Гарбузове насіння люблять багато, адже вони дійсно смачні. Але смак-далеко не головне достоїнство гарбузового насіння. Завдяки своїм складом, насіння гарбуза надають на організм дорослих і дітей загальнозміцнюючу дію.

Джерело: instagram @vegan100500

Зміст:

Гарбузове насіння, крім загальнозміцнюючої дії, можуть надавати на організм дорослих і дітей і лікувальний вплив. Головне-знати, як правильно їх вживати.

Вітамінний склад гарбузового насіння

Мова піде про сирих або, в крайньому випадку, висушених на повітрі або в сушарці насінні гарбуза. Якщо їх підсмажити або сушити при високій температурі, наприклад в духовці, користі практично ніякої від них не буде.

Отже, в сирих ядерцях гарбузового насіння є вітамін:

  • з (аскорбінова кислота);
  • вітамін к;
  • всі вітаміни групи в ;
  • ніацин (в3) , так необхідний для розщеплення їжі і засвоєння всіх корисних її елементів;
  • фолієва кислота (в9) – необхідна до і під час вагітності, для запобігання порушенняформірованія нервової трубки плода, а так само дітям і дорослим для повноцінної роботи мозку, імунної системи, необхідна для засвоєння всіх вітамінів групи в;
  • токоферол (е) – антиоксидант, важливий для зміцнення стінок судин і нормального кровообігу.

Джерело: instagram @pavloshkarupa

Чим корисні насіння

Але вітаміни не головне достоїнство насіння гарбуза. Завдяки великому вмісту калію 8>–>- майже в два рази більше ніж в бананах, насіння підтримують водно-сольовий баланс в організмі. Калій необхідний для роботи м’язової системи, особливо – серцевого м’яза, важливий для правильної роботи міокарда.

Рекордна кількість фосфору в гарбузовому насінні робить їх просто незамінними для зростаючого організму, оскільки в з’єднанні з кальцієм, який так само в них є, цей мінерал бере участь в побудові кісткової і зубної тканин. Засвоєння фосфору поліпшується при наявності інших мінералів насіння – заліза і магнію.

магній сприяє кровообігу, допомагаючи серцю в перекачуванні крові і сприяючи еластичності судин.

Поєднання мікроелементів, доповнене цинком , допомагає зміцнити захисні функції організму. Крім того, цинк необхідний для росту і ділення всіх клітин організму, що вкрай важливо в дитячому віці.

Джерело: instagram @pp_zalog_zdorovya

Гарбузове насіння женуть глистів

Завдяки особливому білку кукурбитину гарбузове насіння дійсно володіють протиглистовим ефектом, причому офіційна медицина з цим згодна. Куркубітин-особливе з’єднання амінокислот, яке є отрутою для паразитів, але абсолютно нешкідливо для людського організму. Правда, є кілька “але”. Справа в тому, що вміст цього білка в насінні дуже незначне, більш того, він міститься не в ядрі, а в зеленій шкірці, яка його покриває. Причому при термічній обробці кукурбитин розкладається і, відповідно. Його лікувальну дію неможливо.

Для реального ефекту потрібно брати тільки насіння в лушпинні, або з зеленою шкіркою на них, сирі, причому в кількості, яке навряд чи зможе подужати дитина. Тим більше що насіння містять досить багато грубої клітковини, необхідної дитячому шлунково-кишкового тракту, але у великій кількості здатної викликати порушення його роботи.

Чи застосовувати насіння в якості лікування від глистів в сучасних умовах, коли можна придбати більш ефективні і безпечні аптечні препарати – вибір батьків. Проте, в якості профілактик щоденна жменю білих не смажених насіння піде дитині тільки на користь.

Гарбузове насіння-проти раку

Будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати. І правильне харчування-один з найефективніших способів зробити це. Вчені багатьох країн, що працюють в області попередження онкологічних захворювань, сходяться в думці про те, що гарбузове насіння, при регулярному їх вживанні здатні протистояти виникненню і «розмноженню» ракових клітин. Це відбувається завдяки тому, що гарбузове насіння знижують рівень «поганого» холестерину в організмі і тим самим знижує ризик виникнення ракової пухлини.

Джерело: burda media

Користь гарбузового насіння, а точніше – їх здатність знижувати рівень холестерину, ще й в тому, що вони таким чином надають оздоровлюючу дію на кровоносні судини. І зменшувати ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань. А ці хвороби, згідно з медичними статистичними даними, випереджають навіть онкологічні захворювання.

Гарбузове насіння корисні для суглобів

Насіння, в тому числі і гарбузове, асоціюються у багатьох людей з бабашкамі. І це не випадково. Справа в тому, що багато жінок похилого віку (особливо вступили в період менопаузи) інтуїтивно відчувають потребу в комплексі мікроелементів (зокрема – в цинку і магнії), якими так славляться гарбузове насіння. Запальні процеси в суглобах стають менше, якщо регулярно вживати в їжу гарбузове насіння. Є також дані про те, що під» тиском ” гарбузового насіння відступає артрит.

Дуже корисні гарбузове насіння і для людей, які страждають зниженням щільності кісткової тканини. Що міститься в гарбузовому насінні цинк допомагає відновити щільність кісткової тканини і запобігти тим самим виникненню остеопорозу.

у чому користь гарбузового насіння для чоловічого і жіночого здоров’я

Гарбузове насіння корисні для чоловічого здоров’я: вони надають саме благотворний вплив на простату. Тому чоловіки, регулярно вживають в їжу гарбузове насіння, рідко хворіють простатитом і аденомою. Гарбузове насіння корисні і для жіночого здоров’я. Правда, вплив цього продукту, на відміну від випадку з чоловіками, не стосується сексуальної сфери.

Гарбузове насіння корисні жінкам з точки зору краси: багатий вітамінний склад гарбузового насіння, а також їх унікально-збалансований мінеральний склад надає позитивний вплив на стан шкіри і волосся.

Джерело: burda media

Дуже корисні гарбузове насіння жінкам, які страждають яскраво вираженим передменструальним синдромом. Достатньо всього лише невеликої жменьки насіння, щоб прояви пмс стали м’якше.

Користь гарбузового насіння в осінньо-зимовий період

Осінньо-зимові депресії також підвладні впливу гарбузового насіння. Розумна природа,» підозрюючи ” про те, що зміна сезонів з теплого на холодний, може негативно відбитися на стані нервової системи людини, підгадала з дозріванням гарбузового насіння. Як відомо, гарбузи дозрівають восени, як раз в той час, коли світловий день стає значно менше, а нервова напруженість – набагато вище. Коротайте довгі зимові вечори в компанії з гарбузовим насінням і будьте впевнені в тому, що це-дуже навіть непоганий внесок у власне здоров’я.

Гарбузове насіння нормалізують роботу кишечника

Це відбувається завдяки високому вмісту в гарбузовому насінні клітковини, яка стимулює перистальтику і працює як природна «щітка» для кишечника. Страждаєте від хронічних закрепів? це вкрай шкідливо для стану вашого організму! включіть в своє меню насіння гарбуза і ця проблема перестане ускладнювати ваше життя.

Джерело: shutterstock

Гарбузове насіння в кулінарії

Якщо думка про клацання гарбузового насіння під телевізором претит вам, внесіть в цей процес яскраві креативні нотки. Але пам’ятайте, що загальнозміцнюючі і лікувальні якості гарбузового насіння набагато вище, якщо вживати їх в сирому вигляді. Тому використовуйте гарбузове насіння ось таким чином:

  • додавайте сирі (!) гарбузове насіння в будь-яку кашу;
  • посипайте гарбузовим насінням домашню випічку;
  • спробуйте додавати подрібнені гарбузове насіння в домашній йогурт;
  • гарбузове насіння прекрасно відтіняють смак підсмажених або тушкованих овочів;

Свіжі салати також дуже гарні, якщо посипати їх насінням гарбуза, цілими або подрібненими – в залежності від того, який саме салат ви хочете вдосконалити за допомогою корисних якостей гарбузового насіння;

Джерело: [email protected]_prikorm

  • соус на основі гарбузового насіння може стати прикрасою як щоденного вашого столу, так і святкового. Подрібніть гарбузове насіння, додайте протертий або дрібно порізаний часник, подрібнену петрушку і/або кінзу. Додайте оливкову олію і лимонний сік за смаком і все-ваш соус готовий;
  • якщо хочете, щоб шкільні перекушування вашої дитини були не тільки ситними – але і корисними, посипайтеБутерброди, якими ви забезпечуєте свою дитину, гарбузовим насінням. Кладіть їх, природно, всередину, щоб вони не залишилися в пакетику. І буде краще, якщо ви їх подрібніть.

    шкода гарбузового насіння

    Шкода гарбузового насіння-поняття дуже умовне. Гарбузовим насінням не можна отруїтися, вони навряд чи приведуть до загострення будь-якого хронічного захворювання, якщо дотримуватися розумну міру в їх вживанні. Однак півдня під телевізором з кілограмом гарбузового насіння-це досить реальна загроза для шлунка, якщо ви страждаєте хронічним загостренням виразкової хвороби. Від непомірного вживання гарбузового насіння, якщо гризти їх зубами, може постраждати зубна емаль.

Не забувайте і про калорійність гарбузового насіння. Вона в цьому продукті, як і в багатьох інших насінні, досить велика. У 100 г очищених гарбузового насіння – близько 550 кілокалорій. До речі, 100 г очищеного насіння – це досить багато в обсязі і навряд чи ви дозволяєте собі це.