Померанцевий, або цитрусовий, мед – екзотична різновид бджолопродукту. Бджоли збирають нектар з квітів, що розпускаються на апельсинових, мандаринових або лимонних деревах. Солодкість здатна змінювати свої характеристики в залежності від періоду збору меду. Також на якість продукту впливають каштани, квітучі поруч з цитрусовими культурами. Цінність меду забезпечується його складом, який без перебільшення можна назвати унікальним.

Склад і зовнішній вигляд

свіжий мед має бурштиновим кольором, але також буває прозорим. Після кристалізації він стає світло-жовтим. За смаком він солодкий, хоча деякі його сорти відрізняються відчутною терпкістю. Післясмак явно вказує на походження продукту: воно дає відчутні цитрусові нотки.

Завдяки своєму походженню цей різновид меду насичує організм людини:

  • аскорбіновою кислотою;
  • вітаміном в3;
  • рибофлавіном;
  • фолієвою, пантотеновою, нікотиновою кислотами;
  • кальцієм;
  • магнієм;
  • натрієм;
  • калієм;
  • бором;
  • цинком;
  • міддю;
  • селеном;
  • багатьма іншими макро – і мікроелементами.

Важливо! мед володіє високим показником калорійності. 15 мілілітрів (1 столова ложка) продукту містить 60 кілокалорій.

Корисні властивості померанцевого або цитрусового меду

Помірне вживання бджолопродукту сприяє:

  • зміцненню імунітету;
  • усунення симптомів грипу, застуди;
  • загоєнню ран і подряпин на шкірі;
  • загальній тонізації організму;
  • нормалізації сну;
  • усунення нервового напруження;
  • підтримці нормального рівня глікогену в крові;
  • відновлення після інтенсивних фізичних навантажень;
  • виведенню токсинів, шлаків, вільних радикалів з організму;
  • інтенсифікації росту волосся;
  • підтримці здорової роботи серцево-судинної системи, травного тракту, опорно-рухового, зорового апарату.

Цінується бджолопродукт і в домашній косметології. На його основі готуються маски для шкіри і волосся. А якщо змастити їм околоногтевую зону або самі нігті, то можна припинити їх шарування.

Як вибрати і зберігати якісний продукт?

За зовнішнім виглядом недосвідченому покупцеві буде складно сказати, який перед ним мед – померанцевий, квітковий або який-небудь інший. Тому постарайтеся, по можливості, орієнтуватися на органолептичні властивості вироби. Сумлінний продавець навряд чи буде противитися тому, щоб ви спробували на смак або вдихнули аромат бджолопродукту.

  • після дегустації цитрусовий присмак з’явиться тільки в якості післясмаку;
  • продукт має чіткий медовий, ніжний, а не різкий або синтетичний, запах;
  • блідуватий, в порівнянні з фальшивим померанцевим медом, колір (у підробки забарвлення буде неприродно барвистим, насичено помаранчевим).

Корисна порада! щоб не помилитися з вибором, експерти радять купувати цитрусовий мед безпосередньо у продавців з грузії або абхазії. Саме там продукт бджільництва відрізняється найбільшою поширеністю і високою якістю.

Зберігайте мед у скляній або пластиковій тарі. Слідкуйте, щоб на нього не потрапляли прямі сонячні промені і не допускайте впливу на солодкість підвищеної вологості повітря. Разом з тим надто спекотне місце для його зберігання не підходить, тому тримайте його в холодильнику, погребі або прохолодною, бажано темної, коморі кімнаті. Взимку можете переставити банку з медом на балкон.

Де можна застосовувати

Солодкий продукт бджільництва використовується найбільш часто в кулінарії і нетрадиційній медицині. Хоча його багатий склад і корисні властивості зробили його популярним і в косметології – як офіційної, так і домашньої.

У кулінарії

Цитрусовий мед можна додавати в теплі напої, замінюючи їм цукор. Також він використовується при виготовленні солодкої випічки – булочок, тістечок, тортів, печива.

Їм змащують поверхню виробів, завдяки чому вони набувають вишуканий аромат, смак і надзвичайно привабливий золотистий відтінок. А головне-використання бджолопродукту дозволяє продовжити термін зберігання випічки, оскільки, покрита солодкою масою, вона засихає повільніше.

Можна невеликі порції солодощі додавати в йогурт або кашу. Дивно, але в поєднанні з ним можна вживати навіть м’ясо.

Особливої вишуканості в комплексі з цитрусовим медом набуває курятина і свинина.

В лікуванні

Мед, отриманий з цитрусового нектару, цінується в медицині не менш високо, ніж в кулінарії. З його допомогою лікують:

  • застуду, грип, грві;
  • нежить;
  • біль у горлі;
  • бронхіальну астму;
  • атонію шлунка, пов’язану зі зниженою кислотністю;
  • пневмонію;
  • хронічний бронхіт;
  • шкірні патології інфекційно-запальної етіології;
  • авітаміноз;
  • сезонні депресивні розлади;
  • безсоння;
  • неврози.

Продукт допомагає вивести зайву воду з організму, тим самим усуваючи набряки на тілі. Він розганяє метаболізм, видаляє шлаки і токсини, покращує когнітивні функції головного мозку.

На замітку. Набагато ефективніше застосовувати померанцевий мед для профілактики захворювань. Тому включіть його в свій раціон, якщо у вас немає протипоказань до його вживання.

Протипоказання і шкода

Не рекомендується приймати мед під час вагітності. Також не дають його дітям молодше 3-річного віку. Загострення хронічних захворювань травного тракту служить серйозним протипоказанням до застосування бджолопродукту.

нехтуючи цією забороною, ви ставите під загрозу власне здоров’я, так як ризикуєте спровокувати спалах наявного захворювання. І не виключено, що протікати воно буде в більш важкій формі, ніж зазвичай.

Користь померанцевого меду доведена науковими дослідженнями. Це унікальний продукт бджільництва, який заслужено отримав високу органолептичну оцінку. Але завжди проявляйте обережність при його вживанні, а оскільки для росії він є екзотикою, проявіть пильність і уважність перед покупкою солодощі.