Такий продукт, як кукурудзяне масло давно перестав бути дивиною, і придбати його можна у всіх великих магазинах. І виникає спокуса повністю перейти на вживання кукурудзяного масла замість звичного соняшникової, тим більше що можна знайти безліч статей, присвячених корисним властивостям цього продукту харчування. Однак перш ніж відправлятися в магазин за пляшкою яскраво-жовтого або світло-жовтого кукурудзяного масла, необхідно розібратися в тому, наскільки це обґрунтовано. Безсумнівно, крім просто смаку, кукурудзяна олія містить корисні компоненти, які дуже важливі для нашого організму. Але, одночасно з цим, ті ж самі корисні компоненти здатні принести здоров’ю людини і шкоду. Давайте розберемося, у чому користь і шкоду кукурудзяного масла, і чи варто замінювати їм інші види рослинних масел.

Користь кукурудзяної олії

1. Кукурудзяна олія – джерело поліненасичених жирних кислот (ПНЖК). Даний факт відомий багатьом, і це, звичайно, позитивне властивість кукурудзяної олії. Однак ці ПНЖК зовсім не Омега-3 і Омега-6. А Омега-6 у нас і так зазвичай буває в достатку.

2. Кукурудзяна олія, здатне знижувати рівень холестерину в організмі. Це також заслуга ПНЖК Омега-6.

3. Ще однією корисною властивістю кукурудзяної олії є його активний вплив на регенерацію тканин організму. Така властивість буде корисно для стану шкіри і волосся.

4. ПНЖК Омега-6, яких, нагадаю, в кукурудзяній олії з надлишком, важливі для роботи внутрішніх органів та мембран клітин.

5. Кукурудзяна олія дуже багато важливими для здоров’я вітамінами. У кукурудзяній олії велика кількість вітаміну Е, а також провітаміну А, В1, В2, РР і К3.

6. Ну, і звичайно, як в будь-якому рослинному маслі, в кукурудзяному немає холестерину.

Всі перераховані вище властивості кукурудзяної масло несуть безсумнівну користь здоров’ю організму. Так в чому ж шкода?

Шкода кукурудзяної олії

1. При всій користь ПНЖК Омега-6, його кількість в їжі має бути лише в 2-3-4 рази більше кількості ПНЖК Омега-3. А в кукурудзяній олії дуже велика кількість Омега-6 і вкрай низька – Омега-3. Можна сказати, що кукурудзяне масло зовсім не містить Омега-3. Так що, якщо не одержувати достатню кількість Омега-3 з інших джерел, то вживання лише кукурудзяного масло принесе шкоди здоров’ю.

2. Завдяки високому вмісту Омега-6 кукурудзяна олія, здатне підвищувати в’язкість крові та її згортання. Це підвищує ризик тромбоутворення. А якщо сильним потоком крові тромб відірветься, то де-то в організмі відбудеться інсульт або інфаркт.

3. Надлишок кукурудзяної олії при нестачі Омега-3 шкідливий для імунної системи. А звідси вже відбуваються проблеми з запальними, алергічними реакціями в організмі. Також, якщо вважати, що імунна система важлива при виявленні та знищенні ракових клітин, різко зростає ризик розвитку онкологічних захворювань.

4. Кукурудзяна олія дуже погано переносить сонячне світло, і, особливо, нагрівання і взаємодію з повітрям. Тому зберігати кукурудзяну олію слід в затемненому місці, бажано в затемненій тарі, а також не піддавати нагрівання. В іншому випадку різко зростає кількість вільних радикалів всередині масла, що приносить організму один лише шкоду. І навіть спочатку велика кількість антиоксидантів не здатне буде його нейтралізувати.

Висновок: доводиться констатувати, що користь і шкоду кукурудзяної олії непорівнянні. На жаль, користі незрівнянно менше, а шкода кукурудзяного масла відбувається від самого його складу. Тому, при бажанні вживати кукурудзяна олія в їжу (наприклад, через смакових якостей), слід уважно поставитися до його кількості в раціоні і стежити за тим, щоб воно не сильно перевищувала кількість ПНЖК Омега-3, які можна отримувати з лляної олії та риби жирних сортів.