Майже всі з нас хоч раз вживали воблу в їжу. І для цього зовсім немає необхідності одночасно вживати і пиво. Вобла – це не добавка до пива, а самостійний і корисний продукт.
Тим не менш, швидше за все, мало знайдеться людей, які розуміють в чому користь і шкоду вобли, скільки її можна з’їсти на добу, і якого виду. І вже тим більше, воблу будь приготування зовсім не варто вживати в їжу.
Про все це ми і поговоримо сьогодні, починаючи з деяких вкрай цікавих факти про саму воблу, і закінчуючи рекомендаціями до вживання.

Вобла. Що це за риба

Вобла – це морська риба, яка мешкає в Каспійському морі. І хоча Каспій іноді називають великим озером за відсутність кордонів з Світових океаном, тим не менш, солоність води в Каспійському морі висока. За своїми властивостями – це море.
У вобли є інша назва, щоправда, неофіційну. Воблу раніше називали не інакше, як «скажена оселедець», за її настирливий хід вгору за течією Волги на нерест. Великими косяками вобла йшла на нерест, не помічаючи ніяких перешкод. Звідси і назва.
Вобла буває вагою до 800 гр. і розміром до 30 див. Хоча середні особини трохи менше і за розміром, і за вагою.
Отже, вобла – це сама справжня морська риба, яку готують шляхом в’ялення, копчення і сушіння.

Користь вобли

Серед морської риби бувають жирні і маложирні сорту. Перші відомі своїми корисними поліненасиченими жирними кислотами, насамперед, Омега-3.
На жаль, вобла відноситься до маложирним видів риб. Жиру в ній всього лише близько 2 гр. на 100 гр.
Однак серед маложирных риб вобла займає перші місця за кількістю білка – 18 гр! При цьому, це повноцінний тваринний білок, що містить весь набір необхідних для здоров’я незамінних амінокислот. І це, нагадаємо, при мінімумі жиру.
Здавалося б, всього 300-400 гр. вобли в день (а під пиво таку кількість пройде на ура!), і організм отримає всю норму білка. Однак разом з білком організм отримує велику кількість шкідливих речовин. Але про це нижче.
Вобла містить велику кількість дуже важливого для здоров’я мінералу – хрому. 100 гр. вобли містить 110 % денної норми хрому. А хром, окрім багатьох інших функцій в організмі, що виконує одну надважливу роботу. Він полегшує проникнення глюкози всередину клітин через клітинні мембрани.
Як будь-яка риба, вобла є прекрасним джерелом фосфору, а також деяких інших мінеральних речовин і вітамінів. Серед вітамінів особливо виділяється нікотинова кислота (вітамін РР), вкрай необхідний для здоров’я шкірних покривів і захисту нервової системи.

Шкода вобли

На жаль, вживаючи воблу в їжу, разом з корисними речовинами ми майже завжди отримуємо велику кількість солі, якої і так забагато в нашому раціоні. Це пов’язано зі способом приготування вобли. Майже завжди для цього вживається сіль. А надлишок солі негативно позначається на здоров’ї людини, особливо при поганій роботі серцево-судинної системи і нирок. Надлишок солі, також, викликає набряки і затримку рідини в організмі.
Але якщо будь-яка вобла містить сіль і шкідливий у великих кількостях, тобто спосіб приготування, який шкідливий сам по собі. Це копчення.
При копченні вобли її солять, висушують, а потім обробляють димом.
В результаті такої обробки, в продукті накопичуються канцерогенні речовини. Такий спосіб приготування вкрай небезпечний через нездатність знищити всіх паразитів.
У воб можуть накопичуватися важкі метали, з часом вражаючи роботу нирок і головного мозку вживають таку рибу в їжу. І, крім того, копчена вобла є сильним алергеном.

Як вживати воблу в їжу

З-за великої кількості солі слід обмежити вживання вобли 25 гр. в добу. При цьому воблу не можна вживати в їжу при проблемах серцево-судинної системи, нирок або схильності до алергій.
Серед вобли різного виду приготування слід віддавати перевагу сушеної та в’яленої риби, і не вживати (не готувати) копчену воблу.