на питання, як і скільки варити червоний буряк до готовності, однозначну відповідь дати неможливо, оскільки необхідно врахувати всі нюанси. Час варіюється від 5 хвилин до двох годин, і, перш за все, залежить від обраного вами способу приготування. Відварити можна у воді або пакеті, в каструлі на газовій плиті, в мікрохвильовці або мультиварці, скороварці, пароварці. Можна запекти в духовці. Для приготування смачних салатів , вінегрету , оселедця під шубою, як правило, коренеплід варять цілком. Але якщо вам необхідно прискорити процес приготування, то в деяких випадках допустимо порізати буряк шматочками.

Початківцям господиням бажано дізнатися всі тонкощі правильної варіння. Наприклад, як зберегти колір овочів, видалити неприємних запах, максимально зберегти в цілості вітаміни. Всі поради ви отримаєте під час знайомства з рецептами, але один тримайте прямо зараз: постарайтеся відібрати коренеплоди одного розміру, і не більше 10 см.в діаметрі. Тоді вони зваряться швидко і одночасно. Великі екземпляри готуються занадто довго.

Скільки варити буряк в каструлі на плиті

Варіння в каструлі – традиційний спосіб підготовки овочів до використання в стравах. Годиться не тільки для свіжих і якісних овочів. Так само відварювати можна старі мляві коренеплоди цілком.

Почніть з правильної підготовки коренеплоду. Гарненько помийте. Якщо бруд погано відмивається, замочіть овочі у воді на пів годинки. Чистити буряк не потрібно, так само як і вкоротите кінчики з обох сторін. Інакше при варінні вона втратить сік, в результаті чого вона стане позбавленою смаку і втратить свій колір.

Складіть коренеплоди в каструлю, налийте воду. Як правило, використовують холодну воду, але не буде великою помилкою, якщо ви відразу заллєте гарячу.

Простежте, щоб вода повністю покрила овочі, і бажано з запасом хоча б на сантиметр, оскільки приварці рідина випаровується. Не соліть! сіль зробить буряк жорсткою.

Накрийте каструлю кришкою, на повному вогні доведіть до закипання. Відразу зменшіть потужність вогню до мінімуму. Встановіть таймер на 40-60 хвилин. Час варіння залежить від величини коренеплоду. Варіть при тихому кипінні. Якщо вода все-таки почне википати, відкрийте кришку. Готовність перевіряється ножем. Якщо м’якоть легко протикається, плиту можна вимикати.

Щоб буряк легко чистилася, влаштуйте їй «шокотерапію»: злийте киплячу воду, потім поставте каструлю під кран з крижаною проточною водою. Проливайте протягом хвилини, потім вимкніть кран і потримайте овочі в холодній воді ще 5-10 хвилин.

Дістаньте з каструлі. Овочі будуть вже досить остиглими.

Очистіть, і використовуйте за призначенням.

Щоб овоч при варінні зберіг свій природний колір, додайте у воду сік лимона (приблизно пів чайної ложки на літр рідини). Або стільки ж 9% оцту. А щоб позбутися від сильного запаху, киньте в каструлю скоринку чорного хліба.

Як швидко зварити буряк до готовності

Досвідчені господині знають кілька секретів, які допоможуть скоротити час варіння буряка.

  1. опускайте овочі в уже киплячу воду, потім не знижуйте потужність вогню до мінімуму.
  2. щоб зробити температуру в каструлі ще вище, додайте 2-3 ложки соняшникової олії, яке створить на поверхні плівку, що зберігає тепло.
  3. поваріть буряк 30-35 хвилин, потім зніміть з плити, поставте під струмінь холодної води. Потримайте 15-25 хвилин. Такий шоковий перепад температури дуже скоро доведе коренеплід до готовності.
  4. почистіть буряк, поріжте кубиками в 2 см.опустіть в киплячу воду і готуйте протягом 20 хвилин.

Ближче до весни багато овочів втрачають свою щільність, стають сухими. Щоб виправити ситуацію, замочіть їх на кілька годин у холодній воді. Коли коренеплід вбере в себе рідину, зваріть його, але краще на плиті або в мультиварці, використовуючи режим «гасіння».

Як варити буряк в пакеті

За часом, приготування таке ж, як і просто в каструлі, різниця лише в зручності. Вам не доведеться відмивати каструлю, овочі не пахнуть на всю квартиру.

  1. покладіть в пакет одну буряк, постарайтеся максимально випустити повітря (весь не вийде). Зробіть вільний вузол.
  2. складіть пакети в каструлю, залийте водою. На сильному вогні дочекайтеся закипання. Потім зменшіть потужність, варіть при тихому бурлінні 40-50 хвилин.
  3. зверніть увагу: овочі повинні бути повністю покриті водою, але краї пакета будуть стирчати (через залишки повітря).
  4. проткніть ножем, перевіривши на готовність, потім прямо в пакетах залийте холодною водою. Через 5-10 хвилин очистіть, і приступайте до приготування страв.

Як варити буряк в мультиварці

Час варіння змінюється залежно від моделі гаджета і ваги коренеплодів. Відомі три способи приготування в мультиварці.

спосіб 1. у режимі “варіння”.

  • складіть овочі в чашу, залийте достатньою кількістю рідини, щоб покрити повністю, з запасом на палець.
  • встановіть режим “варіння»або “гасіння”. Приблизний час варіння 60 хвилин. Після сигналу перевірте м’якість. Якщо буряк не готова, додайте 15-20 хвилин.

спосіб 2. варіння на пару.

  • годиться для варіння невеликих молодих овочів. Налийте в чашу склянку води. Встановіть спеціальну решітку для варіння на пару.
  • викладіть коренеплоди. Орієнтовний час приготування – 40 хвилин.

спосіб 3. запікання.

  • хороший для молодих і соковитих овочів. Порвіть лист фольги на шматочки, змастіть маслом.
  • добре промийте овочі, промокніть паперовим рушником. Загорніть в кожен шматочок по одному коренеплоду.
  • покладіть в чашу, встановіть режим “випічка”, виставите час 60 хвилин.

спосіб 4 . Швидка варіння в мультиварці

  • щоб максимально прискорити процес, почистіть сирий буряк, потім поріжте соломкою або шматочками.
  • влийте в чашу соняшникову олію, викладіть нарізку, гарненько перемішайте.
  • встановіть режим “випічка”, налаштуйте таймер на 15 хвилин.

Запікання буряка в духовці

Досвідчені господині запевняють, що найсмачніша буряк для салатів і «шуби» виходить, якщо запекти її в духовці. Спосіб зручний, якщо необхідно приготувати дуже багато овочів для святкового застілля.

  • ретельно промийте коренеплоди, підсушіть паперовою серветкою.
  • оберніть кожен овоч листом фольги, змащеної маслом. Покладіть на решітку або деко.
  • розігрійте духову шафу до 190 о с.запікайте 30-40 хвилин, в залежності від величини.

Скільки варити буряк в мікрохвильовці

Найбільш простий і швидкий варіант приготування овочів для вінегретів, смачних салатів, традиційної оселедця під шубою.

  • обполосніть буряк, складіть в скляний посуд. Великі коренеплоди цілком укладайте з краю, дрібні – в центр посудини.
  • на дно ємності налийте 3 великі ложки води. Накрийте спеціальною кришкою для мікрохвильовки.
  • далі все залежить від потужності мікрохвильовки. При потужності менше 1000 вт час варіння 10-20 хвилин, в залежності від величини буряка.
  • при потужності 1000 вт і вище овочі зваряться за 8-10 хвилин.

Щоб прискорити процес приготування в мікрохвильовці, поріжте її шматочками. Залийте водою і налаштуйте на потужність 800 вт. На дрібну соломку піде не більше 5 хвилин. Більші шматочки готуються за часом 7-8 хвилин.

Ще один відмінний спосіб підготовки овочів до приготування різних страв. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші страви з буряка.