після літнього затишшя почалася тріска, а це значить, що улюблена рибка за приємною ціною все частіше стане з’являтися на наших столах. Особисто я не бачу недоліків у цієї риби. А те, що вона кілька сухувата, ми легко виправимо, відправивши тріску в духовку і приготувавши в сметані. Запечена, вона стане незрівнянною-ніжною, трохи солодкуватою, смачною до подиву.

А щоб рибці в духовці не було нудно, додам овочів – цибулю або моркву, а може, помідори і картоплю. Захочеться-зроблю під сиром. Готувати тріску зі сметаною можна стейками, або поділивши тушку на філе. Щоб соковитість не тільки збереглася, але і додалася, дуже раджу використовувати при запіканні фольгу. Рецептів приготування не дуже багато, але всі вони випробувані, схвалені домочадцями. Залишилося вибрати, зловити рибку в найближчому водоймі або магазині і включити духову піч.

Тріска в сметані, запечена в духовці з цибулею

Риба запікається на цибулевої подушці, виходить соковитою і ніжною.

Візьміть:

  • стеки тріски – або філе) – 1 кг.
  • цибуля-3 головки.
  • сметана-250 гр.
  • лимонна цедра (від 1 плоду).
  • розмарин – ½ маленької ложки.
  • гострий червоний чилі – ¼ маленької ложки.
  • соняшникова олія-3 великі ложки.
  • чорний перець, сіль – по щіпці.

Покроковий рецепт:

Зачистіть тушку рибини від луски, випатрати, зріжте плавники, хвостову частину, видаліть голову. Поріжте стейками 2-2,5 см. Заввишки. При бажанні, тріску можна обробити на філе, тоді час приготування трохи скоротиться. Обполосніть шматочки, дуже добре просушіть паперовим рушником.

Натріть сіллю з чорним перцем, потримайте чверть години, щоб рибка просочилася.

Наріжте цибулеві головки кільцями.

Викладіть в миску сметану, заправте гострим чилі, розмарином, трохи поперчіть і присолите заливку. Старанно збийте вміст.

Викладіть весь лук на дно жароміцної форми, розрівняйте.

Поверх цибулі розкладіть рибні стейки.

Кожен шматочок щедро пролийте сметанною заправкою.

Запікайте при 180 о с. Час приготування 35-40 хвилин, в залежності від величини стейків.

Осінь простий варіант приготування улюбленої рибки. Гірчиця додасть пікантності смаку соусу.

Беремо:

  • тріска – тушка на 1,2-1,5 кг.
  • сметана -250 гр.
  • яйця-парочка.
  • гірчиця-1-2 чайні ложки.
  • кріп, петрушка.
  • цибулина.
  • борошно.
  • приправа для риби.

Покроковий рецепт:

Спочатку займіться соусом. Перекладіть сметану в миску, додайте гірчицю. Кладіть потроху, при необхідності, коли соус буде готовий, додасте, якщо здасться замало.

Вбийте яйця.

Порубати гілочки зелені.

Надішліть в миску зі сметаною. Трохи присолити, ретельно розмішайте.

Покришите цибулину дрібними кубиками, викладіть на сковороду в добре розігріте масло. Пасеруйте до прозорості.

Після перекладіть в миску, розмішайте – сметанний соус для заливки тріски готовий.

На окрему тарілку насипте пару ложок борошна. Посоліть її, поперчіть, додайте приправу для риби, розмішайте.

Запаніруйте борошном порізану на стейки рибу. Викладіть на деко, трохи змащений маслом.

Зверху розподіліть сметанну заливку.

Посипте тертим на крупній тертці сиром.

Помістіть в духовку на середній рівень. Температурний режим-180 о с. Час запікання близько 40 хвилин до золотистої скоринки, в залежності від розміру стейків тріски.

Тріска під сметаною з цибулею і морквою в духовці

Дуже легкий спосіб перетворити сухувату тріску в соковиту рибу.

Інгредієнти:

  • риба-4 стейка.
  • сметана-5-6 ложок.
  • цибулина, морквина – по 1 шт.
  • болгарський перець – 1 шт.
  • кріп – ½ пучка.
  • рослинна олія для смаження.
  • сіль, чорний перець – по чайній ложці.
  • солодка паприка-чайна ложка.
  • гірчиця-чайна ложка.

Як запекти:

  1. наріжте тушку рибини стейками, обполосніть, промокніть.
  2. змішайте в окремо ємності сіль з перцем і паприкою. Натріть заготовки, маринуйте протягом 30 хвилин.
  3. почистіть болгарський перець від сіян і перегородок, наріжте м’якоть невеликими кубиками. Аналогічно покришите цибулю. Морквину натріть великою стружкою.
  4. обсмажте овочі, закладаючи по черзі на сковороду в розпечене масло. Смажте на середньому вогні до напівготовності.
  5. з’єднайте сметану з гірчицею, киньте рубаний в дрібну крихту кріп, розмішайте.
  6. змастіть форму для запікання маслом, викладіть обсмажені овочі. Розрівнявши.
  7. викладіть на овочеву подушку мариновані стейки.
  8. полийте сметанним соусом.
  9. відправте на запікання, налаштувавши таймер на 25 хвилин. Температура в духовій шафі – 200 о с.

Смачна тріска в сметані з картоплею

Повноцінна запіканка з картоплею, дуже смачна і ситна.

Буде потрібно:

  • тріска-тушка.
  • сметана-1,5 склянки.
  • вершкове масло-2 великі ложки.
  • соняшникова олія-стільки ж.
  • картопля-1 кг.
  • цибуля – 2 головки.
  • борошно – ½ склянки.
  • кріп, петрушка.
  • приправа для риби, сіль, мелений перець.

Технологія приготування:

  1. обробити рибину на філе мул стейки, замаринуйте, натерши сумішшю приправ для риби. Не забудьте посолити.
  2. настругайте цибулю півкільцями, обсмажте до легкої рум’яності. Перекладіть в миску.
  3. почистіть картоплю, поріжте тонкими кружечками. Надішліть на сковороду замість цибулі. Обсмажуйте на повному вогні, щоб кружечки злегка підрум’янилися.
  4. накрийте дно жаростійкої форми шаром смаженої цибулі.
  5. зверху розподіліть рибу, попередньо вмочивши стейки в борошно.
  6. накрийте шаром картоплі. Зверху розкладіть порізане маленькими шматочками вершкове масло.
  7. час запікання-25 хвилин при температурі в печі в 200 о с.
  8. паралельно підготуйте сметанну заливку. Для цього порубати зелень в дрібну крихту, додайте в сметану. Поперчіть, посоліть вміст.
  9. після сигналу таймера дістаньте форму з духовки, полийте соусом. Поверніть на запікання. Наберіться терпіння на наступні 20-25 хвилин, щоб дочекатися підсмаженої скоринки на поверхні страви.

Філе тріски зі сметаною і овочами у фользі

Дуже смачна страва з запеченої з овочами риби. За бажанням можна додати трохи брюссельської або цвітної капусти, зеленого горошку або стручкової квасолі.

Знадобиться:

  • філе тріски-800 гр.
  • болгарський перець-600-700 гр.
  • часник-4-5 часточок.
  • кабачок.
  • червона цибуля-головка.
  • сир пармезан – 150 гр.
  • базилік (свіжий) – 30 гр.
  • сметана-250 гр.
  • перець, сіль, масло.

Як приготувати:

  1. видаліть з солодких перців насіннєву частину, поріжте соломкою. Обсмажте на сковороді в невеликій кількості масла, додавши в процесі рубаний базилік і часник роздавлений пресом.
  2. додайте сметану, розведену водою (кількість визначте самі). Дайте закипіти.
  3. натріть пармезан на дрібній тертці. Надішліть в соус. Помішуйте, поки сир не розплавиться, в ході посоліть і поперчіть.
  4. наріжте кабачки брусочками, цибулю-півкільцями.
  5. викладіть на дно форми, посоліть, посипте перцем.
  6. зверху розмістіть шматочки риби.

Наостанок ділюся авторським варіантом приготування риби в сметані. Приємного апетиту, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші страви з тріски.