Панкреатит – це захворювання, викликане запаленням підшлункової залози. Неправильне харчування, переїдання, вживання алкогольних напоїв, порушення в роботі печінки можуть призвести до розвитку хвороби. Підшлункова залоза виконує важливу функцію травлення і обміну речовин. Запалення призводить до уповільнення цих процесів, до порушення нормального травлення. Незалежно від характеру захворювання лікування повинно супроводжуватися правильною дієтою.
Заборонені продукти
Дієта при панкреатиті підшлункової залози при загостренні в обов’язковому порядку повинна бути спрямована на зниження навантаження на підшлункову. Тому важливо не вживати жирні продукти, м’якої текстури, щоб зайвий раз не дратувати шлунок.
Рекомендується повністю відмовитися від:
- алкоголю, сигарет;
- майонезу;
- чорного хліба;
- солодощів;
- жирних страв;
- харчових добавок;
- кави, чорного чаю і будь-яких продуктів, що містять кофеїн;
- копченостей;
- продуктів, що піддаються консервації;
- солоної, гострої їжі;
- газованої води, морозива;
- шоколаду;
- міцних м’ясних і рибних відварів.
В основу раціону повинні входити білки тваринного походження. Якщо захворювання прийняло гостру форму, слід на деякий час відмовитися від їжі. Напад може тривати 2-3 дні.
Дозволені продукти
Дієта при загостренні панкреатиту спрямована на те, щоб знизити секрецію підшлункової залози і стабілізувати її стан протягом загострення і подальшого переходу захворювання в стан тривалої ремісії. Тому продукти повинні добре засвоюватися організмом, легко экстрагироваться з шлунку і знижувати вироблення ферментів.
Що можна їсти за рекомендаціями лікарів:
Дієта у випадку госпіталізації
Загострення панкреатиту може виявитися сильною ріжучої болем в області правого або лівого підребер’я, блювотою, проносом, нудотою, високою температурою і відсутністю апетиту. Найкраще в цей період дотримуватись такої дієти при загостренні хронічного панкреатиту:
Всі дієтичні страви повинні бути приготовані за допомогою варіння або на пару. Жорстка дієта призначається строком на рік. За цей час шлунково-кишковий тракт відновлює свої функції і починає повноцінно працювати. Але все життя потрібно дотримуватися основних правил харчування, хоч в раціоні допускається ряд послаблень.
Основні правила
Зі списком дозволених і заборонених продуктів ви ознайомилися, але крім цього в дієті є ряд правил, які важливо дотримуватися. Вживання навіть дозволеного продукту, але неправильно обробленого може завдати величезної шкоди підшлункової і решті всієї травної системи.
Після того, як пройде стадія загострення (це перші 7-10 днів, які хворий повинен перебувати на стаціонарі), меню поступово розширюється. Так, поступово дозволяється все більше фруктів і овочів, додаються в меню білкові страви і навіть десерти. В якості останніх можуть виступати киселі, морси, желе або яблучні пюре і пудинги.
Всі продукти проходять термічну обробку. В основному це варіння, приготування на пару, при тривалої ремісії дозволяється обсмажування без жиру.
Харчування має бути регулярним, чітко в один і той же час. Організм звикає до режиму і робота шлунка і підшлункової активізується у встановлений час. Порції повинні бути не великими, в основному це 200-300 г їжі, без урахування рідини.
Їжа не повинна бути гарячою або холодною. Всі страви подаються кімнатної температури. Виключаються повністю кислі і солені продукти. Гостре також під найсуворішою забороною, як і продукти, що пройшли консервування.
Зразкове меню
Весь денний раціон необхідно розділити на невеликі порції. Це допоможе швидше відновити функцію підшлункової залози.
Варіант № 1
Сніданок: курка або яловичина на пару (можна замінити запеченими в фользі), чай або стакан знежиреного молока.
Перекус 1: гарбузове пюре і склянку знежиреного молока.
Обід: рибне суфле, рідкий гречаний суп і склянку морсу.
Перекус 2: одна баночка дитячого харчування.
Вечеря складається з тушкованих овочів (без масла): кабачків, моркви і цвітної капусти.
Другий вечеря: желе або кисіль.
Варіант № 2
Сніданок складається з рибних парових котлет і гарбузового пудингу.
Перекус 1: запіканка з локшини.
Обід: запечена у фользі тріска або камбала + манна каша (150-200 г).
Перекус 2: 200 мл відвару шипшини і яблучне пюре.
Вечеря у вигляді рибних тефтелькою і перетертої в блендері гречаної каші.
Другий вечеря: ягідно-фруктовий кисіль.
Варіант № 3
Сніданок у вигляді вареної перетертої яловичини.
Перекус 1: 120 г відвареного хека.
Обід складається з картопляно-кабачкового пюреобразного супу, м’ясної запіканки.
Перекус 2: сир і трав’яний відвар.
Вечеря з рибного суфле і чаю.
Другий вечеря у вигляді кислого молока.
Варіант № 4
Сніданок у вигляді вівсянки, трав’яного відвару і галетного печива.
Перекус 1: яблучне пюре і фруктовий морс.
Обід з гарбузово-морквяного пюре, сиру.
Перекус 2: запечена у фользі цвітна капуста.
Вечеря з рибного рулету, сирної запіканки, киселю. Рулет можна просто замінити вареною рибою.
Другий вечеря: 220-250 мг молока.
Варіант № 5
Сніданок з картоплі, м’ясних тюфтельок, молочної манної каші.
Перекус 1: яблучне пюре.
На обід меню складається з кабачків з морквою в пюреподібному вигляді, а також приготованої на пару кролятини.
Перекус 2: паровий білковий омлет.
На вечерю можна подати запечене у фользі куряче філе.
Другий вечеря: запечена моркву.
Зразкове меню можна комбінувати, або міняти місцями. Слідкуйте за нормою споживаних продуктів. Так, наприклад, в день допускається споживати не більше 30 грам цукру, 200 грам вуглеводів, 5 грам солі, 15 мл рослинного масла. Недотримання запропонованої дієти може привести до загострення захворювання.