У даній статті мені хочеться поговорити про такому непомітному, не вкрай важливий продукт, як куркума, корисні властивості якої (або якого, можливо, зацікавлять багатьох. Сам я зіткнувся з куркумою тоді, коли один з моїх знайомих, який мені відомий, як поборник здорового харчування якось згадав про те, що кладе куркуму в будь-яку страву. Будь то каша, суп, друге, все йде у нього з цією приправою. Зацікавившись, я згадав, що пакетик куркуми як раз завалявся на моїй кухні. Тому, недовго думаючи, бухнул невелика кількість цього жовтого порошку в улюблене блюдо спагетті.

З тих пір пройшло багато часу, і куркума, на жаль, не стала щоденною гостею на моєму столі. Але періодично я вживаю цю приправу в їжу, і, сподіваюся, отримую від цього багато хорошого для здоров’я, тому що корисні властивості куркуми здатна забезпечити навіть дещиця цього продукту.

Корисні властивості куркуми

1. Куркума – це природний антиоксидант. Входить до складу куркуми компонент куркумін здатний нейтралізувати шкідливі вільні радикали. А вони, якщо пам’ятаєте, негативно впливають на ДНК і сприяють розвитку ракових захворювань. Періодичний прийом куркуми допоможе знаходити і знищувати вільні радикали, а також, за деякими даними, допоможе позбутися від уже утворилися ракових клітин (у кожного із нас, навіть тих, хто не хворий на рак, ці клітки присутні).

2. Ще один вражаючим корисним властивістю прийому куркуми можна вважати її здатність благотворно впливати на запальні процеси всередині організму, наприклад, у шлунку або кишечнику. Під впливом куркуми запальні процеси послаблюються, втрачають силу і, в деяких випадках, припиняються.

3. Якщо у когось є проблеми з травленням, поганий роботою жовчного міхура, спостерігається часте газоутворення, то періодичний прийом з їжею малої дози куркуми буде дуже корисний для нормалізації роботи травного тракту.

4. Вважається, що їжа, в якій є невелика доза куркуми, швидше насичує організм. Досягається це шляхом впливу активних речовин на стінки шлунка, що викликає його деяке скорочення. А сигнал у мозок про насичення йде тоді, коли при розтягненні шлунку об’ємом їжі збуджуються рецептори на його стінках. У підсумку, при живленні з куркумою можна насититися, з’ївши менше їжі, тим самим знизивши калорійність прийом їжі. Це безсумнівно позначиться і на вазі тіла.

5. Ще однією корисною властивістю куркуми є те, що вона здатна надають гальмівну дію на здатність жирових клітин накопичувати жир. Навіть якщо ця властивість стосується лише частина адипоцитів, то важливість прийому куркуми в їжу здається вельми необхідною для тих з нас, хто піклується про зовнішньому вигляді.

6. Були дослідження щодо впливу куркуми на організм людей, що піддаються хіміотерапії у зв’язку з раковими захворюваннями. Хіміотерапія, як лікування отрутами, зазвичай дуже погано переноситься людьми. Якщо куркума здатна знижувати силу побічних ефектів, одночасно підвищуючи ефективність позитивного впливу лікарських засобів, то одне це вже варте того, щоб кожен знав про користь цієї приправи.

7. Є припущення про корисний вплив властивостей куркуми хворих на розсіяний склероз і хворобою Альцгеймера.

Протипоказання для вживання куркуми в їжу

1. Слід утриматися від прийому куркуми в їжу (або у вигляді добавок) при цукровому діабеті з причини того, що приправа здатна сильно знижувати рівень цукру в крові.

2. Т. к. куркума сильно стимулює виділення жовчі з жовчного міхура, то при каменях в цій області слід утриматися від вживання куркуми в їжу. Інакше може початися рух каменів і коліка.

3. При вагітності та годуванні груддю слід також бути обережними. Незважаючи на нешкідливість куркуми, краще утриматися від її вживання при вагітності, а при годуванні, якщо є необхідність, вводити її в раціон дуже обережно, і при перших ознаках негативного впливу на організм малюка, негайно виключати з раціону.

4. У деяких людей прийом куркуми може викликати розлад шлунково-кишкового тракту. Тому не можна перевищувати норму (буквально, трохи, на вістрі ножа).

5. Напевно, найбільш небезпечним є здатність куркуми послаблювати імунітет. Швидше за все, це пов’язане з сильним впливом на організм і стимуляцією імунної та ендокринної систем (нагадаємо, вважається, що куркума здатна допомагати боротися з раковими клітинами). Тому при перших ознаках ослаблення імунітету слід виключити куркуму з їжі на деякий час.

Висновок: виходить, що корисні властивості куркуми вкрай привабливі, тим більше, що від нас майже нічого не потрібно. Потрібно тільки додати куркуму в блюдо в розумній кількості (буквально, трохи). І якщо періодичний прийом їжі з куркумою не викличе тих проблем, які перераховані в розділі протипоказань, то здається розумним зробити цю приправу постійним продуктом на нашому столі.