Дієта при панкреатиті підшлункової залози спрямована на зняття запального процесу з підшлунковою. Для цього потрібне скорочення кількості або повне усунення з раціону продуктів, які сприяють активній роботі підшлункової залози і виділення нею ферментів.

Основні правила

Захворювання має дві форми: гостру і хронічну. Харчування для кожної стадії (форми) трохи відрізняється. Починається все з максимально суворої дієти при панкреатиті, яка буде щадною для шлунка та підшлункової. У міру одужання раціон стає все більш різноманітним.

Після закінчення гострого загострення, меню будуватися на основі столу № 1 (приблизно з 5 по 14 день). А в період ремісії призначається дієта № 5 при панкреатиті.

Незалежно від форми захворювання є обов’язкові правила, які треба дотримуватися:

  • Харчування дробове – 5-6 разів на день. Перерва між прийомами їжі не повинен перевищувати 3 години, щоб не виникало почуття голоду.
  • Є потрібно строго в один і той же час.
  • Останній прийом їжі не пізніше і не раніше, ніж за 2-3 години до сну.
  • Їсти потрібно невеликими порціями. Не можна допускати переїдання.
  • Температура їжі повинна бути в діапазоні 20-50 градусів, тобто не холодною і не гарячою.
  • Спосіб приготування: варіння, запікання (у фользі або без), бажано страви готувати на пару.
  • Їжа готуватися без застосування спецій і приправ.
  • Приготування їжі шляхом обсмажування забороняється.
  • Кількість жирів скорочується. У період загострення вони повністю виключаються, в період тривалої ремісії допускається максимум 80 г жирів, переважно тварин.
  • Перевага віддається білкової їжі, кількість вуглеводів в період ремісії не повинно перевищувати 350 р.
  • Тривалість дієти при загостренні – 3-5 тижнів, після чого раціон розширюється. Дотримання дієти в період ремісії – близько 8 місяців (харчування більш розширене, ніж при загостренні, і менш суворе).
  • Є ряд продуктів від яких доведеться повністю відмовитися, наприклад, алкоголь, фаст-фуд і т. д.
  • Дієта в перші 5 днів загострення

    При загостренні захворювання хворий в умовах стаціонару витримує голодування протягом 2 днів. Повне голодування сприяє зупиненню роботи підшлункової залози і вироблення соляної кислоти в шлунку. За цей час відбувається часткове відновлення підшлункової.

    У перші 2 дні загострення, потрібно випивати 1,5-2 літра води, по 200 мл за раз. Краще лужна негазована мінеральна вода, наприклад, Боржомі або Єсентуки. Також випивати пити 0,5 л відвару з шипшини або зеленого чаю.

    У період голодування харчування проводиться внутрішньовенно. На 3-й день поступово вводяться щадні шлунок і слизову продукти:

    • до 50 г на добу підсушеного білого хліба або сухарів;
    • рисові або вівсяні відвари;
    • можна включати рідкі каші: рисову чи вівсяну;
    • компоти, киселі або морси.

    По мірі зниження загострення, з 4-5 дня раціон поступово розширюється. Додаються каші (рисова, вівсяна, гречана, манна), желе, овочеві пюре, білок, галетне печиво.

    У перші 5 днів жири повністю виключаються з харчування.

    Продукти

    Через 3-5 тижнів після загострення, при панкреатиті призначають дієту №5. Але перехід на нове харчування здійснюється поступово. Особлива увага приділяється кількості споживаних жирів. На 6 день можна включати їх в невеликій кількості до 10 г на добу. Після 10-12-го дня ця кількість збільшується до 20 г на добу. Максимальна добова доза в період тривалої ремісії, 80 г на добу. Нижче наведено список дозволених і заборонених продуктів.

    Хліб, борошняні вироби

    При панкреатиті можна є тільки білий хліб з борошна високої якості. Але перед вживанням його потрібно підсушувати, або їсти вчорашній. Також дозволяються сухарі з білого хліба або батона (але не сухарики зі спеціями). Свіжий хліб, здоба і чорний/сірий хліб виключаються з меню.

    З печива потрібно вибирати сухі, краще галетные. Всі інші варіанти заборонені, особливо ті, в яких міститься багато жирів.

    Можна різноманітні макаронні вироби. Їх бажано готувати у вигляді рідких супів або запіканок. Якщо робляться просто відварені макарони, то вони повинні подаватися без нічого, допускається тільки трохи олії.

    Крупи та бобові

    Каші займають в дієті при панкреатиті приблизно одне з головних місць. Вони є основним джерелом вуглеводів і становлять 1/3 всього живлення.

    Дозволяються такі крупи, як манна, вівсяна, рисова і гречана. А ось забороненими виявляються пшоно, кукурудзяна і ячна крупи.

    При панкреатиті заборонені будь-які бобові (горох, квасолю тощо). Вони не тільки погано впливають на хвору підшлункову залозу, але і стають причиною запорів та інших проблем з кишечником.

    Супи

    Їх можна робити круп’яні або овочеві. Найкраще рідкими або пюреподібними, з додаванням рубаного м’яса, фрикадельок або риби.

    Заборонені наваристі м’ясні та рибні бульйони. А також борщі, окрошки і солянки.

    М’ясні продукти, риба і яйця

    При панкреатиті можна тільки дієтичне м’ясо і нежирну рибу. З м’яса це переважно куряче філе і кролик. В невеликих кількостях і нечасто можна їсти телятину або яловичину.

    З риби потрібно віддати перевагу нежирним дієтичних сортів, це:

    • хек;
    • камбала;
    • тріска;
    • судак;
    • щука і ін

    Категорично протипоказані баранина і свинина. А також жирна риба.

    Яйця можна вживати в невеликій кількості (1-2 в день). У перші тижні дієти краще використовувати тільки білки. Яйця можна або варити некруто, або готувати омлети на пару. Заборонені яєчня і зварені круто.

    Молочні продукти

    Молочні продукти вводяться поступово з другого тижня дієти (після загострення). До вживання показано молоко, нежирні сир, кефір і кисле молоко. Максимально допустимий відсоток жирності – 2,5%.

    Овочі, фрукти, ягоди

    З овочів у раціон потрібно включити картоплю, буряк, морква, кабачки, гарбуз і цвітну капусту. Їх можна відварювати і подавати як пюре, запіканки, салати. Під час тривалої ремісії у невеликих кількостях допускаються огірки і зелень.

    Заборонені овочі: селера, білокачанна капуста, помідори, редька, редиска. Крім того, не можна їсти будь-які овочі в сирому вигляді.

    Фрукти дозволяється вживати в якості пюре або запеченими. Можна з них готувати морси, киселі і компоти. З фруктів можна їсти яблука, груші, манго та інші. Але попередньо потрібно прибрати жорстку шкірку. У невеликих кількостях можна їсти солодкі мандарини і ананаси.

    Заборонені: банани, інжир, ківі. З ягід не можна їсти малину, полуницю, виноград і журавлину.

    Солодощі

    В кінці першого тижня можна вживати в невеликій кількості, мед і желе. Поступово вирішуються зефір, пастила, мармелад. Заборонені торти, тістечка, цукерки, морозиво і шоколад, цукор.

    Напої

    До вживання рекомендується негазована мінеральна вода і відвари з шипшини. Можна також неміцний зелений чай, компоти з сухофруктів, морси.

    Заборонені будь-які газовані напої і покупні чаї та соки. Не можна і напої, що містять кофеїн: кава, кавові коктейлі, какао.

    Соуси і приправи

    З усіх приправ можна використовувати невелику кількість (до 10 г на добу) і трохи соєвого соусу (в період тривалої ремісії). Заборонені всі гострі і кислі соуси, оцет, майонез, кетчуп і т. д.

    Від чого варто повністю відмовитися

    Крім всіх показань, є категорії продуктів, які потрібно назавжди виключити з свого раціону:

    • смажене;
    • жирне;
    • копченості (в тому числі і всі види ковбас);
    • соління;
    • консервовані продукти;
    • газованої води;
    • алкоголь.

    Дуже важливим в лікуванні панкреатиту є відмова від куріння.

    Зразкове меню на тиждень

    Звикати до нового раціону, а особливо до такого як при панкреатиті, буває дуже складно. Щоб перехід від звичного способу харчування до дієти був менш травматичний, і ви знали, що можна приготувати, нижче наведено приблизне меню на тиждень.

    Понеділок

    Сніданок: рисова каша, несолодкий зелений чай.

    Перекус: сир з 1 ложкою сметани (або без неї).

    Обід: печена кабачок, гречаний суп зі шматочками риби.

    Полуденок: запечене яблуко.

    Вечеря: рибний пудинг.

    Другий вечеря: желе.

    Вівторок

    Сніданок: вівсяна каша.

    Перекус: яблучне пюре.

    Обід: гречана каша на молоці, парові котлети курячі

    Полуденок: кілька галетных печива і компот із сухофруктів.

    Вечеря: картопляне пюре.

    Другий вечеря: кисіль з ягід.

    Середа

    Сніданок: молочна рисова каша.

    Перекус: паровий омлет з 2-х білків.

    Обід: рибний суп (не на бульйоні), рубана запечена кролятина.

    Полуденок: кисіль.

    Обід: гречана каша на молоці, курячі тефтелі.

    Другий вечеря: склянка кефіру.

    Четвер

    Сніданок: вівсяна каша.

    Перекус: желе.

    Обід: овочевий суп-пюре, відварені перетерта куряча грудка.

    Полуденок: запечене яблуко.

    Вечеря: морквяний пудинг.

    Другий вечеря: знежирений сир.

    П’ятниця

    Сніданок: манна каша на молоці.

    Перекус: сирна запіканка.

    Обід: гарбузове пюре і запечений кролик/куряче філе.

    Полуденок: склянка кефіру.

    Вечеря: гарбузове пюре.

    Другий вечеря: желе.

    Субота

    Сніданок: гречана каша.

    Перекус: сирна запіканка.

    Обід: рисовий суп, запіканка з кольорової капусти, риба на пару.

    Полуденок: кисіль.

    Вечеря: картопляна запіканка.

    Другий вечеря: кілька галетных печива і зелений чай.

    Неділя

    Сніданок: сирна запіканка.

    Перекус: печене яблуко.

    Обід: суп-пюре з овочів, курячі тефтелі.

    Полуденок: печиво і морс.

    Вечеря: запіканка з кольорової капусти.

    Другий вечеря: склянка кефіру або молока.

    Дієта при панкреатиті досить сувора, навіть в період ремісії. Але її дотримання прискорить процес одужання.

    Важливо запам’ятати, що харчуватися потрібно часто і потроху. Вся їжа повинна варитися, готуватися на пару або запікати. І обов’язково потрібно відмовитися від газованої води, алкоголю та інших шкідливих продуктів.