Картопляні чіпси популярні, смачні, відносно дешеві і навіть стильні. Останнє, звичайно, не відноситься до пакетиків хрусткого картоплі а-ля Радянський Союз, але цілком підійде під розрекламовані Принглс або Лэйз.
На жаль, всім перерахованим і закінчується користь від чіпсів. Хіба ще варто згадати, що іноді пачка чіпсів може реально виручити, коли немає часу на повноцінний прийом їжі, а голод відчувається сильний.
Але давайте порівняємо всі згадані корисні властивості чіпсів з тією шкодою, яку вони можуть завдати здоров’ю людини при частому і неконтрольованому використанні. І тоді все встане на свої місця.

Шкоду чіпсів

Чіпси дуже шкідливі для здоров’я.
1. Картопляні чіпси – не завжди картоплю.
Дешеві чіпси часто роблять з крохмалю чи борошна, зазвичай кукурудзяної.
Насамперед, це виходить вже зовсім не той продукт, за який ми платимо гроші.
По-друге, велика кількість крохмалю, обсмаженої в маслі, — це сильна суміш швидких форм вуглеводів і шкідливих жирів. Потрапляючи в кишечник, ці вуглеводи розщеплюються до глюкози, всмоктуються в кров і дуже швидко підвищують рівень цукру в крові. Щоб впоратися з різким підвищенням рівня цукру в крові, глюкоза швидко перероблена в жир і збережена в жирових депо. А вага тіла, звичайно, збільшиться.
Велика кількість жиру, крім прямого впливу на кількість жиру в організмі, небезпечно своїм негативним впливом на рівень холестерину крові. Чим більше жирів потрапляє в кров з їжі, тим вище рівень поганого холестерину. І тим вище ризики отримати атеросклероз судин.
2. Масло, в якому обсмажують чіпси, — небезпечний канцероген.
Всі чіпси обсмажені в олії. З одного боку це дає неповторний смак. Але з іншого – наповнює організм небезпечними канцерогенами.
Масло при обжарке чіпсів змінюють не часто. Тому з кожною новою порцією обсмажування підвищується кількість канцерогенів в цьому маслі. Якась частина з них гарантовано потрапить з чіпсами у той пакет, який ми купимо в магазині.
3. Масло, в якому обсмажують чіпси, — це транс-жири.
Рослинні масла, піддаються нагріванню, стають, по суті, транс-жирами. Змінюється їх конфігурація, змінюється користь для організму.
Якщо рослинні масла, в більшості своїй, корисні для організму. То транс-жири – навпаки, вкрай шкідливі.
При використанні транс-жирів різко підвищується ризик розвитку серцево-судинних захворювань, онкології, цукрового діабету та інших хвороб.
4. Чіпси містять надлишок солі.
У раціоні сучасної людини величезний надлишок т. н. прихованої солі. Тієї солі, яка присутня в багатьох продуктах. Чіпси – не виняток.
Майже будь чіпси містять величезну кількість солі, без цього вони не такі смачні.
А сіль – це затримка рідини в тканинах організму і серйозне уповільнення метаболізму. З чіпсами точно не вдасться схуднути.
5. Чіпси викликають гарантоване звикання.
Майже в кожних чіпсах присутня така речовина, як глутамат натрію. Це підсилювач смаку, який дозволяє виробникові з легкістю додавати продукту практично будь-який смак. Хочемо чіпси зі сметаною – будь ласка, хочемо з беконом – немає проблем. Напевно, єдині натуральні чіпси – це з сіллю. Та й у них теж, швидше за все, додають глутамат натрію.
Глутамат натрію викликає дуже швидке і стійке звикання до продукту. Це не було особливою проблемою, якщо б мова не йшла саме про чіпсах – надзвичайно калорійному і абсолютно даремне продукті.
А вже якщо діти підсіли на чіпси, то навіть у них, з їх дуже швидким обміном речовин, скоро з’являється надлишкова вага, переходить у ожиріння.
Так що, краще сто разів подумати над тим, чим можна замінити пачку з чіпсами, перш ніж почати ними хрустіти.