салат» ситий боцман ” по праву стане стовідсотковим фаворитом серед святкових закусок. Дуже смачний, ситний і незвичайний. Шикарна закуска для святкового столу, красиво прикрашена, викладена шарами справить враження навіть на найдосвідченішого гурмана. Тому, якщо ви хочете зібрати шикарний стіл на новий рік, різдво, ювілей та інші свята, коли не прийнято скупитися, беріть рецепт на замітку.

Єдиний недолік страви – його вартість. Але пару раз на рік можна дозволити собі шалені витрати, особливо, якщо подія знакова. У класичний рецепт, крім рибки, входять кальмари, які допустимо замінити або доповнити іншими морепродуктами – креветками, крабовими паличками.

Для приготування беріть будь-яку червону рибу-сьомгу, форель, горбушу, кету.

  • слабосолона червона риба – 150 гр.
  • кальмари-2-3 тушки.
  • сир пармезан-60 гр.
  • яйця-2 шт.
  • майонез-за смаком.
  • відварені креветки-5-6 шт.

Покроковий рецепт:

Заздалегідь відваріть круто курячі яйця, креветки, кальмари. Чи не переварити морепродукти, щоб не стали «гумовими», для кальмарів досить 2-3 хвилинки після закипання.

Натріть сир дрібною стружкою.

Поріжте філе рибки невеликими (але не дрібними) кубиками.

Встановіть на плоске блюдо роз’ємне кулінарне кільце. Викладіть в основу закуски шар рибної нарізки.

Наріжте тушки морепродукту тонкою соломкою.

Поперчіть, трохи підсолити, додайте соус, перемішайте. Завдяки цьому морепродукт стане соковитіше.

Накрийте кальмарами рибний шар, розрівняйте.

Потріть варені яйця, розподіліть зверху. Намалюйте майонезну сітку.

Викладіть тертий сир-він стане останнім шаром страви.

Прикрасьте на свій розсуд-креветками, зеленню, або традиційно, ікрою.

Закуску бажано дати настоятися не менше години, щоб продукти встигли просочитися соусом. Потім зніміть кільце і подавайте.

Рецепт салату “ситий боцман” з креветками

У попередньому рецепті ми відправили креветки прикрасити блюдо. Тут вони виступлять як повноцінний інгредієнт страви.

Візьміть:

  • малосольна сьомга – форель, горбуша) – 300 гр.
  • кальмар – 3 шт.
  • креветки (чиста вага) – 200 гр.
  • яйця-4 шт.
  • сир-100 гр.
  • часник-часточка.
  • майонез-5 великих ложок.
  • червона ікра – 3-ложки.
  • лимонний сік-велика ложка.
  • оливкова олія-ложка.

Як приготувати:

  1. очистіть і відваріть кальмарів. Настругайте їх тонкої, але короткою соломкою (або півкільцями). Відразу ж змішайте їх з майонезом.
  2. розморозьте, потім очистіть креветки. Гарненько промийте.
  3. хлюпніть на сковороду ложку масла, розжарити. Закиньте молюски. Обсмажуйте, безперервно помішуючи, протягом 8 хвилин (час дано для свіжих розморожених маленьких екземплярів). Після викладіть на паперову серветку, щоб вбрався зайвий жир.
  4. полийте молюсків лимонним соком.
  5. роздушіть пресом часточку часнику. Надішліть в миску з креветками, перемішайте.
  6. заздалегідь зваріть круто яйця, остудіть. Покришите на дрібній тертці.
  7. подрібніть шматок сиру на тертці з середніми осередками.
  8. наріжте сьомгу середніми кубиками.
  9. встановіть на тарілку кулінарне кільце. Покладіть на дно кубики риби, змастіть соусом.
  10. зверху розкидайте яйця, вирівняйте шар, покрийте майонезом.
  11. далі йде сир, потім смажені креветки, политі майонезом.
  12. верх зробіть з кальмарів.
  13. прикрасьте салат гіркою червоної ікри в центрі закуски. Можна додати трохи креветок і зелені. Шикарний салат готовий. Залишилося обережно зняти кільце і дати страві постояти приблизно годину для просочення.

Ситий боцман з крабовими паличками

Пропоную бюджетний варіант святкової закуски, з крабовими паличками.

  • слабосолона сьомга – 150 гр.
  • свіжий огірок – 1 шт.
  • крабові палички – 200 гр.
  • кальмари-2-3 шт.
  • яйця-парочка.
  • майонез-3 столові ложки.
  • червона ікра – 2 ложки.

Приготування:

  1. очистіть кальмари від плівки, видаліть нутрощі, хітинову пластину. Опустіть в киплячу воду, дайте закипіти. Варіть 2-3 хвилинки.
  2. охолодіть морепродукт, наріжте смужками.
  3. поріжте кубиками крабові палички.
  4. натріть свіжий огірок на крупній тертці (як варіант – подрібніть соломкою на корейській тертці).
  5. поділіть сьомгу маленькими, але не дуже дрібними, шматочками.
  6. відваріть яйця. Натріть жовтки окремо від білків в різні миски.
  7. зберіть салат»ситий боцман”. Для святкової подачі можна, як в попередніх випадках зробити листковий салат, виклавши інгредієнти в довільній послідовності.
  8. або з’єднайте в салатник всі підготовлені компоненти і перемішайте. Потім заправте майонезом і знову розмішайте готову страву.
  9. хочете оригінально подати закуску-розкладіть в тарталетки, або порційно, в широкі келихи або склянки.
  10. прикрасьте “боцмана” гіркою ікри, дайте настоятися і подавайте.

Початківцям кулінарам стане в нагоді покрокова розповідь майстра, з усіма нюансами приготування закуски. Приємного апетиту, веселих свят, приємних гостей. Нехай на вашому столі буде тільки найсмачніший салат «ситий боцман».