Простіше кажучи, білки обов’язково повинні бути присутніми в їжі. Як мінімум їх повинно бути приблизно 1 гр.на 1 кг ваги тіла.
Але білки можна отримувати як з рослинної їжі, так і з їжі тваринного походження. При одному і тому ж кількості такої білка його цінність для нашого організму буде істотно відрізнятися. І, як наслідок, результат прийому в їжу тваринних і рослинних білків буде різним. Поговоримо про це докладніше.
Рослинні і тваринні білки
Основною відмінністю рослинних і тваринних білків є той факт, що рослинні білки в більшості своїй мають неповний набір незамінних амінокислот.
У білкових продуктах тваринного походження містить 8 незамінних амінокислот. При цьому якась з них міститься в більшій кількості, а яка-то в меншому. Але в цілому кожна з 8-ми завжди присутній, і кількість кожної з них, як мінімум, не нижче стандартної норми. При цьому всі незамінні амінокислоти володіють хорошою біологічною цінністю. Простіше кажучи, добре засвоюються.
Як це виглядає на практиці
Візьмемо, приміром, сочевицю. Сочевиця – це високобілковий продукт. Вміст білка в ній за різними підрахунками 24-28 гр.на 100 гр. продукту! Більше білка тільки в високобілкових сирах та сої.
Начебто така кількості білка є незаперечною перевагою сочевиці перед іншими білковими продуктами. Але достатньо лише поглянути на амінокислотний склад сочевиці, як все стає на свої місця.
У сочевиці, як у більшості зернобобових, лімітуючою амінокислотою є метіонін. Біологічна цінність цієї амінокислоти низька, що робить сочевицю неповноцінним білковим продуктом.
Дивно, 24-28 гр. білка, а організм буде відчувати нестачу в білках! Лише тому, що однієї незамінної амінокислоти буде не вистачати.
Або інший приклад.
Гречка є відмінним вуглеводною продуктом. Це т. зв. повільні вуглеводи, а значить, гречку можна їсти навіть при цукровому діабеті. Швидке підвищення рівня цукру не буде.
У гречці близько 12 гр. білка (на 100 гр.). Стільки ж, скільки в 100 гр. яєць! Але яйця – тваринний білок, там все в порядку з незамінними амінокислотами.
А гречка – неповноцінний білковий продукт. З причини того, що одна з 8-ми незамінних амінокислот (лізин) є лімітуючою, її біологічна цінність трохи не дотягує до норми. А це означає, що навіть з’їдаючи величезні порції гречки, ми не зможемо забезпечити організм потрібною кількістю (вірніше, якістю) лізину.
Як жити без тваринного білка
Означає лише вищесказане, що кожному з нас необхідно вживати в їжу тварини білки? В ідеалі, відповідь – «так».
Але бувають ситуації в житті, коли вживання тваринних білків неможливе або тимчасово (наприклад, під час релігійного посту), або постійно (наприклад, при вегетаріанському раціоні харчування). Що робити в таких випадках?
Насправді, рішення елементарне. Достатньо лише з’єднати в щоденному раціоні такі продукти, які будуть доповнювати лімітує незамінну амінокислоту один в одному.
Наприклад, сочевиця і гречка цілком вдало доповнять один одного. У гречці відмінний повноцінний метіонін, а сочевиця сповнена біологічно цінного лізину. У підсумку 100 гр. сочевиці і 100 гр. гречки дадуть майже 40 гр. відмінного рослинного білка, який нічим не поступатиметься ні м’яса, ні яєць, ні молочним продуктам.
Що і як комбінувати
1. Сочевиця, горох, картопля, квасоля є неповноцінним через лімітуючої амінокислоти метіонін. Але не відчувають проблем з лізином та іншими амінокислотами.
2. Гречка, овес, пшениця, рис, волоський горіх, булгур визнаються неповноцінними білковими продуктами з причини низької біологічної цінності незамінної амінокислоти лізин. З метіоніном та іншими незамінними амінокислотами все в порядку.
Тому достатньо лише з’єднувати продукти з першої групи з продуктами з другої групи в щоденному раціоні харчування. Тоді ми не будемо відчувати білкових проблем при вживанні в їжу тільки рослинних білкових продуктів.