ТОП – 5 кухонь світу, які викликають холецистит

9-2-2020

Жовчний міхур містить у собі рідину, що є сумішшю жовчних кислот, білірубіна та фосфоліпідів. З допомогою цих складових в організмі людини перетравлюються та засвоюються жири.

Функціями жовчного міхура є участь у травленні та засвоєнні жирів, активація ферментів підшлункової залози, бактеріостатична дія (попереджає появі патогенних бактерій у кишківнику), засвоєння вітамінів.

Холецистит – це запалення стінки жовчного міхура. Воно може виникати із багатьох причин: неправильного харчування (із вживанням великої кількості жирної, солоної або гострої їжі), порушенням режиму харчування (нерегулярне харчування, рідкі прийоми їжі), вплив стресів, інфекції, зворотного закиду жовчі (рефлюкс) або спазму жовчного міхура та згущення жовчі.

Зазвичай ознаками холециститу є:

  • тупі, ниючі болі у правому підребер’ї (через 1-2 години після їжі, особливо вживання жирного);
  • поява гіркого присмаку у роті, печії;
  • поява нудоти;

Лікування холециститу можливо консервативним шляхом (за допомогою ліків) або хірургічним (при наявності каменів у жовчному міхурі). Та у будь-якому випадку людині із холециститом необхідно притримуватись дієти. 

Яка їжа провокує загострення холециститу? 

Провокує загострення холециститу їжа з великою кількістю жиру. Для її травлення потрібна велика кількість ферментів та жовчних кислот. Також навантаженням для жовчного міхура є гостра та солона їжа. 

Із напоїв людям із холециститом потрібні неміцний чай та соки або мінеральну воду без газу. Алкогольні напої при холециститі протипоказані.

Не можна приймати гарячу та холодну їжу, адже вона провокує напади холециститу.

Корисний прийом їжі маленькими порціями, 5-6 разів на день.

Категорично заборонено вживати випічку: листкове тісто, хліб, пиріжки, тістечка з кремом та торти. 

М’ясні бульони, жирні сорта м’яса (баранина, свинина), дичина та жарене м’ясо, копчені ковбаси та жирні сорта риби теж слід виключити з раціону. 

Консервовані продукти та приправи, гострий перець, гірчиця – продукти, що надають скам та пікантність стравам, але також є провокаторами загострення холециститу.

Які ж кухні світу можуть негативно вплинути на перебіг холециститу?

Німецька кухня: смажені жирні ковбаски, запечена свиняча рулька, бокал холодного пива та солена капуста. Класична картина та жах для жовчного міхура.

Наступні претенденти індійська, корейська, японська кухні – багато спецій, гострого перцю, каррі, маринованого імбиру, соєвого або рибного соусів, хрону, ферментованих овочів. На жаль знов йдуть не на користь жовчному.

Італійська кухня. Піца та спагеті. У невеликій кількості поласувати ними можна, але перебільшувати не слід.

Ну і наостанок, турецька кухня. Багата східними солодощами: рахат-лукум, соковита пахлава, халва, тулумба (солодкі трубочки) та чурчхела. 

Засмутилися, що холецистит заважатиме насолодитися їжею? По-перше, у всьому важлива міра. А по-друге, страв, що можна вживати набагато більше, ніж заборонених!

Джерела:

  1. Хворостинка В.Н. // Пути усовершенствования диагностики и лечения хронического бескаменного холецистита, Сучасна гастроентерологія і гепатологія, № 1, 2000, стор. 62-65.
  2. Макойда І.Я. // Сучасні погляди на проблему виразкової хвороби дванадцятипалої кишки поєднаної з хронічним холециститом, Український бальнеологічний журнал, №2, 2002, стор. 81-84.
  3. Статья “Холецистэктомия (удаление желчного пузыря)