З минулої статті ми дізналися про те, що ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) є обов’язковим елементом в процес формування атеросклеротичних бляшок. Якщо б їх не було в крові, атеросклероз би не виникало.
На жаль, ЛПНЩ неодмінно присутні в потоці крові. Вони утворюються в печінці і служать основним переносником холестерину. По суті, без них ніяк.
Однак існують певні норми кількості ліпопротеїдів низької щільності, перевищуючи які ми значно збільшуємо шанси на розвиток атеросклерозу (при наявності головної причини – пошкодження стінок судин).
Нормою вважається концентрація ЛПНЩ нижче 100 міліграм на децилітр крові. Все, що вище – вже небезпечно.
Але звідки ж береться це перевищення норми?

Якщо вивчити немедикаментозні методи зниження концентрації ліпопротеїдів низької щільності, ми побачимо, що основною причиною підвищення їх кількості є порушення режиму харчування.
Які ж порушення маються на увазі?
Це:
1. Високий рівень насичених жирів;
2. Велика кількість вуглеводів швидких форм.
3. Низький рівень білка.
З перших двох порушень вже випливають такі наслідки, як підвищена калорійність харчування, ожиріння, малорухливий спосіб життя.
Виходить наступне.
Наш організм завжди прагне підтримати оптимальний режим функціонування. Йому необхідні ЛПНЩ, але саме в оптимальній кількості.
Якщо з їжею будь-яка людина отримує достатню кількість білка, не зловживає швидкими вуглеводами і намагається вживати мінімум тваринних жирів, то проблем з підвищеною концентрацією ліпопротеїдів низької щільності виникнути не повинно (якщо немає якихось внутрішніх порушень у печінці чи нирках).
Але як тільки знижується кількість білка, підвищується кількість тваринного жиру і швидких вуглеводів (або навіть всі разом), то організм реагує негайно. Кількість ЛПНЩ починає істотно збільшуватися.
Але так як збільшення ліпопротеїдів низької щільності – це всього лише реакція організму на неправильний режим харчування, знизити їх кількість досить просто.
Достатньо лише потурбуватися про те, щоб у щоденному раціоні харчування:
1. Завжди була достатня кількість білків. При цьому бажано або постійно вживати білки тваринного походження, або набирати необхідну кількість незамінних амінокислот з комбінації рослинних білків.
2. Максимально знизити кількість вживаних в їжу тваринних жирів. Це ж відноситься і до трансжирам.
3. Максимально знизити рівень споживання швидких форм вуглеводів.
Як тільки ці зміни будуть внесені в щоденний раціон харчування, концентрація ліпопротеїдів низької щільності повинна прийти в норму.
На щастя, ЛПНЩ дуже залежні від тієї їжі, яку ми вживаємо щодня.
Тим не менш, нагадую: будь-яка концентрація ЛПНЩ становить небезпеку при наявних пошкодження стінок судин.