На жаль, просто вольового зусилля часто не вистачає. Пов’язано це з певними фізіологічними особливостями людського організму. Наприклад, при сильному падінні рівня цукру в крові ми починаємо відчувати дике почуття голоду. Чим бідніша кров глюкозою, тим більше хочеться їсти.
Так як противитися такому стану можна лише до певної міри, то в більшості своїй люди, що обмежують раціон харчування для схуднення, в результаті наїдаються. І, як результат, набирають ще більше жирових відкладень.
Але ж ще Майя Плесецька, відома своєю стрункістю до самих останніх днів, говорила, що для того, щоб перебувати в такій формі потрібно просто не є («не жерти» — ось її точне формулювання).
Як же це зробити, якщо сил впоратися з голодом немає? Спробуємо вирішити дану проблему.
Як змусити себе не є багато
Для зниження ваги тіла зовсім немає необхідності зовсім не є. Потрібно лише так знизити свій щоденний раціон харчування, щоб процес схуднення почався і тривав до моменту досягнення бажаних пропорцій.
Отже, обов’язково потрібно зробити 2 речі:
1. Знизити калорійність раціону настільки, щоб вживаної їжі не вистачало на забезпечення енергетичних потреб організму протягом дня.
2. Вибрати таку калорійність і такий режим харчування, щоб не відчувати почуття голоду і протриматися весь період скидання ваги.
Знижуємо калорійність харчування
Для запуску процесу схуднення треба мати калорійність раціону в районі 700-1200 ккал. В залежності від ваги і звичок в їжі, можна рухатися в бік верхньої або нижньої межі, в середньому ж, 1000 ккал (+ -) дадуть бажаний ефект.
Для того, щоб бути точно впевненим в кількості вживаних за день калорій, їх доведеться рахувати. Спочатку – звіряючись з таблицями та кухонними вагами, а з плином часу – вже на око, з досвіду.
Перше, що потрібно зробити – це повністю виключити з раціону т. н. швидкі вуглеводи. Сюди входять: цукор, газовані напої, цукерки, пиріжки, шоколад, білий хліб і т. д.
Одне це вже сильно уріже калорійність раціону.
З решти продуктів слід підібрати такий набір, який укладався б в межі калорійності раціону і максимально повно забезпечував організм поживними речовинами.
Якщо в двох словах, то основу раціону повинні становити білки і повільні вуглеводи.
Як не відчувати голоду
Переходимо до основної тематики даної статті. Як змусити себе не є багато, якщо гризе почуття голоду?
Відповідь проста: потрібно зробити так, щоб голод не виникало. Тоді навіть знижена калорійність раціону харчування буде достатня для тривалого застосування.
Чому ми відчуваємо почуття голоду
Почуття голоду пов’язано з згадуваним низьким рівнем глюкози в крові, а також порожнім шлунком. Якщо видалити ці дві причини, то голоду не буде.
Порожній шлунок
Коли стінки шлунка розтягуються, то в головний мозок імпульси. І формується почуття голоду. Це, можна сказати, механічний фактор. І вирішити цю проблему можна також механічно.
Наприклад, вживаючи в їжу велику кількість низькокалорійної їжі в достатній мірі розтягне стінки шлунка, щоб пішли імпульси в мозок. Підійдуть помідори, огірки, капуста та інші низькокалорійні овочі. Якщо їх додавати до звичайного прийому їжі, то це забезпечить потрібну наповненість шлунка на деякий час, а калорійність з’їденого буде невисокою.
Низький рівень цукру в крові
Основною проблемою, яка породжує почуття голоду, все ж є рівень цукру в крові. Це вже, можна сказати, хімічний фактор, і боротися з ним можна лише одним способом: необхідно підвищувати рівень цукру.
Треба сказати, що до пори до часу наш організм сам справляється з низьким рівнем глюкози крові. При його падінні, організм починає використовувати запаси глюкози – глікоген, накопичений в печінці.
Коли його запаси в печінці підходять до кінця, то може бути використаний і м’язовий глікоген. Але якщо ми не будемо живити організм ззовні, то буквально через добу запаси глікогену вичерпуються.
Начебто це і добре, оскільки тоді для забезпечення енергетичних потреби наше тіло візьметься за запаси жиру. Однак крім жиру, в витрата підуть і білкові структури, простіше кажучи, м’язи. І буде сильне почуття голоду, з яким дуже важко впоратися.
Але якщо почуття голоду прямо пов’язане з рівнем цукру в крові, давайте дамо організму цей цукор. Досить періодично забезпечувати його невеликою порцією вуглеводів, і рівень цукру не впаде нижче норми
Наприклад, якщо протягом дня вживати гречку, макарони з твердих сортів пшениці, рис і інші повільні вуглеводи, які повільно розщеплюються і повільно проникають у кров, то це створить необхідну постійність глюкози в крові.
І відчуття голоду не буде таким, що змусить припинити дієту і з’їсти багато їжі.
Висновок: немає необхідності не є. Потрібно правильно, тоді цілком реально досягти поставлених цілей.