Більшість людей, які страждають від зайвої ваги, знають, що основною причиною цього є вживання надмірної кількості їжі. Причому, не просто будь-якої їжі, а такої, яка має тенденцію перетворюватися в жир. Отже, для того, щоб як мінімум зупинити зростання зайвої ваги, необхідно знизити кількість споживаної їжі. Але як змусити себе не їсти багато?
На жаль, просто вольового зусилля часто не вистачає. Пов’язано це з певними фізіологічними особливостями людського організму. Наприклад, при сильному падінні рівня цукру в крові ми починаємо відчувати дике почуття голоду. Чим бідніша кров глюкозою, тим більше хочеться їсти.
Так як противитися такому стану можна лише до певної міри, то в більшості своїй люди, що обмежують раціон харчування для схуднення, в результаті наїдаються. І, як результат, набирають ще більше жирових відкладень.
Але ж ще Майя Плесецька, відома своєю стрункістю до самих останніх днів, говорила, що для того, щоб перебувати в такій формі потрібно просто не є («не жерти» — ось її точне формулювання).
Як же це зробити, якщо сил впоратися з голодом немає? Спробуємо вирішити дану проблему.

Як змусити себе не є багато

Для зниження ваги тіла зовсім немає необхідності зовсім не є. Потрібно лише так знизити свій щоденний раціон харчування, щоб процес схуднення почався і тривав до моменту досягнення бажаних пропорцій.
Отже, обов’язково потрібно зробити 2 речі:
1. Знизити калорійність раціону настільки, щоб вживаної їжі не вистачало на забезпечення енергетичних потреб організму протягом дня.
2. Вибрати таку калорійність і такий режим харчування, щоб не відчувати почуття голоду і протриматися весь період скидання ваги.

Знижуємо калорійність харчування

Для запуску процесу схуднення треба мати калорійність раціону в районі 700-1200 ккал. В залежності від ваги і звичок в їжі, можна рухатися в бік верхньої або нижньої межі, в середньому ж, 1000 ккал (+ -) дадуть бажаний ефект.
Для того, щоб бути точно впевненим в кількості вживаних за день калорій, їх доведеться рахувати. Спочатку – звіряючись з таблицями та кухонними вагами, а з плином часу – вже на око, з досвіду.
Перше, що потрібно зробити – це повністю виключити з раціону т. н. швидкі вуглеводи. Сюди входять: цукор, газовані напої, цукерки, пиріжки, шоколад, білий хліб і т. д.
Одне це вже сильно уріже калорійність раціону.
З решти продуктів слід підібрати такий набір, який укладався б в межі калорійності раціону і максимально повно забезпечував організм поживними речовинами.
Якщо в двох словах, то основу раціону повинні становити білки і повільні вуглеводи.

Як не відчувати голоду

Переходимо до основної тематики даної статті. Як змусити себе не є багато, якщо гризе почуття голоду?
Відповідь проста: потрібно зробити так, щоб голод не виникало. Тоді навіть знижена калорійність раціону харчування буде достатня для тривалого застосування.

Чому ми відчуваємо почуття голоду

Почуття голоду пов’язано з згадуваним низьким рівнем глюкози в крові, а також порожнім шлунком. Якщо видалити ці дві причини, то голоду не буде.

Порожній шлунок

Коли стінки шлунка розтягуються, то в головний мозок імпульси. І формується почуття голоду. Це, можна сказати, механічний фактор. І вирішити цю проблему можна також механічно.
Наприклад, вживаючи в їжу велику кількість низькокалорійної їжі в достатній мірі розтягне стінки шлунка, щоб пішли імпульси в мозок. Підійдуть помідори, огірки, капуста та інші низькокалорійні овочі. Якщо їх додавати до звичайного прийому їжі, то це забезпечить потрібну наповненість шлунка на деякий час, а калорійність з’їденого буде невисокою.

Низький рівень цукру в крові

Основною проблемою, яка породжує почуття голоду, все ж є рівень цукру в крові. Це вже, можна сказати, хімічний фактор, і боротися з ним можна лише одним способом: необхідно підвищувати рівень цукру.
Треба сказати, що до пори до часу наш організм сам справляється з низьким рівнем глюкози крові. При його падінні, організм починає використовувати запаси глюкози – глікоген, накопичений в печінці.
Коли його запаси в печінці підходять до кінця, то може бути використаний і м’язовий глікоген. Але якщо ми не будемо живити організм ззовні, то буквально через добу запаси глікогену вичерпуються.
Начебто це і добре, оскільки тоді для забезпечення енергетичних потреби наше тіло візьметься за запаси жиру. Однак крім жиру, в витрата підуть і білкові структури, простіше кажучи, м’язи. І буде сильне почуття голоду, з яким дуже важко впоратися.
Але якщо почуття голоду прямо пов’язане з рівнем цукру в крові, давайте дамо організму цей цукор. Досить періодично забезпечувати його невеликою порцією вуглеводів, і рівень цукру не впаде нижче норми
Наприклад, якщо протягом дня вживати гречку, макарони з твердих сортів пшениці, рис і інші повільні вуглеводи, які повільно розщеплюються і повільно проникають у кров, то це створить необхідну постійність глюкози в крові.
І відчуття голоду не буде таким, що змусить припинити дієту і з’їсти багато їжі.
Висновок: немає необхідності не є. Потрібно правильно, тоді цілком реально досягти поставлених цілей.