога.
  7. у розігріту до 200с духовку ставимо наш пиріг приблизно на 40 хвилин. Якщо духовка потужна температуру ставимо 180с.

Джерело: [email protected]

Шипшина

Шипшина — справжній подарунок осені. У ньому міститься набагато більше вітаміну с, ніж в лимонах. Саме цей вітамін зміцнює імунітет і підвищує опірність організму простудних та інфекційних захворювань. Регулярне вживання шипшини зміцнює і тонізує організм, підвищує концентрацію і увагу, позитивно впливає на роботу кишечника, печінки, нирок і шлунка.

Особливо корисний напій на основі шипшини. Він підвищує захисні сили організму і служить відмінною профілактикою застуди та грипу. Добова норма для дорослих становить дві склянки чаю з шипшини, а для дітей — один стакан.

Чай з шипшиною

Столову ложку родзинок заливають півлітром окропу. Поки він остигає, заварюють шипшина: 5 столових ложок очищених від насіння плодів шипшини заливають літром холодної води, 10 хвилин наполягають. Потім близько 10 хвилин їх кип’ятять. Додають настоянку з родзинок.

Горобина

Горобина — ще одна класна осіння ягода. Вона знайома нам з дитинства, так як раніше росла буквально на кожному розі. Зривати горобину, щоб перекусити нею, хотілося не завжди. Залежно від сорту її смак кардинально відрізняється і варіюється від гіркого до злегка солодкуватого. Поки не спробуєш, не дізнаєшся, яка горобина на смак.

Ягоди горобини містять в своєму складі велику кількість вітамінів, мінералів, амінокислот, органічних кислот і дубильних речовин. Вживання горобини зміцнює імунітет, м’яко очищає організм від шлаків і токсинів, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. З горобини можна заварити смачний чай або приготувати корисну настоянку. Обов’язково спробуйте!

Аналогом звичної червонувато-помаранчевої ягоди може стати чорноплідна горобина. Вона відрізняється таким же цінним складом і більш м’яким і приємним смаком.

_7

інгредієнти:

  • 1 кг червоної горобини
  • 0, 5 кг цукру
  • 0,5 кг води

приготування:

  1. очистити ягоди від гілочок, листя і видаляємо зіпсовані.
  2. промити сировину. Потім залити холодною водою готову горобину і на добу відставити в прохолодному місці настоюватися. На наступний день воду злити. Цю процедуру повторити 3 рази.
  3. далі готуємо сироп. Цукор залити водою і поставити на плиту, варити на середньому вогні, постійно помішуючи до повного розчинення цукру.
  4. залити горобину готовим сиропом і виставити на холод на добу. Злити сироп і варити його знову близько 20 хв, потім опустити ягоди і варити вже разом близько півгодини.
  5. приготувати банки, розлити, закупорити і відправити на зберігання. Можна зробити протерту горобину з цукром або медом без варіння. Теж дуже смачно і набагато корисніше!