Панкреатит – це захворювання, викликане запаленням підшлункової залози. Неправильне харчування, переїдання, вживання алкогольних напоїв, порушення в роботі печінки можуть призвести до розвитку хвороби. Підшлункова залоза виконує важливу функцію травлення і обміну речовин. Запалення призводить до уповільнення цих процесів, до порушення нормального травлення. Незалежно від характеру захворювання лікування повинно супроводжуватися правильною дієтою.

Заборонені продукти

Дієта при панкреатиті підшлункової залози при загостренні в обов’язковому порядку повинна бути спрямована на зниження навантаження на підшлункову. Тому важливо не вживати жирні продукти, м’якої текстури, щоб зайвий раз не дратувати шлунок.

Рекомендується повністю відмовитися від:

  • алкоголю, сигарет;
  • майонезу;
  • чорного хліба;
  • солодощів;
  • жирних страв;
  • харчових добавок;
  • кави, чорного чаю і будь-яких продуктів, що містять кофеїн;
  • копченостей;
  • продуктів, що піддаються консервації;
  • солоної, гострої їжі;
  • газованої води, морозива;
  • шоколаду;
  • міцних м’ясних і рибних відварів.

В основу раціону повинні входити білки тваринного походження. Якщо захворювання прийняло гостру форму, слід на деякий час відмовитися від їжі. Напад може тривати 2-3 дні.

Дозволені продукти

Дієта при загостренні панкреатиту спрямована на те, щоб знизити секрецію підшлункової залози і стабілізувати її стан протягом загострення і подальшого переходу захворювання в стан тривалої ремісії. Тому продукти повинні добре засвоюватися організмом, легко экстрагироваться з шлунку і знижувати вироблення ферментів.

Що можна їсти за рекомендаціями лікарів:

  • М’ясо і риба. Це індичка, кролятина, куряче філе, а також нежирна телятина. З сортів риби можна тільки дієтичні, нежирні, такі як камбала, тріска, минтай, короп і філе тілапії. Ці продукти краще використовувати в приготуванні котлет, пудингів, суфле.
  • Молочні продукти. Сюди відносять некислий сир, кефір, ряжанку, несолоні сорти сиру. Але все це вводиться в меню тільки після закінчення періоду голодування і самій першій стадії загострення (перший тиждень). Всі продукти повинні бути виключно свіжими і мати жирність не перевищує 2%. Коров’яче молоко рекомендується замінити козячим. Вершкове масло і сметану допускається вживати не більше 15 г на добу, краще використовувати їх як добавку до основних страв.
  • Яйця. Їх рекомендується вживати вареними або у вигляді омлету (жовток найкраще виключити). Також рекомендується їсти перепелині яйця, вони чудово засвоюються і не викликають алергії.
  • Овочі. Сюди відносять гарбуз, цвітну капусту, а також кабачки, брокколі, моркву і картоплю. З овочів готуються пюреподібні супи, запіканки, просто пюре, суфле і т. д. Можна просто їх відварювати і ретельно подрібнювати, а також подавати запеченими.
  • Фрукти. Сюди відносять солодкі стиглі яблука (наприклад, голден), полуницю, кавун, авокадо і папайю. У день дозволяється вживати не більше 200 грам одного найменування. Найкраще вживати їх запеченими або готувати з них кисіль.
  • Морепродукти. Сюди відносять мідії і креветки, так як вони позбавлені жирів, вуглеводів, містять у своєму складі багато чистого протеїну. Але у випадку прояву алергічної реакції такі продукти рекомендується виключити з свого раціону.
  • Крупи і макарони. Сюди відносять рис, манку, вівсянку, гречку. З них можна робити різноманітні каші, запіканки і пудинги. Крім того їх можна додавати в супи або робити з них пюре.
  • Хліб можна вживати тільки білий, попередньо посушенный або вчорашній. Можна і сухарі з білого хліба. Із печених страв слід вибрати несолодке галетне печиво або пудинги.
  • Масла. При панкреатиті в помірній кількості рекомендується вживати соняшникову та оливкову олію.
  • Дієта у випадку госпіталізації

    Загострення панкреатиту може виявитися сильною ріжучої болем в області правого або лівого підребер’я, блювотою, проносом, нудотою, високою температурою і відсутністю апетиту. Найкраще в цей період дотримуватись такої дієти при загостренні хронічного панкреатиту:

  • День 1-3. В цей час пацієнтам дозволено пити мінеральну воду типу Боржомі і тільки кімнатної температури. А також насичений відвар шипшини і неміцний чай без цукру. Рідину слід вживати маленькими ковтками близько 220-260 мг за раз. Максимальна кількість – 1 літр на добу.
  • День 4-5. Можна дозволити собі вжити несолодкий чай з сухариком, рідкі та несолоні суп-пюре, білковий омлет, протерті молочні каші (молоко необхідно розбавляти з водою один до одного).
  • День 6. Якщо відзначається поліпшення, в меню можна включити сир, вершкове масло (не більше 15 грам на добу). Вже на 6-й день крім рідких каш допускається вживання супів-пюре, печених і варених овочів, тільки їх потрібно дрібно подрібнити.
  • День 7-9. В раціон можна включити дієтичні сорти м’яса і риби. Готувати її слід на парі або варити, також відмінно підійде запікання в духовці.
  • День 10. Якщо хвороба починає поступово переходити в стан ремісії, то список дозволених продуктів харчування стає все ширше. Вже можна їсти желе, пити киселі і морси. В меню можна включати більше овочів, яблука і т. д.
  • Всі дієтичні страви повинні бути приготовані за допомогою варіння або на пару. Жорстка дієта призначається строком на рік. За цей час шлунково-кишковий тракт відновлює свої функції і починає повноцінно працювати. Але все життя потрібно дотримуватися основних правил харчування, хоч в раціоні допускається ряд послаблень.

    Основні правила

    Зі списком дозволених і заборонених продуктів ви ознайомилися, але крім цього в дієті є ряд правил, які важливо дотримуватися. Вживання навіть дозволеного продукту, але неправильно обробленого може завдати величезної шкоди підшлункової і решті всієї травної системи.

    Після того, як пройде стадія загострення (це перші 7-10 днів, які хворий повинен перебувати на стаціонарі), меню поступово розширюється. Так, поступово дозволяється все більше фруктів і овочів, додаються в меню білкові страви і навіть десерти. В якості останніх можуть виступати киселі, морси, желе або яблучні пюре і пудинги.

    Всі продукти проходять термічну обробку. В основному це варіння, приготування на пару, при тривалої ремісії дозволяється обсмажування без жиру.

    Харчування має бути регулярним, чітко в один і той же час. Організм звикає до режиму і робота шлунка і підшлункової активізується у встановлений час. Порції повинні бути не великими, в основному це 200-300 г їжі, без урахування рідини.

    Їжа не повинна бути гарячою або холодною. Всі страви подаються кімнатної температури. Виключаються повністю кислі і солені продукти. Гостре також під найсуворішою забороною, як і продукти, що пройшли консервування.

    Зразкове меню

    Весь денний раціон необхідно розділити на невеликі порції. Це допоможе швидше відновити функцію підшлункової залози.

    Варіант № 1

    Сніданок: курка або яловичина на пару (можна замінити запеченими в фользі), чай або стакан знежиреного молока.

    Перекус 1: гарбузове пюре і склянку знежиреного молока.

    Обід: рибне суфле, рідкий гречаний суп і склянку морсу.

    Перекус 2: одна баночка дитячого харчування.

    Вечеря складається з тушкованих овочів (без масла): кабачків, моркви і цвітної капусти.

    Другий вечеря: желе або кисіль.

    Варіант № 2

    Сніданок складається з рибних парових котлет і гарбузового пудингу.

    Перекус 1: запіканка з локшини.

    Обід: запечена у фользі тріска або камбала + манна каша (150-200 г).

    Перекус 2: 200 мл відвару шипшини і яблучне пюре.

    Вечеря у вигляді рибних тефтелькою і перетертої в блендері гречаної каші.

    Другий вечеря: ягідно-фруктовий кисіль.

    Варіант № 3

    Сніданок у вигляді вареної перетертої яловичини.

    Перекус 1: 120 г відвареного хека.

    Обід складається з картопляно-кабачкового пюреобразного супу, м’ясної запіканки.

    Перекус 2: сир і трав’яний відвар.

    Вечеря з рибного суфле і чаю.

    Другий вечеря у вигляді кислого молока.

    Варіант № 4

    Сніданок у вигляді вівсянки, трав’яного відвару і галетного печива.

    Перекус 1: яблучне пюре і фруктовий морс.

    Обід з гарбузово-морквяного пюре, сиру.

    Перекус 2: запечена у фользі цвітна капуста.

    Вечеря з рибного рулету, сирної запіканки, киселю. Рулет можна просто замінити вареною рибою.

    Другий вечеря: 220-250 мг молока.

    Варіант № 5

    Сніданок з картоплі, м’ясних тюфтельок, молочної манної каші.

    Перекус 1: яблучне пюре.

    На обід меню складається з кабачків з морквою в пюреподібному вигляді, а також приготованої на пару кролятини.

    Перекус 2: паровий білковий омлет.

    На вечерю можна подати запечене у фользі куряче філе.

    Другий вечеря: запечена моркву.

    Зразкове меню можна комбінувати, або міняти місцями. Слідкуйте за нормою споживаних продуктів. Так, наприклад, в день допускається споживати не більше 30 грам цукру, 200 грам вуглеводів, 5 грам солі, 15 мл рослинного масла. Недотримання запропонованої дієти може привести до загострення захворювання.