Мед являє собою натуральний продукт, який бджоли добувають з квіткового нектару. Речовина характеризується багатим хімічним складом. На 95 % продукт складається з вуглеводів, які відмінно засвоюються організмом і не потребують особливих витрат енергії. У складі продукту присутній багато цінних амінокислот, вітамінів, мікроелементів. При цьому люди часто цікавляться, чи можна нагрівати бджолиний мед.

Оптимальна температура нагріву

Після кристалізації мед набуває тверду консистенцію, тому його складно використовувати. У цьому випадку часто виникає потреба в нагріванні продукту бджільництва. Щоб склад не втратив своїх корисних компонентів, його потрібно підігрівати правильно. Для цього варто використовувати такі варіанти:

  • водяна баня;
  • духовка з терморегулятором, який можна встановити на + 40 градусів;
  • батарея опалення в зимовий час;
  • балкон влітку-в цьому випадку масу не можна піддавати впливу прямих сонячних променів.

Всі перераховані способи допомагають нагрівати продукт поступово. Щоб не допустити руйнування цінних з’єднання в його складі, не можна перевищувати температуру в +40 градусів. Строго заборонено доводити склад до кипіння. Після цієї процедури в ньому не залишиться нічого корисного.

Важливо враховувати, що при тривалому температурному впливі з меду повністю пропадають такі компоненти:

  • флавоноїди;
  • вітаміни;
  • натуральні антиоксиданти;
  • речовини, які надають масі приємний солодкий запах.

по суті, після нагрівання в складі залишаються лише цукру-фруктоза і глюкоза. При цьому мед складно назвати ліками або натуральним антибіотиком. Речовина перетвориться в солодку рідину з бідним складом і втратить свій унікальний аромат. Тому фахівці не радять тримати продукт близько батарей, на сонці або в дуже теплому приміщенні. Температура зберігання повинна бути не вище + 25 градусів.

При цьому використовувати холодильник теж не рекомендується. Під впливом низьких температур пропадає багато корисних компонентів і руйнується структура продукту.

Нагрівати натуральний мед до температури більше + 60 градусів не можна. Це перетворить цінний продукт в марний сироп. Більш того, температура вище +40 градусів вже вважається небажаним порогом.

Втрачається користь

Додавання меду в гарячий чай провокує втрату його корисних характеристик. При цьому спостерігається руйнування вітамінів і цінних ферментів, які відповідають за унікальні лікувальні властивості.

Гарячу масу безглуздо застосовувати для лікування і запобігання простудних хвороб. Вона не допоможе впоратися і з іншими проблемами. При цьому вживання чайної ложки свіжого складу до сніданку допоможе істотно зміцнити імунну систему і підготуватися до зміни сезонів.

Псується смак

Шанувальникам смаку продукту буде відразу видно різниця. У звичайному меді присутня невелика гірчинка. Також в ньому відчуваються квіткові, трав’янисті, хвойні нотки. Після нагрівання маса втрачає ці смакові якості.

Підскакує ризик алергії

Продукти бджільництва відрізняються вираженими алергенними властивостями. Якщо склад розігрівався до температури більше + 45-60 градусів, вживати його алергіками не можна. Це істотно збільшить ризик небажаних реакцій.

Використання перегрітого продукту

Незважаючи на те, що перегрітий склад втрачає свою користь, його все ж можна використовувати в кулінарії. Найчастіше з такого меду роблять наступне:

  • гарячі і холодні напої;
  • кондитерські вироби;
  • маринади і соуси, в яких можна запікати рибу і м’ясо;
  • глазур для овочів і фруктів;
  • супи;
  • гарячі закуски.

Перегрітий склад дозволяється додавати в випічку замість звичайного цукру. Він допомагає надати готовому виробу унікальний смак, аромат і колір. Важливо враховувати, що в процесі випікання мед втрачає властивості живого продукту.

Проте, певна користь все ж є. Справа в тому, що мед вважається підсолоджувачем і дозволяє використовувати замість сахарози легкозасвоювані вуглеводи, натуральні ароматизатори і барвники.

Як можна гріти?

Для розігрівання меду використовують різні методи. При цьому фахівці радять застосовувати найбільш щадні варіанти, які дозволяють стежити за температурою.

У мікрохвильовці

Мікрохвильовка допомагає розігрівати мед легко і швидко. При використанні цього пристрою неодмінно потрібно стежити за температурою, до якої можна нагрівати мед. Небезпечною відміткою вважається значення в + 40 градусів.

Після розігрівання лікувального нектару в мікрохвильовці є ризик втрати корисних властивостей. Найчастіше нагрівання відбувається нерівномірно. Як наслідок, склад перетворюється в звичайну суміш на основі глюкози і фруктози.

Якщо іншої можливості нагріти продукт немає, варто скористатися режимом “розморожування”. При цьому починати рекомендується з 30 секунд. Можливо, такий метод займе багато часу, проте він дозволить зберегти в продукті максимальну кількість цінних ензимів.

Інтервал розігрівання повинен становити 15-30 секунд. При цьому в проміжках мед потрібно енергійно помішувати. Процедуру варто проводити, поки речовина не придбає рідку консистенцію.

Водяна лазня

Найкраще нагріти мед допоможе водяна лазня. Цей метод вважається простим і абсолютно безпечним для продукту бджільництва. При цьому важливо взяти широку ємність і заповнити її водою. На дно варто покласти тканину. Після чого в ємність встановити тару з медом. Важливо, щоб вона була на третину покрита рідиною.

Після чого рекомендується поставити споруду на плиту і довести воду до температури +40 градусів. Потім на маленькому вогні варто розігрівати продукт, періодично помішуючи його. Таким чином вдасться домогтися рівномірного і безпечного нагрівання маси. Бджолярі радять під час процесу користуватися кулінарним термометром. З його допомогою можна контролювати ступінь нагрівання.

Недобросовісні бджолярі часто підробляють мед. Для цього вони змішують свіжий продукт з кристалізованим і нагрівають. Щоб не зіткнутися з хитрощами шахраїв, перед покупкою мед потрібно перевірити. При цьому варто дотримуватися таких рекомендацій:

  1. свіжий продукт має солодкий запах і смак. Старий розігрітий склад відрізняється слабким ароматом.
  2. для свіжої маси характерна рівномірна консистенція. Речовина має рідку, але тягучу текстуру. Розігрітий продукт виходить водянистим.
  3. перед покупкою рекомендується спробувати ложку меду. При цьому його варто потримати на мові. У свіжого продукту будуть відчуватися солодкі або терпкі нотки, а в горлі з’явиться приємне тепло. Старий і нагрітий склад не має ніяких незвичайних граней-він просто має солодкий смак.
  4. варто звернути увагу і на колір маси. Старий розігрітий мед має більш темний відтінок, ніж свіжий аналог.

мед вважається дуже корисним продуктом бджільництва, який містить велику кількість цінних компонентів. Щоб склад приніс тільки користь, важливо забезпечити йому правильне зберігання. При необхідності масу дозволяється нагрівати, однак при цьому варто дотримуватися оптимальний температурний режим.