В даний час дуже багато людей цікавляться таким продуктом, як лляне масло, абсолютно забуваючи про всім відомий риб’ячий жир. Хоча багато хто з нас вживали риб’ячий жир ще в ранньому дитинстві, нехай і не по своїй волі. Звичайно, присмак, який залишає риб’ячий жир робить його вживання досить складним процесом. Однак у сучасній життя цілком можна замінити рідкий риб’ячий жир на капсули, що дозволить повністю позбутися від неприємного присмаку. А користь риб’ячого жиру величезна.
На жаль, крім неприємного присмаку, риб’ячий жир може принести шкоду здоров’ю. У зв’язку з цим, давайте розберемося, в чому користь і шкоду риб’ячого жиру і, особливо, можна і варто замінити їм корисне лляне масло.

Користь риб’ячого жиру

1. Риб’ячий жир, як і льняне масло, — найкращий джерело омега-3 і омега-6 жирних кислот. ПНЖК омега-3 є найважливішим компонентом харчування, і повинні потрапляти в організм з їжі: льняного масла або риб’ячого жиру будь-якого виду. Однак, хоча і лляне масло і риб’ячий жир обидва містять омега-3, це зовсім різні види омега-3. Риб’ячий жир містить такі омега-3, як і докозагексаєнова эйкозапейтаеновая кислоти (ДГК і ЕПК), а лляна олія містить величезну кількість альфа-ліноленової кислоти (АЛК).
2. Містяться в риб’ячому жирі омега-3 жирні кислоти використовуються нашим організмом безпосередньо, без проміжних дій. Тобто як тільки ДГК і ЕПК з риб’ячого жиру потрапляють з їжею в організм, той може відразу витягти з них користь. Навпаки, міститься в льняному маслі ліноленова кислота не використовується безпосередньо. Ця кислота омега-3 накопичується в організмі, а потім, по мірі необхідності, організм синтезує з неї ДГК та ЕПК. Тобто прийом риб’ячого жиру дозволяє економити час і енергію, якщо порівнювати з лляною олією.
3. Риб’ячий жир містить велику кількість вітаміну А і вітаміну D. Саме завдяки наявності вітаміну D, якого дуже не вистачає дітям в зимовий час, риб’ячий жир призначають в якості лікувально-профілактичного засобу при рахіті. Дорослим вживання риб’ячого жиру як джерела вітаміну D може допомогти полегшити стан при запальних процесах у суглобах (артритах).
4. Північні народи, раціон яких великою мірою складається з м’яса риби жирних сортів, майже гарантовані від появи таких захворювань, як атеросклероз і всі його прояви (інсульт, інфаркт), а також гіпертонія. Пов’язано це з тим, що риб’ячий жир, за допомогою омега-3, знижує рівень жирів у крові, а також знижує артеріальний тиск і розріджує кров. Якщо при цьому в щоденному раціоні харчування присутня достатня кількість білка, то надлишку ліпопротеїдів низької щільності не повинно бути, отже, загроза розвитку атеросклерозу знижується.
5. Риб’ячий жир має тенденцію позитивно впливати на настрій людини. Він здатний підвищити рівень серотоніну в організмі, а цей гормон, разом із згадуваними омега-3 жирними кислотами, благотворно впливає на людей, схильних до перепадів настрою і депресій.
6. Є дані, що прийом риб’ячого жиру при ракових захворюваннях допомагає уповільнити розвиток хвороби. Крім того, при онкології риб’ячий жир допомагає уникнути різкого і швидкого падіння ваги тіла, що благотворно позначається не тільки на самопочутті хворого, але і допомагає зберегти більше сил для лікування.
7. Риб’ячий жир однаково корисний як дітям, так і літнім людям. У дітей риб’ячий жир здатний нормалізувати стан шкіри при різних алергічних проявах. А літні люди можуть з успіхом вживати риб’ячий жир для стимуляції і активізації мозкової діяльності.
Отже, користь риб’ячого жиру безпосередньо пов’язана з наявністю в його складі омега-3 жирних кислот і, меншою мірою, вітаміну D.

Шкода риб’ячого жиру

На жаль, також як і льняне масло, риб’ячий жир має свої власні особливості, які можуть повністю перекреслити всі корисні властивості цього продукту.
1. Містяться в риб’ячому жирі омега-3 жирні кислоти (ДГК і ЕПК) не можуть накопичуватися в організмі. Яку кількість омега-3 організм отримає з риб’ячого жиру, стільки він і повинен використовувати. Якщо ця кількість перевищує необхідне, тоді можуть виникати небажані наслідки для здоров’я. Лляне масло, навпаки, містить попередню ДГК і ЕПК кислоту, яка може накопичуватися в організмі і синтезувати потрібну кількість ДГК і ЕПК у будь-який потрібний момент протягом короткого часу.
2. Те ж саме і з вітаміном D. При передозуванні вітаміну D можливі порушення в утворенні кісткової тканини.
3. Риб’ячий жир, як продукт, що стимулює зниження артеріального тиску протипоказаний особам, що страждають гіпотонією (зниженим артеріальним тиском).
4. Риб’ячий жир протипоказаний людям з порушеною згортанням крові, а також перед оперативним втручанням. Крім того, вкрай небажана комбінація риб’ячого жиру і аспірину.
5. Прийом риб’ячого жиру небажаний людям з цукровим діабетом.
6. Риб’ячий жир може завдати шкоди людям, які мають проблеми зі шлунком, дванадцятипалою кишкою, печінкою і нирками.
7. При вагітності приймати риб’ячий жир слід з обережністю, тільки після консультації з лікарем.
8. Маленьким дітям приймати риб’ячий жир слід також після консультації з лікарем, як лікарський засіб, не перевищуючи дозування. З іншого боку, лляне масло, що містить альфа-ліноленову кислоту омега-3 і допомагає у її синтезі вітамін Е, цілком можна вживати в їжу без побоювань.

Висновок: Риб’ячий жир має одночасно і корисні, і шкідливі для здоров’я властивості. Користь риб’ячого жиру у великому наявність вітаміну D, а також омега-3 жирних кислот. Але для того, щоб риб’ячий жир не завдав шкоди здоров’ю, вживати його слід тільки після консультації з лікарем, не перевищуючи рекомендований курс. При цьому неважливо, буде це риб’ячий жир в капсулах або у вигляді олії, але бажано, щоб виробник отримував риб’ячий жир не з печінки риб, а з м’язів. У цьому випадку риб’ячий жир принесе набагато більше користі.
Крім того, якщо немає необхідності в прийомі вітаміну D, то риб’ячий жир цілком успішно можна замінити лляною олією. А ще краще комбінувати прийом лляної олії з періодичним вживанням в їжу риби жирних сортів. Це створить відмінну комбінацію різних видів омега-3 жирних кислот.