Дієта при панкреатиті підшлункової залози спрямована на зняття запального процесу з підшлунковою. Для цього потрібне скорочення кількості або повне усунення з раціону продуктів, які сприяють активній роботі підшлункової залози і виділення нею ферментів.
Основні правила
Захворювання має дві форми: гостру і хронічну. Харчування для кожної стадії (форми) трохи відрізняється. Починається все з максимально суворої дієти при панкреатиті, яка буде щадною для шлунка та підшлункової. У міру одужання раціон стає все більш різноманітним.
Після закінчення гострого загострення, меню будуватися на основі столу № 1 (приблизно з 5 по 14 день). А в період ремісії призначається дієта № 5 при панкреатиті.
Незалежно від форми захворювання є обов’язкові правила, які треба дотримуватися:
Дієта в перші 5 днів загострення
При загостренні захворювання хворий в умовах стаціонару витримує голодування протягом 2 днів. Повне голодування сприяє зупиненню роботи підшлункової залози і вироблення соляної кислоти в шлунку. За цей час відбувається часткове відновлення підшлункової.
У перші 2 дні загострення, потрібно випивати 1,5-2 літра води, по 200 мл за раз. Краще лужна негазована мінеральна вода, наприклад, Боржомі або Єсентуки. Також випивати пити 0,5 л відвару з шипшини або зеленого чаю.
У період голодування харчування проводиться внутрішньовенно. На 3-й день поступово вводяться щадні шлунок і слизову продукти:
- до 50 г на добу підсушеного білого хліба або сухарів;
- рисові або вівсяні відвари;
- можна включати рідкі каші: рисову чи вівсяну;
- компоти, киселі або морси.
По мірі зниження загострення, з 4-5 дня раціон поступово розширюється. Додаються каші (рисова, вівсяна, гречана, манна), желе, овочеві пюре, білок, галетне печиво.
У перші 5 днів жири повністю виключаються з харчування.
Продукти
Через 3-5 тижнів після загострення, при панкреатиті призначають дієту №5. Але перехід на нове харчування здійснюється поступово. Особлива увага приділяється кількості споживаних жирів. На 6 день можна включати їх в невеликій кількості до 10 г на добу. Після 10-12-го дня ця кількість збільшується до 20 г на добу. Максимальна добова доза в період тривалої ремісії, 80 г на добу. Нижче наведено список дозволених і заборонених продуктів.
Хліб, борошняні вироби
При панкреатиті можна є тільки білий хліб з борошна високої якості. Але перед вживанням його потрібно підсушувати, або їсти вчорашній. Також дозволяються сухарі з білого хліба або батона (але не сухарики зі спеціями). Свіжий хліб, здоба і чорний/сірий хліб виключаються з меню.
З печива потрібно вибирати сухі, краще галетные. Всі інші варіанти заборонені, особливо ті, в яких міститься багато жирів.
Можна різноманітні макаронні вироби. Їх бажано готувати у вигляді рідких супів або запіканок. Якщо робляться просто відварені макарони, то вони повинні подаватися без нічого, допускається тільки трохи олії.
Крупи та бобові
Каші займають в дієті при панкреатиті приблизно одне з головних місць. Вони є основним джерелом вуглеводів і становлять 1/3 всього живлення.
Дозволяються такі крупи, як манна, вівсяна, рисова і гречана. А ось забороненими виявляються пшоно, кукурудзяна і ячна крупи.
При панкреатиті заборонені будь-які бобові (горох, квасолю тощо). Вони не тільки погано впливають на хвору підшлункову залозу, але і стають причиною запорів та інших проблем з кишечником.
Супи
Їх можна робити круп’яні або овочеві. Найкраще рідкими або пюреподібними, з додаванням рубаного м’яса, фрикадельок або риби.
Заборонені наваристі м’ясні та рибні бульйони. А також борщі, окрошки і солянки.
М’ясні продукти, риба і яйця
При панкреатиті можна тільки дієтичне м’ясо і нежирну рибу. З м’яса це переважно куряче філе і кролик. В невеликих кількостях і нечасто можна їсти телятину або яловичину.
З риби потрібно віддати перевагу нежирним дієтичних сортів, це:
- хек;
- камбала;
- тріска;
- судак;
- щука і ін
Категорично протипоказані баранина і свинина. А також жирна риба.
Яйця можна вживати в невеликій кількості (1-2 в день). У перші тижні дієти краще використовувати тільки білки. Яйця можна або варити некруто, або готувати омлети на пару. Заборонені яєчня і зварені круто.
Молочні продукти
Молочні продукти вводяться поступово з другого тижня дієти (після загострення). До вживання показано молоко, нежирні сир, кефір і кисле молоко. Максимально допустимий відсоток жирності – 2,5%.
Овочі, фрукти, ягоди
З овочів у раціон потрібно включити картоплю, буряк, морква, кабачки, гарбуз і цвітну капусту. Їх можна відварювати і подавати як пюре, запіканки, салати. Під час тривалої ремісії у невеликих кількостях допускаються огірки і зелень.
Заборонені овочі: селера, білокачанна капуста, помідори, редька, редиска. Крім того, не можна їсти будь-які овочі в сирому вигляді.
Фрукти дозволяється вживати в якості пюре або запеченими. Можна з них готувати морси, киселі і компоти. З фруктів можна їсти яблука, груші, манго та інші. Але попередньо потрібно прибрати жорстку шкірку. У невеликих кількостях можна їсти солодкі мандарини і ананаси.
Заборонені: банани, інжир, ківі. З ягід не можна їсти малину, полуницю, виноград і журавлину.
Солодощі
В кінці першого тижня можна вживати в невеликій кількості, мед і желе. Поступово вирішуються зефір, пастила, мармелад. Заборонені торти, тістечка, цукерки, морозиво і шоколад, цукор.
Напої
До вживання рекомендується негазована мінеральна вода і відвари з шипшини. Можна також неміцний зелений чай, компоти з сухофруктів, морси.
Заборонені будь-які газовані напої і покупні чаї та соки. Не можна і напої, що містять кофеїн: кава, кавові коктейлі, какао.
Соуси і приправи
З усіх приправ можна використовувати невелику кількість (до 10 г на добу) і трохи соєвого соусу (в період тривалої ремісії). Заборонені всі гострі і кислі соуси, оцет, майонез, кетчуп і т. д.
Від чого варто повністю відмовитися
Крім всіх показань, є категорії продуктів, які потрібно назавжди виключити з свого раціону:
- смажене;
- жирне;
- копченості (в тому числі і всі види ковбас);
- соління;
- консервовані продукти;
- газованої води;
- алкоголь.
Дуже важливим в лікуванні панкреатиту є відмова від куріння.
Зразкове меню на тиждень
Звикати до нового раціону, а особливо до такого як при панкреатиті, буває дуже складно. Щоб перехід від звичного способу харчування до дієти був менш травматичний, і ви знали, що можна приготувати, нижче наведено приблизне меню на тиждень.
Понеділок
Сніданок: рисова каша, несолодкий зелений чай.
Перекус: сир з 1 ложкою сметани (або без неї).
Обід: печена кабачок, гречаний суп зі шматочками риби.
Полуденок: запечене яблуко.
Вечеря: рибний пудинг.
Другий вечеря: желе.
Вівторок
Сніданок: вівсяна каша.
Перекус: яблучне пюре.
Обід: гречана каша на молоці, парові котлети курячі
Полуденок: кілька галетных печива і компот із сухофруктів.
Вечеря: картопляне пюре.
Другий вечеря: кисіль з ягід.
Середа
Сніданок: молочна рисова каша.
Перекус: паровий омлет з 2-х білків.
Обід: рибний суп (не на бульйоні), рубана запечена кролятина.
Полуденок: кисіль.
Обід: гречана каша на молоці, курячі тефтелі.
Другий вечеря: склянка кефіру.
Четвер
Сніданок: вівсяна каша.
Перекус: желе.
Обід: овочевий суп-пюре, відварені перетерта куряча грудка.
Полуденок: запечене яблуко.
Вечеря: морквяний пудинг.
Другий вечеря: знежирений сир.
П’ятниця
Сніданок: манна каша на молоці.
Перекус: сирна запіканка.
Обід: гарбузове пюре і запечений кролик/куряче філе.
Полуденок: склянка кефіру.
Вечеря: гарбузове пюре.
Другий вечеря: желе.
Субота
Сніданок: гречана каша.
Перекус: сирна запіканка.
Обід: рисовий суп, запіканка з кольорової капусти, риба на пару.
Полуденок: кисіль.
Вечеря: картопляна запіканка.
Другий вечеря: кілька галетных печива і зелений чай.
Неділя
Сніданок: сирна запіканка.
Перекус: печене яблуко.
Обід: суп-пюре з овочів, курячі тефтелі.
Полуденок: печиво і морс.
Вечеря: запіканка з кольорової капусти.
Другий вечеря: склянка кефіру або молока.
Дієта при панкреатиті досить сувора, навіть в період ремісії. Але її дотримання прискорить процес одужання.
Важливо запам’ятати, що харчуватися потрібно часто і потроху. Вся їжа повинна варитися, готуватися на пару або запікати. І обов’язково потрібно відмовитися від газованої води, алкоголю та інших шкідливих продуктів.