Перші відомості про культуру прийому їжі вчені отримали з давньоєгипетських сувоїв, а також розписів на храмових стінах і з давніх ваз.


Перші відомості про культуру прийому їжі вчені отримали з давньоєгипетських сувоїв, а також розписів на храмових стінах і з давніх ваз.
Розквіт сервірування припав на часи цивілізації Стародавньої Греції та Риму. Для греків характерний прийом їжі лежачи, тому поряд з трапезним ложем встановлювали невеликі, на трьох ніжках столики з їжею. Власне вони і називалися «трапезою», дещо пізніше так іменуватися став сам процес прийому їжі. Лежали в процесі їжі тільки чоловіки, жінки завжди сиділи. Посуд на столі у знаті була скляної і керамічної.
У Середні століття Варварська Європа нічого не знала про правила сервірування. Причому у європейців навіть тарілки були відсутні, вони їли з спеціальних поглиблень, зроблених в дерев’яному столі.
Пізніше Карл Великий відродив еллінські традиції, перетворивши застілля в гарний, пишний ритуал, з музикою та читанням уголос у залі, прикрашеному килимами, з їжею на золотих блюдах. За таким столом обов’язково стежила прислуга. М’ясо в той час їли за допомогою невеликих ножів, тому що ложок було мало.
В XI столітті до столу стали допускатися жінки, що зробило поведінка чоловіків за столом більш цивілізованим, тепер за стіл сідали парами та користувалися одним на двох кубком і блюдом. На стіл стали стелить скатертину, про яку, щоправда, витирали руки. А солонка стала найважливішою приналежністю столу. Встановився порядок посадки гостей.
У XIII столітті з’явилися плюшеві скатертини, їх складали вдвоє і всипало квітами, ножів і ложок раніше було недостатньо. Багаті люди розкішні прилади виставляли напоказ, простолюдини користувалися дерев’яною, або глиняною посудом. До XIV-XV століття будинках багатих торговців з’явилися ножі, і ложки, красиво прикрашені сільнички, і спеціальні посудини для напоїв, з’явилася посуд з олова.
Повсюдно використовувати ножі і ложки в Європі стали лише в XVI столітті, вилки з’явилися пізніше. З’явилася мода на оформлення столів, які стали прикрашати копії фортець, міст і красивих ландшафтів, а також муляжами страв.
А вже у XVII столітті почав зароджуватися сучасного вигляду столових приборів.
З часом багатих європейських будинках стала з’являтися порцеляновий посуд з Китаю. А своя перша порцелянова мануфактура з’явилася тільки в 1710 році. А перші сервізи з порцеляни почали випускати на початку XVIII століття, після чого столи стали сервироваться однаковим посудом. Тепер фарфор невід’ємна частина будь-якого банкету.
У XIX і на початку XX століття змінилася культура застіль, званий обід став трохи коротше, стали модними застільні промови. Сервізи поповнилися новими предметами, призначеними для окремих страв, столові прибори стали виготовляти з нових металів і сплавів, велике значення придбали красиво складені серветки, що доповнювали сервірування столу.
Сучасна епоха відрізняється раціоналізацією, яка відбилася і на культурі їжі. Закінчення другої світової війни ознаменувалося американизацией, круглий стіл замінив стіл-буфет і холодні закуски, а замість вечірки з коктейлями, увійшли в моду вечірки з «кавовими чашками». А останнім часом знову стали більше уваги приділяти красиво накритому столі і правильного складання меню. І хоча кожен день досить складно красиво сервірувати стіл, проте дотримуючи певні правила у виборі посуду і декоративних атрибутів, можна створити за столом особливу атмосферу.