на питання, як і скільки варити червоний буряк до готовності, однозначну відповідь дати неможливо, оскільки необхідно врахувати всі нюанси. Час варіюється від 5 хвилин до двох годин, і, перш за все, залежить від обраного вами способу приготування. Відварити можна у воді або пакеті, в каструлі на газовій плиті, в мікрохвильовці або мультиварці, скороварці, пароварці. Можна запекти в духовці. Для приготування смачних салатів , вінегрету , оселедця під шубою, як правило, коренеплід варять цілком. Але якщо вам необхідно прискорити процес приготування, то в деяких випадках допустимо порізати буряк шматочками.
Початківцям господиням бажано дізнатися всі тонкощі правильної варіння. Наприклад, як зберегти колір овочів, видалити неприємних запах, максимально зберегти в цілості вітаміни. Всі поради ви отримаєте під час знайомства з рецептами, але один тримайте прямо зараз: постарайтеся відібрати коренеплоди одного розміру, і не більше 10 см.в діаметрі. Тоді вони зваряться швидко і одночасно. Великі екземпляри готуються занадто довго.
Скільки варити буряк в каструлі на плиті
Варіння в каструлі – традиційний спосіб підготовки овочів до використання в стравах. Годиться не тільки для свіжих і якісних овочів. Так само відварювати можна старі мляві коренеплоди цілком.
Почніть з правильної підготовки коренеплоду. Гарненько помийте. Якщо бруд погано відмивається, замочіть овочі у воді на пів годинки. Чистити буряк не потрібно, так само як і вкоротите кінчики з обох сторін. Інакше при варінні вона втратить сік, в результаті чого вона стане позбавленою смаку і втратить свій колір.
Складіть коренеплоди в каструлю, налийте воду. Як правило, використовують холодну воду, але не буде великою помилкою, якщо ви відразу заллєте гарячу.
Простежте, щоб вода повністю покрила овочі, і бажано з запасом хоча б на сантиметр, оскільки приварці рідина випаровується. Не соліть! сіль зробить буряк жорсткою.
Накрийте каструлю кришкою, на повному вогні доведіть до закипання. Відразу зменшіть потужність вогню до мінімуму. Встановіть таймер на 40-60 хвилин. Час варіння залежить від величини коренеплоду. Варіть при тихому кипінні. Якщо вода все-таки почне википати, відкрийте кришку. Готовність перевіряється ножем. Якщо м’якоть легко протикається, плиту можна вимикати.
Щоб буряк легко чистилася, влаштуйте їй «шокотерапію»: злийте киплячу воду, потім поставте каструлю під кран з крижаною проточною водою. Проливайте протягом хвилини, потім вимкніть кран і потримайте овочі в холодній воді ще 5-10 хвилин.
Дістаньте з каструлі. Овочі будуть вже досить остиглими.
Очистіть, і використовуйте за призначенням.
Щоб овоч при варінні зберіг свій природний колір, додайте у воду сік лимона (приблизно пів чайної ложки на літр рідини). Або стільки ж 9% оцту. А щоб позбутися від сильного запаху, киньте в каструлю скоринку чорного хліба.
Як швидко зварити буряк до готовності
Досвідчені господині знають кілька секретів, які допоможуть скоротити час варіння буряка.
- опускайте овочі в уже киплячу воду, потім не знижуйте потужність вогню до мінімуму.
- щоб зробити температуру в каструлі ще вище, додайте 2-3 ложки соняшникової олії, яке створить на поверхні плівку, що зберігає тепло.
- поваріть буряк 30-35 хвилин, потім зніміть з плити, поставте під струмінь холодної води. Потримайте 15-25 хвилин. Такий шоковий перепад температури дуже скоро доведе коренеплід до готовності.
- почистіть буряк, поріжте кубиками в 2 см.опустіть в киплячу воду і готуйте протягом 20 хвилин.
Ближче до весни багато овочів втрачають свою щільність, стають сухими. Щоб виправити ситуацію, замочіть їх на кілька годин у холодній воді. Коли коренеплід вбере в себе рідину, зваріть його, але краще на плиті або в мультиварці, використовуючи режим «гасіння».
Як варити буряк в пакеті
За часом, приготування таке ж, як і просто в каструлі, різниця лише в зручності. Вам не доведеться відмивати каструлю, овочі не пахнуть на всю квартиру.
- покладіть в пакет одну буряк, постарайтеся максимально випустити повітря (весь не вийде). Зробіть вільний вузол.
- складіть пакети в каструлю, залийте водою. На сильному вогні дочекайтеся закипання. Потім зменшіть потужність, варіть при тихому бурлінні 40-50 хвилин.
- зверніть увагу: овочі повинні бути повністю покриті водою, але краї пакета будуть стирчати (через залишки повітря).
- проткніть ножем, перевіривши на готовність, потім прямо в пакетах залийте холодною водою. Через 5-10 хвилин очистіть, і приступайте до приготування страв.
Як варити буряк в мультиварці
Час варіння змінюється залежно від моделі гаджета і ваги коренеплодів. Відомі три способи приготування в мультиварці.
спосіб 1. у режимі “варіння”.
- складіть овочі в чашу, залийте достатньою кількістю рідини, щоб покрити повністю, з запасом на палець.
- встановіть режим “варіння»або “гасіння”. Приблизний час варіння 60 хвилин. Після сигналу перевірте м’якість. Якщо буряк не готова, додайте 15-20 хвилин.
спосіб 2. варіння на пару.
- годиться для варіння невеликих молодих овочів. Налийте в чашу склянку води. Встановіть спеціальну решітку для варіння на пару.
- викладіть коренеплоди. Орієнтовний час приготування – 40 хвилин.
спосіб 3. запікання.
- хороший для молодих і соковитих овочів. Порвіть лист фольги на шматочки, змастіть маслом.
- добре промийте овочі, промокніть паперовим рушником. Загорніть в кожен шматочок по одному коренеплоду.
- покладіть в чашу, встановіть режим “випічка”, виставите час 60 хвилин.
спосіб 4 . Швидка варіння в мультиварці
- щоб максимально прискорити процес, почистіть сирий буряк, потім поріжте соломкою або шматочками.
- влийте в чашу соняшникову олію, викладіть нарізку, гарненько перемішайте.
- встановіть режим “випічка”, налаштуйте таймер на 15 хвилин.
Запікання буряка в духовці
Досвідчені господині запевняють, що найсмачніша буряк для салатів і «шуби» виходить, якщо запекти її в духовці. Спосіб зручний, якщо необхідно приготувати дуже багато овочів для святкового застілля.
- ретельно промийте коренеплоди, підсушіть паперовою серветкою.
- оберніть кожен овоч листом фольги, змащеної маслом. Покладіть на решітку або деко.
- розігрійте духову шафу до 190 о с.запікайте 30-40 хвилин, в залежності від величини.
Скільки варити буряк в мікрохвильовці
Найбільш простий і швидкий варіант приготування овочів для вінегретів, смачних салатів, традиційної оселедця під шубою.
- обполосніть буряк, складіть в скляний посуд. Великі коренеплоди цілком укладайте з краю, дрібні – в центр посудини.
- на дно ємності налийте 3 великі ложки води. Накрийте спеціальною кришкою для мікрохвильовки.
- далі все залежить від потужності мікрохвильовки. При потужності менше 1000 вт час варіння 10-20 хвилин, в залежності від величини буряка.
- при потужності 1000 вт і вище овочі зваряться за 8-10 хвилин.
Щоб прискорити процес приготування в мікрохвильовці, поріжте її шматочками. Залийте водою і налаштуйте на потужність 800 вт. На дрібну соломку піде не більше 5 хвилин. Більші шматочки готуються за часом 7-8 хвилин.
Ще один відмінний спосіб підготовки овочів до приготування різних страв. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші страви з буряка.