Активно використовується роздільне харчування для схуднення, хоча це не дієта в класичному розумінні. Це скоріше система живлення, яку дотримуються не конкретний період, а весь час її прийняття. Як стверджує її засновник і прихильники, роздільне харчування направлено на оздоровлення організму і поліпшенні його стану.

Суть

Засновник системи роздільного харчування – американський дієтолог Герберт Шелтон. Свої ідеї він виклав у праці «Правильне поєднання харчових продуктів» (1928).

Шелтон стверджував, що на переварювання різних груп продуктів необхідні різні ферменти. Так білки переробляються в кислому середовищі, а вуглеводи в лужному. Якщо блюдо складається з різних груп продуктів, то в шлунку відбувається протиборство кислого і лужного середовища. В результаті їжа не перетравлюється і починає загнивати і бродити, ніж отруює організм токсинами і засмічує шлаками. Щоб цього не відбувалося, меню роздільного харчування потрібно ретельно планувати і поєднувати тільки поєднувані продукти.

Кислого середовища вимагають:

  • м’ясо;
  • риба;
  • морепродукти;
  • яйця;
  • молоко, сири, кисломолочні продукти;
  • кислі плоди.

Всі інші продукти вимагають лужного середовища або зміни ферментів. Наприклад, для переробки хліба спочатку потрібна лужне середовище для розщеплення вуглеводів, а потім кисла для наявних в складі білків.

Суть такого харчування полягає в роздільному вживанні білків, вуглеводів, жирів. Окремо виводяться і деякі плоди (диня, банани, кавуни), молоко, а також вуглеводи у вигляді цукрів. Їм у цій системі відводиться окреме уваги і їх взагалі можна їсти тільки самостійно, окремо від інших груп.

Роздільне харчування не передбачає обмеження в вживаються калорії, а схуднення настає в результаті дефіциту калорій. Результат у вигляді схуднення настає в результаті очищення організму, поліпшення обміну речовин і відмови від певних страв. Наприклад, обмежується вживання смаженого, так як не можна поєднувати білки з жирами. Також забороняються кондитерські вироби через поєднання в складі різних груп продуктів.

Обсяг порцій роздільним харчуванням строго не регулюється. Існує тільки обмеження в 300-400 г за раз. Те ж саме з приводу кількості прийомів їжі. Вони не обмежуються. Можна їсти 2-3 рази на день або 6. Головне вживати їжу тоді, коли з’являється відчуття голоду.

Сполучуваність продуктів

Вся їжа поділяється на різні категорії на підставі якостей і складу. Виділяються такі 6 груп продуктів:

  • Білки. До цієї групи відносяться всі білкові продукти: м’ясо, птиця, риба, морепродукти і яйця. Також це молоко, сири і всі кисломолочні продукти.
  • Білок, в певній кількості, міститься в рослинних продуктах: у бобах, зернових культурах (пшениця, гречка та ін), в горіхах. Але всі вони різноманітні за складом і багаті також вуглеводами.

  • Вуглеводи. У цій групі продукти харчування додатково поділяються на крохмалисті і не крохмалисті. До багатих крохмалем належать: картопля, пшениця, жито, рис, зелений горошок і кабачки. Не крахмалистыми називаються: морква, буряк, капуста і т. д. Саме низький вміст цієї речовини в: зелені, селері, огірках, редисці, болгарському перці. Продукти з низьким вмістом крохмалю відмінно поєднуються з усіма іншими групами, крім молока.
  • Окремо можна виділити вуглеводи, представлені високим вмістом глюкози (сахарози або фруктози). Ці продукти виділяються окремо і їх поєднання з іншими неприпустимо. До цієї групи, в основному, відносяться всі види цукру і мед.

  • Жири. Ними багаті рослинні олії: соняшникова, оливкова, пальмова, горіхове і інші. А також жирні сорти м’яса, птиці і риби, молочні продукти з високим вмістом жиру, сири. З рослинних продуктів це горіхи, авокадо, насіння соняшнику.
  • Солодкі плоди. У цю категорію входять дині, банани, кавуни, фініки, інжир і чорнослив. Їх краще вживати окремо, як самостійний прийом їжі. Відмінно підійдуть для перекусів.
  • Кислі плоди. Вони містять у складі велику кількість кислоти. Сюди відносяться всі цитрусові, ананаси, ківі, кислі сора яблук і слив, виноград, помідори (томати) і багато інші різновиди ягід. Вони відмінно поєднуються з жирами, солодкими плодами, горіхами і сирами.
  • Некислі плоди. Менш обширна, чим попередня, група. Включає солодкі сорти яблук і слив, полуниця, груші, персики і нектарини, абрикоси. Їх можна поєднувати з кислими плодами, сиром і зеленими овочами.
  • Дотримуючись правил роздільного харчування краще вживати продукти з кожної групи окремо або тільки з сумісними категоріями. За твердженням засновника та його послідовників, це дозволить знизити навантаження на шлунок і виключити загнивання і бродіння їжі. Крім того, оскільки все, що потрапляє в травний тракт буде перетравлюватися і повністю засвоюватися по максимуму. Щоб правильно поєднувати різні групи можна скористатися таблицею сумісності для роздільного харчування, запропонованої самим Гербертом Шелтоном.

    Користуватися їй досить просто. Виберіть дві категорії і на перетин подивіться сумісні вони чи ні. Нейтральні або допустимі поєднання можливі, але постарайтеся їх уникати.

    Слід також знати, що різні види білкових продуктів не сумісні один з одним. Так не можна їсти м’ясо з рибою або з яйцями. До неприпустимого відноситься і поєднання м’яса з сиром і кисломолочними продуктами. Це пов’язано з тим, що ці різні білки мають і різний час перетравлення. Якщо з’їдати їх разом, то частина просто не встигне перетравиться.

    Поєднувати білок також небажано з жирами. Останні уповільнюють процес виділення шлункового соку, який потрібен для переробки білків. В результаті вони не перетравлюються до кінця і починають загнивати і бродити в шлунку. Щоб уникнути цих процесів також не слід їсти білок з кислими продуктами. За твердженням Шелтона, це не тільки не прискорить перетравлення, але і сповільнить його. Кислота надходить з м’ясом «погасить» кислоту, що виробляється шлунком.

    Окремо від всіх інших потрібно їсти і молоко з динями. Останні корисні для травлення, але втрачають ці властивості потрапляючи разом з іншими продуктами. А ось молоко в шлунку просто перешкоджає травленню іншої їжі обволікаючи її. В результаті вона потрапляє в кишечник в не переробленому вигляді і починає там бродити.

    Правила

    Головне правило роздільного харчування – це не змішання білків і вуглеводів в одному блюді або одному прийомі їжі. Також важливо дотримання сполучуваності і не сполучуваності продуктів з таблиці.

    Інші правила роздільного харчування (деякі з них вже згадувалися):

  • Не можна змішувати різні види білка: одночасно є м’ясо і сир або м’ясо і яйця, і т. д.
  • Дині і молоко вживаються тільки окремо. Вони вважаються повноцінними і самостійними прийомами їжі.
  • Необхідно обмежити кількість смаженої їжі і кондитерських виробів, а також соусів, маринадів.
  • Дотримуючись роздільного харчування доведеться відмовитися від чаю, кави, какао і покупних соків.
  • Кількість прийомів їжі на день досхочу. Їсти потрібно тільки коли відчуваєте почуття голоду.
  • Щодня потрібно випивати близько двох літрів чистої води.
  • Щоб покращити результат схуднення – поєднуйте роздільне харчування з фізичними заняттями.
  • Необхідно повністю відмовитися від вживання алкоголю.
  • Добовий раціон повинен включати якомога більше груп продуктів. Мінімально – білки, вуглеводи і фрукти з овочами. Природно їх потрібно поєднувати за всіма правилами.
  • Плюси і мінуси

    Ця система має свої позитивні і негативні якості. Добре проаналізуйте їх перед прийняттям такого способу харчування.

    Плюси:

  • Практично повна відсутність протипоказань. Виняток – якщо в процесі такої дієти ви відчуваєте погіршення свого стану. А так харчуватися роздільно можуть навіть люди з хворобами травної системи та іншими проблемами.
  • Таке харчування вважається здоровим, принаймні на цьому наполягає засновник і його послідовники.
  • Різноманітність у раціоні. Є практично всі продукти, тому меню можна зробити різноплановим. Відсутність великого вибору продуктів – це мінус багатьох дієт, який відсутній у роздільного харчування.
  • За допомогою цієї системи можна схуднути. Якщо поєднувати правильне харчування з фізичними навантаженнями, то за місяць можна схуднути на 7-10 кг, практично без обмежень в калоріях, продуктах і обсягах.
  • До мінусів можна віднести:

    • сумнівність всієї системи (у противників цього є вагомі аргументи проти роздільного харчування);
    • обмеження в поєднаннях продуктів між собою, в результаті чого вибір страв більш убогий;
    • складно розмежувати групи продуктів і не поєднувати їх, наприклад, горіхи у своєму складі мають і білки, і жири, і вуглеводи;
    • це не короткочасна дієта, а стиль життя, можна сказати «на зовсім»;
    • якщо змінити принцип харчування, то скинутий вага може швидко повернутися назад;
    • схуднення з роздільним харчуванням не постійне, зайва вага йде, в основному, тільки перші місяці, поки організм не звикне до нових правил.

    Аргументи за і проти

    Крім перерахованих плюсів і мінусів, у роздільного харчування є безліч аргументів на його захист і, навпаки, звинувачення. Останні скоріше наводять докази, чому ця система неспроможна і не може вважатися здоровим і правильним харчуванням.

    За

    Що стосується аргументів за, то їх небагато. Точніше він тільки один. Шелтон і прихильники роздільного харчування апелюють до «первісній людині» і витоку приготування їжі. Вони стверджують, що така система правильна, тому що первісна людина не змішував продукти, а вживав їх окремо. Лише потім, у процесі розвитку та еволюції, чоловік почав поєднувати різні види їжі з метою поліпшити її смак.

    В свій захист прихильники такого харчування також звертаються до інших тварин, кажучи, що вони теж вживають продукти окремо. Тільки людина робить по-іншому і це неправильно. Хоча не варто забувати про еволюції і пристосування травної системи і всього організму до такого способу харчування.

    Певних наукових досліджень про користь і, взагалі, результатів роздільного харчування не проводилося. Прихильники роздільного харчування спираються тільки на припущення, описані вище.

    Проти

    Аргументів проти цієї системи набагато більше, і вони обґрунтовані науковими дослідженнями.

  • Роздільне харчування саме по собі дуже умовно. У різних продуктах, в різних пропорціях поєднуються білки з вуглеводами, жирами або кислими ферментами. Так в м’ясі та рибі, навіть самих нежирних, крім білка є і жири. В молочних продуктах та ж ситуація. Навіть не маючи вуглеводів вони вже складаються з двох несумісних груп. А в овочах і взагалі рослинних продуктах можуть поєднуватися білки з вуглеводами + кислоти.
  • У переробці продуктів харчування беруть участь не тільки ферменти, що виробляються шлунком, але і підшлунковою залозою. А основний процес травлення і засвоєння корисних речовин відбувається у дванадцятипалій кишці та тонкому кишечнику. У самому ж шлунку вони проходять початкову переробку.
  • При споживанні різноманітної їжі одночасно виробляються протилежні ферменти. Але вони не протидіють, а взаємно доповнюють один одного.
  • Крім цих трьох вагомих аргументів є й ряд інших. По-перше, для перетравлення білкової їжі потрібен не тільки шлунковий сік, але і ферменти, що виробляються підшлункової залози. Їх стимулюють вироблення вуглеводи. Так що якщо вживати білок без них, то це може навпаки призвести до порушень травлення.

    По-друге, вживаючи злакові продукти організму важливо не тільки їх добре переварити, але і засвоїти міститься в них залізо. Для цього потрібно разом з ними і вживати кислі плоди.

    По-третє, багато необхідні амінокислоти з білкової їжі засвоюються тільки спільно з вуглеводами. А для засвоювання жирів з тих-же помідор, потрібні жири.

    Меню на тиждень

    Плануючи раціон роздільного харчування на тиждень, потрібно заздалегідь визначитися з меню. Це допоможе зорієнтуватися відносно покупок і вжити якомога більше різної їжі.

    Важливо знати, що при роздільному харчуванні потрібно щодня з’їдати і білки, і вуглеводи + бажані овочі і фрукти. Вуглеводи краще вживати на сніданок у вигляді каш. А ось білки відмінно підійдуть для обіду.

    Сніданки

    Для першого прийому їжі відмінно підійдуть наступні варіанти:

    • хліб з вершковим маслом;
    • кілька варених яєць, можна порізати їх і змішати з зеленню;
    • вівсяна каша;
    • гречана каша;
    • відварений рис;
    • запечена картопля.

    Обіди

    На обід краще всього їсти білкову їжу, яку можна поєднувати з зеленню і зеленими овочами:

    • в якості гарніру – салат із зелені (петрушка, кріп, кінза) та пекінської капусти, основне блюдо – запечена у фользі будь нежирна риба
    • відварна курятина і салат з огірків і болгарського перцю;
    • яловичина, приготована на грилі, листя салату і пекінської капусти;
    • риба, приготована в пароварці, салат з пекінської капусти і петрушки;
    • запечена індичка, смузі з селери;
    • обсмажене без олії куряче філе, салат з селери і зелені.

    Вечері

    В якості останнього прийому їжі підійдуть молочні продукти або плоди (кислі і некислі фрукти, солодкі фрукти, овочі):

    • фруктовий салат з кислих і солодких плодів;
    • запечені некислі фрукти;
    • сир;
    • кефір або кисле молоко;
    • сир;
    • солодкі фрукти;
    • фруктово-ягідні смузі.

    Перекуси

    В якості перекусів між основними прийомами їжі краще всього підходять горіхи, сухофрукти, диня, банани, цитрусові або молоко. Перекуси також повинні урізноманітнити добове меню. Наприклад, якщо на вечерю буде сир, то за кілька годин до цього з’їжте яблуко або банан. А якщо вечеря складається з плодів, то в якості перекусу підійдуть: молоко, горіхи або сухофрукти.