При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, серця, а також при ожирінні і діабеті призначаються спеціальні системи живлення. Рішення щодо раціону приймає лікуючий лікар з урахуванням вашого захворювання і рекомендує одну з лікувальних дієт, 10 з яких представлені нижче.

№ 1

Дієту номер 1 лікуючий лікар призначає при виразках дванадцятипалої кишки і шлунка, гострої стадії/загостренні гастриту. Хворим заборонено їсти всю жирну, гірку, гостру і т. д. їжу. Неприпустимо вживання алкогольних і газованих напоїв.

Цей варіант харчування складений з найбільш щадним режимом для шлунка, і є одним з найсуворіших. Він забороняє більшість продуктів, в тому числі грубі термічно необроблені овочі і фрукти, густі розсипчасті каші, борщ і густі супи.

Протягом усього лікування забороняється вживання будь-яких спецій, крім солі. Майонез, кетчуп та інші покупні соуси теж не можна їсти.

Під час дієти номер 1 дозволяються:

  • рідкі слизові або пюреобразні супи;
  • варені, печені, смажені, приготовані на пару овочі, обов’язково перетерті/подрібнені в блендері до стану пюре;
  • рідкі каші: рис, гречка і вівсянка;
  • дієтичне м’ясо (в основному це курка і індичка) без жиру, жил і шкіри: перед вживанням його потрібно ретельно подрібнити;
  • галети, сухий білий хліб (в тому числі і у вигляді сухарів);
  • вода мінеральна негазована, відвари з трав;
  • в якості десертів можна вживати тільки ягідні морси і киселі, мед.

У дієті номер 1 при гастриті і виразковій хворобі є й інші правила про прийом їжі:

  • Харчова цінність денного раціону повинна складати 2 000 ккал.
  • Всі продукти ретельно подрібнені, бажано до стану пюре.
  • У харчуванні не повинно бути кислого, солоного, гострого, а температура страв не перевищує 40-50 градусів (але й не холодна).
  • Є потрібно 5-7 разів на день, малими кількостями.
  • № 2

    Стіл № 2 призначається при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту:

    • колітах;
    • на стадії одужання при гострому гастриті;
    • ентеритах;
    • хронічному атрофічному гастриті;
    • інших формах хронічного гастриту.

    При дієті номер 2, крім варених, печених, тушкованих і приготованих на пару, дозволяються і злегка обсмажені (без використання жирів і панірування) страви. В меню включаються різні супи, м’ясні страви, закуски і десерти.

    До складу харчування можна додати сирі овочі, наприклад, томати, білокачанну капусту. З мучного дозволено хліб, вчорашній або у вигляді сухарів, галети, а також сухий бісквіт.

    Харчування має щадний характер, але на відміну від стола № 1, дієта менш тверда й сувора. Звичайно стіл номер 2 призначається після курсу номер 1, при подальшому одужання.

    В день потрібно їсти 5-7 разів. Між прийомами їжі не допускається тривалих перерв. Їжа вживається невеликими порціями, щоб виникало відчуття насичення, але не було переїдання.

    № 3

    Варіант лікувальної дієти номер 3 призначається при захворюваннях кишечнику із запорами. Мета живлення – нормалізувати обмінні

    Не можна їсти продукти, що сприяють бродінню в кишечнику і утворення застоїв (часник, гриби і ін). Під час дієти стіл номер 3 категорично заборонено смажена, копчена, кисла і солена страви, кондитерські вироби. З напоїв рекомендовано відмовитися від кави, какао і будь-яких напоїв, що містять кофеїн. А ось кількість яєць (до 2 в день) і бананів (від них можна взагалі відмовитися або з’їдати кілька плодів пару раз на тиждень) потрібно обмежити.

    Під час дієти № 3 не є протерті і сильно подрібнені страви (до стану пюре). Страви готуються шматком або середньо подрібненої.

    Віддається перевагу продуктам багатим клітковиною і сприяють очищенню кишечника:

  • Крупи: всі, за винятком рису.
  • Борошняні вироби: білий хліб з борошна другого сорту і/або з додаванням висівок, галети, підсушена випічка. Під забороною хліб з борошна вищого сора, будь здоба, листкове тісто і вермішель.
  • Овочі, фрукти – краще вибирати плоди, з високим вмістом клітковини: білокачанна капуста, свіжі томати і огірки, буряк, редька, морква і т. д. вибирайте Фрукти солодкі, стиглі і є їх запеченими або сирими. Рекомендуються до вживання і різні сухофрукти, в тому числі чорнослив і курага.
  • Крім перерахованого в список дозволених продуктів входять: дієтичне м’ясо (курятина, індичка і кролятина), різні трав’яні відвари і чай з шипшини, цикорій. З солодощів можна мед, зефір, желе і пастилу.

    № 4

    Дієта номер 4 призначається при захворюваннях кишечника, що супроводжуються поносом (дизентерії, гастроентерити в період загострення та ін). Стіл № 4 показаний і в період після операцій на кишечнику. Харчування повинно максимально щадити шлунково-кишковий тракт від механічних, хімічних і температурних впливів.

    Раціон і спосіб харчування дуже схожий зі столом № 1. Під час четвертої дієти потрібно їсти тільки варену, парену або запечену їжу, дрібно подрібнену, перетерту або в стані пюре.

    Заборонено їсти смажену, жирну, кислу і солену їжу. Страви можна готувати шматком або великими шматками. Також потрібно уникати їжі, яка сприяє бродінню і загнивання в кишечнику.

    Всі продукти повинні піддаватися термічній обробці, в тому числі і овочі з фруктами. Основна частина раціону – це білкова їжа (дієтичне нежирне м’ясо і риба). Розмір уживаних жирів і вуглеводів скорочується (але не виключаються). Прийомів їжі – 4-7 разів.

    Після закінчення стадії гострого розвитку захворювання, хворий переводиться на дієту номер 2 або номер 5. Рішення про перехід на іншу систему харчування приймає лікуючий лікар.

    № 5

    Дієту номер 5 призначають при хронічному і гострому гепатиті, холециститі, а також цирозі печінки, панкреатиті і жовчнокам’яної хвороби. Мета: щадіння печінки, з метою відновлення її нормального функціонування.

    Основу раціону при панкреатиті та інших хворобах печінки складають продукти, багаті білками або клітковиною. Кількість вуглеводів і жирів зводиться до мінімально-допустимого кількості (не можна виключати повністю).

    З продуктів на дієті номер п’ять дозволено:

    • різні каші;
    • негрубі приготовані овочі і фрукти;
    • молочні продукти з жирністю до 2,5% (можна кефір, молоко, ряжанку і кисле молоко), твердий сир у невеликій кількості;
    • дієтичне м’ясо: курка, ідейка і кролик (перед вживанням подрібнюється);
    • дієтична риба, начебто телапии, камбали, сьомги, хека та ін;
    • підсушений білий хліб, сухарі, галети;
    • шиповниковые відвари і/або чаї з трав, цикорій, можна при панкреатиті і неміцний зелений чай;
    • з солодкого – желе, ягідні і фруктові морси/киселі, мед і мармелад з зефіром і пастилою.

    № 6

    Дієта номер 6 показано при таких захворюваннях як сечокам’яна хвороба подагра, і дуже схожа на описані вище. Але в цьому раціоні переважають овочі, фрукти, молочні і кисломолочні продукти.

    Вживання білків і жирів зводиться до мінімуму, в колишньому кількості залишають вуглеводи. Всього їсти потрібно 5-6 раз/день.

    При сечокам’яній хворобі і подагрі забороняються продукти з вмістом пуринів і щавлевої кислоти. Не можна вживати копчені продукти, потрухи (печінка, серце, легені, мозок, жирні страви. З напоїв категорично заборонені міцні чаї та кава.

    У складі дієти при подагрі дозволені будь-які овочі і фрукти. У цьому можна себе не обмежувати, як у виборі, так і в кількості. Інший список схожий на всі інші дієти, можна крупи, нежирні молочні / м’ясні продукти, і т. д.

    № 7

    Безсольова дієта номер 7 призначається при проблемах з нирками. В основному вона показана при хронічному нефриті в період ремісії і при гострій формі захворювання (під час одужання з 3-4 тижні). Також бессолевое харчування потрібно при гіпертонічній хворобі, пієлонефриті і нефропатії у вагітних.

    Мета: нормалізувати роботу нирок і усунути виникнення набряків. В результаті виключаються продукти, багаті ефірними маслами і щавлевої кислоти (часник, цибуля, маринади тощо). А також знижується або усувається вживання экстраактивных речовин, що містяться в м’ясі, рибі і грибах. Останні повністю виключаються з раціону, а м’ясо і риба завжди відварюються (тільки після цього їх можна смажити, тушкувати і запікати).

    Особливістю цієї системи харчування є низький вміст солі у раціоні, а точніше практично цілковита її виключення. У добу вживається максимум 6 м, бажана норма – 2 р. В іншому харчування залишається збалансованим, але кількість білків, жирів і вуглеводів скорочується. Приблизна кількість – 70/90/400.

    Кількість вживаної води скорочується. У добу можна випивати до 1 л рідини.

    № 8

    Лікувальна дієта номер 8 призначається при ожирінні, за винятком захворювань, що потребують особливої системи живлення (хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нирок, серця, діабету). Мета: стабілізація обміну речовин, спалювання підшкірного жиру.

    Головний принцип – це зниження енергетичної цінності харчування. Що досягається за рахунок скорочення вживається цукру, легкозасвоюваних жирів і вуглеводів. З останніх – збільшується споживання злаків, овочів і фруктів, а кількість хлібобулочних і кондитерських виробів скорочується до мінімуму. Накладаються обмеження і на кількість споживаної солі – максимум 6 г/добу. Обсяг вільної випивається рідини – 1-1,5 л/добу.

    Згідно дієті номер вісім, обсяг білків (чистого протеїну) збільшується до верхньої норми – 90 р. Кількість вуглеводів і жирів скорочується до нижньої допустимої норми: 70-80 г і 140 р. Щодня ви повинні їсти їжу з сумарною енергетичною цінністю 1650-1900 ккал (враховується також початковий вага хворого).

    Під час цієї системи потрібно дотримуватися дробового харчування – їсти 5-6 разів на добу. Важливо не робити великі перерви між їжею і не допускати голодування.

    № 9

    Дієта номер 9 показана при діабеті легкої і середньої форм тяжкості. Вводиться обмеження на кількість вуглеводів з повним виключенням цукру з раціону (замінюється на сорбіт або кислить). Знижується споживання продуктів багатих холестерином.

    У раціоні також скорочується кількість солі (до 5-6 г/добу) і вільної рідини (1,5 л/день). Повністю виключаються копченості, гострі/солодкі/жирні соуси, маринади, солодкі фрукти і ягоди.

    При діабеті потрібно дотримуватися дробову систему живлення, тобто є 5-6 разів у добу. За 2-3 години перед сном потрібно поїсти останній раз.

    № 10

    Дієта номер 10 призначається при серцево-судинних захворюваннях, а також при скаргах на:

    • задишку;
    • набряки;
    • порушення серцевого ритму;
    • швидку стомлюваність і ін

    Мета живлення: нормалізувати функціонування серцево-судинної системи, знизити навантаження на серце під час травлення, зміцнити серцевий мускулатуру і позбутися від набряків.

    Харчування при захворюваннях серця повинно бути збалансованим, але зі зниженим кількістю жирів. Харчова цінність їжі на добу: 95-100 г білків, 65-75 г жирів і 300-400 г вуглеводів. Кількість солі знижується до мінімуму (4 м), при сильних набряках виключається повністю. Добовий об’єм води – 1 л.

    Під час лікування забороняються смажені, копчені, консервовані та мариновані страви. Не можна їсти свіжий білий хліб, здобу, бобові, часник, цибулю, жирну їжу і т. д. Повністю забороняється алкоголь, жирні бульйони і соуси.

    Будь-яка з перерахованих дієт є лікувальною і спрямована на поліпшення функціонування тієї чи іншої системи органів. Крім того, всі вони мають загальні риси, а саме забороняють:

    • алкоголь;
    • жирні страви;
    • копченості, соління та консерви;
    • підсилювачі смаку, жирні і покупні соуси (майонез, кетчуп тощо);
    • кондитерські вироби та багато солодощі та ін.

    Дотримуючись основних приписів кожної дієти, ви поліпшите своє здоров’я. Головне не нехтувати всіма правилами і заборонами. Правильна система харчування – одна з важливих складових одужання.