Як приготувати шакшуку

  1. домашня яєчня в соусі шакшука-це багато овочів. Вони повинні бути свіжими і добре зрілими. Особливо це відноситься до помідорів. Бажано, щоб томати були м’ясистими і без білих частин всередині. Перець краще використовувати товстостінний – це важливий компонент соусу, який і забезпечує той тонкий смак страви, який мені так подобається. Раджу додати в соус гострий перець-це смачно.
  2. перед початком приготування, варто нарізати всі інгредієнти і розкласти їх в окремі миски. Цибулину очистити і нарізати дрібніше, ніж для салату олів’є. Солодкий перець очистити від насіння, а м’якоть нарізати кубиками. Помідори нарізати кубиками. До речі, якщо в помідорах багато насіння, варто видалити, хоча б частина з них. Гострий перець нарізати кільцями, насіння можна видалити. Часник крупно нарубати або нарізати пластинками. Листочки базиліка також крупно нарізати.
  3. часто шакшука готується на велику компанію. Це зручно робити у великій чавунній сковорідці або жаровні. Зазвичай, вважається, що на людину досить 2-3 яйця. Будинки на сім’ю можна готувати в звичайній сковорідці з кришкою. Влити в сковорідку оливкову олію і нагріти його. Обсмажувати в олії нарізану цибулю протягом 2-3 хв.потім додати весь нарізаний червоний солодкий перець.
  4. через 10 хв перець і цибулю добре припустяться, і стануть м’якими. При цьому з’являться ознаки початку обсмажування, і цибуля трохи забарвиться в колір солодкого перцю. Після цього додати в сковорідку гострий перець і часник. Помішуючи, обсмажувати ще 4-5 хв. До речі, багато хто любить блюдо неабияк гострим. Якщо хочете, кількість “чилі” можна збільшити.
  5. наступними треба додати помідори. У сезон з цим немає проблем. А ось взимку ми, як правило, використовуємо консервовану м’якоть томатів. М’якоть грубо подрібнити. Якщо використовуються свіжі помідори, вони не завжди дають той дивовижний томатний смак, і я додаю до цибулі і перцю 1-2 ст.л. Томатної пасти. Важливо, щоб смак томата проявився в повній мірі. Томатну пасту треба змішати з овочами і обсмажувати 2-3 хв.
  6. засипати в сковорідку все підготовлені помідори і перемішати. Посолити овочі, поперчити свіжим меленим чорним перцем. Додайте 1 ч. Л. Цукру-томати люблять солодкість, і шакшука буде набагато смачніше. Також варто додати 0.5 ч. Л. Солодкої паприки – вона дає інтенсивний аромат. Особлива спеція-розмелена в порошок зіра-це дуже смачно і приємно. Також кинути до овочів нарізаний свіжий базилік – це важливий компонент соусу.
  7. перемішати овочі зі спеціями і влити в сковорідку 0.5 склянки води. Довести соус до кипіння. Нагрівання зменшити до нижче середнього і накрити сковорідку кришкою. Періодично помішуючи, тушкувати овочі 15 хв.після цього варто кришку зняти, нагрів трохи збільшити і випарувати вологу, щоб соус став досить густим, а вільної рідини практично не спостерігалося. Втім, якщо томати не містять занадто багато соку, це не знадобиться.
  8. власне, соус, який часто називають соус-салат і використовують в якості закуски, готовий. Залишилося приготувати на його основі смачну яєчню. Лопаткою або ложкою зробити в соусі чотири поглиблення і вилити в них вміст яєць. Постарайтеся не пошкодити жовток. Також варто акуратно розмішати білок навколо жовтків, щоб він трохи з’єднався з соусом. Це можна зробити чайною ложкою, рухаючи її по колу навколо жовтка.
  9. гасити яйця в соусі на невеликому вогні, поки білок не згорнеться, а жовток почне частково тверднути. Посолити і поперчити жовтки – зовсім небагато. Гасити яйця в соусі можна до 10 хв – контролюйте візуально бажану ступінь готовності. Сковорідку кришкою не накривати-побіліють жовтки.
  10. як правило, шакшука подається до столу в сковорідці, в якій вона готувалася. Посипте її дрібно нарубаної петрушкою. За бажанням, можна додати кілька листочків зеленого базиліка. Можна їсти прямо зі сковорідки, а можна поставити тарілки і розкласти на них яєчню лопаткою – соус досить густий і не розтікається.
  11. подайте до столу піту або лаваш з прісного тіста. З таким хлібом блюдо найсмачніше. Якщо готуєте на велику компанію, збільште кількість всіх інгредієнтів пропорційно. Додаючи додаткові інгредієнти-картопля, сосиски, бобові і т.д., враховуйте час їх приготування, щоб вони не виявилися сирими.