На жаль, крім неприємного присмаку, риб’ячий жир може принести шкоду здоров’ю. У зв’язку з цим, давайте розберемося, в чому користь і шкоду риб’ячого жиру і, особливо, можна і варто замінити їм корисне лляне масло.
Користь риб’ячого жиру
1. Риб’ячий жир, як і льняне масло, — найкращий джерело омега-3 і омега-6 жирних кислот. ПНЖК омега-3 є найважливішим компонентом харчування, і повинні потрапляти в організм з їжі: льняного масла або риб’ячого жиру будь-якого виду. Однак, хоча і лляне масло і риб’ячий жир обидва містять омега-3, це зовсім різні види омега-3. Риб’ячий жир містить такі омега-3, як і докозагексаєнова эйкозапейтаеновая кислоти (ДГК і ЕПК), а лляна олія містить величезну кількість альфа-ліноленової кислоти (АЛК).
2. Містяться в риб’ячому жирі омега-3 жирні кислоти використовуються нашим організмом безпосередньо, без проміжних дій. Тобто як тільки ДГК і ЕПК з риб’ячого жиру потрапляють з їжею в організм, той може відразу витягти з них користь. Навпаки, міститься в льняному маслі ліноленова кислота не використовується безпосередньо. Ця кислота омега-3 накопичується в організмі, а потім, по мірі необхідності, організм синтезує з неї ДГК та ЕПК. Тобто прийом риб’ячого жиру дозволяє економити час і енергію, якщо порівнювати з лляною олією.
3. Риб’ячий жир містить велику кількість вітаміну А і вітаміну D. Саме завдяки наявності вітаміну D, якого дуже не вистачає дітям в зимовий час, риб’ячий жир призначають в якості лікувально-профілактичного засобу при рахіті. Дорослим вживання риб’ячого жиру як джерела вітаміну D може допомогти полегшити стан при запальних процесах у суглобах (артритах).
4. Північні народи, раціон яких великою мірою складається з м’яса риби жирних сортів, майже гарантовані від появи таких захворювань, як атеросклероз і всі його прояви (інсульт, інфаркт), а також гіпертонія. Пов’язано це з тим, що риб’ячий жир, за допомогою омега-3, знижує рівень жирів у крові, а також знижує артеріальний тиск і розріджує кров. Якщо при цьому в щоденному раціоні харчування присутня достатня кількість білка, то надлишку ліпопротеїдів низької щільності не повинно бути, отже, загроза розвитку атеросклерозу знижується.
6. Є дані, що прийом риб’ячого жиру при ракових захворюваннях допомагає уповільнити розвиток хвороби. Крім того, при онкології риб’ячий жир допомагає уникнути різкого і швидкого падіння ваги тіла, що благотворно позначається не тільки на самопочутті хворого, але і допомагає зберегти більше сил для лікування.
7. Риб’ячий жир однаково корисний як дітям, так і літнім людям. У дітей риб’ячий жир здатний нормалізувати стан шкіри при різних алергічних проявах. А літні люди можуть з успіхом вживати риб’ячий жир для стимуляції і активізації мозкової діяльності.
Отже, користь риб’ячого жиру безпосередньо пов’язана з наявністю в його складі омега-3 жирних кислот і, меншою мірою, вітаміну D.
Шкода риб’ячого жиру
На жаль, також як і льняне масло, риб’ячий жир має свої власні особливості, які можуть повністю перекреслити всі корисні властивості цього продукту.
2. Те ж саме і з вітаміном D. При передозуванні вітаміну D можливі порушення в утворенні кісткової тканини.
3. Риб’ячий жир, як продукт, що стимулює зниження артеріального тиску протипоказаний особам, що страждають гіпотонією (зниженим артеріальним тиском).
4. Риб’ячий жир протипоказаний людям з порушеною згортанням крові, а також перед оперативним втручанням. Крім того, вкрай небажана комбінація риб’ячого жиру і аспірину.
5. Прийом риб’ячого жиру небажаний людям з цукровим діабетом.
6. Риб’ячий жир може завдати шкоди людям, які мають проблеми зі шлунком, дванадцятипалою кишкою, печінкою і нирками.
7. При вагітності приймати риб’ячий жир слід з обережністю, тільки після консультації з лікарем.
8. Маленьким дітям приймати риб’ячий жир слід також після консультації з лікарем, як лікарський засіб, не перевищуючи дозування. З іншого боку, лляне масло, що містить альфа-ліноленову кислоту омега-3 і допомагає у її синтезі вітамін Е, цілком можна вживати в їжу без побоювань.
Висновок: Риб’ячий жир має одночасно і корисні, і шкідливі для здоров’я властивості. Користь риб’ячого жиру у великому наявність вітаміну D, а також омега-3 жирних кислот. Але для того, щоб риб’ячий жир не завдав шкоди здоров’ю, вживати його слід тільки після консультації з лікарем, не перевищуючи рекомендований курс. При цьому неважливо, буде це риб’ячий жир в капсулах або у вигляді олії, але бажано, щоб виробник отримував риб’ячий жир не з печінки риб, а з м’язів. У цьому випадку риб’ячий жир принесе набагато більше користі.
Крім того, якщо немає необхідності в прийомі вітаміну D, то риб’ячий жир цілком успішно можна замінити лляною олією. А ще краще комбінувати прийом лляної олії з періодичним вживанням в їжу риби жирних сортів. Це створить відмінну комбінацію різних видів омега-3 жирних кислот.