При хронічному панкреатиті підшлункової залози спостерігається два типи перебігу хвороби: загострення і період ремісії. Так як повного одужання домогтися неможливо, мета дієт – це перехід у стадію тривалої ремісії та запобігання загострень.

Принцип та правила дотримання дієти

Харчування на різному етапі захворювання відрізняється, так дієта при загостренні хронічного панкреатиту починається з 2-х днів повної голодування. На 3-й день вводяться киселі, компоти, рідкі каші і сухарі.

З кожним днем меню стає більш різноманітним. Але, в будь-якому випадку, при загостренні дотримується строга дієта протягом 3-5 тижнів залежно від стану хворого.

У стані тривалої ремісії різноманітний раціон, вимоги до дієти не такі суворі, як при загостренні. Але є група продуктів, які заборонені протягом усього життя. Вилікувати хронічний панкреатит підшлункової залози неможливо, тому дієта буде дотримуватися завжди.

Продукти, які назавжди потрібно виключити:

  • Жирна їжа. Сюди відносяться м’ясо (свинина, баранина), птиця (гуска, качка), жирна риба, сало і т. д.
  • Вся смажена на олії чи смальці їжа.
  • Копченості, ковбасні вироби і гострі / солені сорти твердих сирів.
  • Консерви, соління і маринади.
  • Всі бобові.
  • Майонез, кетчуп, різні покупні соуси.
  • Перець та інші спеції (дозволена сіль у невеликих кількостях).
  • Всі алкогольні напої, в тому числі і лікарські спиртові настоянки.
  • При панкреатиті заборонено куріння. Воно негативно впливає на роботу підшлункової залози і погано позначається на лікуванні.

    Під час дієти важливо не лише обмежити себе в заборонених продуктах, але і знати, як їх готувати, як часто харчуватися і т. д. Дотримання всіх рекомендацій забезпечує ефективність дієти в боротьбі з панкреатитом підшлункової залози.

    Основні правила:

  • Їжу потрібно їсти маленькими порціями і 5-6 разів. Перерви між прийомами їжі не повинні бути більше 3 годин. Це забезпечить відсутність сильного навантаження на шлунок і підшлункову, до того ж ви не встигнете зголодніти.
  • Їсти потрібно в один і той же час, суворо дотримуючись розкладу. Останній прийом їжі повинен бути за 2-3 години до сну.
  • Краще всього готувати їжу на пару або запікати у фользі. У пріоритеті і відварювання продуктів. При тривалій ремісії можна злегка обсмажують, але не використовуючи масла/жиру.
  • Дотримуйтесь норму жирів. При тривалій відсутності загострень максимальна кількість – 80 р. А от у період загострення в першу тиждень жири зовсім виключаються з меню, під час другого тижня їх починають поступово додавати, починаючи з дози до 10 г на добу.
  • Дозволені та заборонені продукти

    До складу дієти при хронічному панкреатиті входять продукти практично з усіх груп. Страви з них краще готувати самостійно, так ви зможете повністю контролювати склад, спосіб приготування.

    Крупи

    При запаленні підшлункової залози каші і круп’яні супи в раціоні дуже потрібні, особливо в період загострення. Вони є важливим джерелом вуглеводів і багатьох вітамінів і мікроелементів.

    Готувати їх можна у вигляді рідких і напів-в’язких каш, робити з них запіканки і пудинги. З круп можна варити і супи, які після приготування перетворюються в пюре. Для приготування страв використовується вівсянка (дуже корисна при будь-яких захворюваннях ШКТ, в тому числі і панкреатиті), манка, гречка і рис.

    А ось кукурудзяна крупа, пшоно і перловка протипоказані. Їх включення в раціон можливо тільки з дозволу лікаря.

    Хліб, випічка і макаронні вироби

    При панкреатиті хліб дозволений вже в перший день дієти під час загострення (відразу після 2-х днів голоду), але тільки підсушений (він же вчорашній) або у вигляді сухарів. А ось свіжий хліб або здобна випічка дієтою не дозволяються.

    Крім підсушеного хліба і сухарів можна їсти галети і макаронні вироби. Останні можна відварювати, додавати в суп або робити з них запіканки.

    Супи

    Їх бажано робити на воді, слабкому рибному або м’ясному бульйоні, можна використовувати овочевий бульйон. В якості інгредієнтів підійде дієтичне м’ясо, риба або овочі. Після приготування суп потрібно довести до стану пюре, або перетерти всі продукти в ньому, чим однорідніше він буде, тим краще.

    Молочні супи потрібно вживати з обережністю та після схвалення лікарем. А ось наваристі бульйони з м’яса або риби категорично заборонені.

    М’ясо, риба і яйця

    При виборі м’яса потрібно орієнтуватися на нежирні сорти, це:

    • курка (краще філе);
    • індичка;
    • кролятина;
    • телятина;
    • в обмежених кількостях можна яловичину.

    Все м’ясо має бути без шкірки (це стосується птиці), жив і жирових прошарків. Також заборонені свинина, баранина, гусятина і качатина.

    Ситуація з рибою аналогічна, вирішуються нежирні сорти: тілапія, хек, філе тріски і т. д. А ось жирну рибу потрібно виключати з раціону.

    Яйця дозволяється готувати у вигляді омлету на пару з білків, або ж варити некруто. У невеликій кількості їх можна використовувати в якості інгредієнта для інших страв. Не можна яйця: варені яйця, смажені або сирі.

    Овочі

    При панкреатиті дуже корисні морква і картопля, які сприяють загоєнню підшлункової залози. Також можна включити в меню цвітну капусту, буряк. При тривалій ремісії можна додавати в страви трохи ріпчастої цибулі та помідорів.

    Всі овочі потрібно термічно обробляти, якщо довго не було загострень можна трохи є і сирими (наприклад, терти моркву).

    Фрукти і ягоди

    Це один з важливих джерел необхідних вітамін, тому їх важливо і потрібно їсти. Краще всього підійдуть яблука: запечені, як пюре і мусів. При довгому відсутності загострень можна їсти солодкі мандарини.

    При виборі фруктів орієнтуйтеся на солодкі, з м’якою волокнистою структурою плоди. Перед вживанням обов’язково видаліть шкірку. Уникайте тих фруктів, у яких щільна текстура і гіркий / кислий смак.

    Ягоди підійдуть солодкі, без кісточок і твердої скоринки. З них дозволено готувати муси, компоти, киселі і морси, а також желе. Виключіть з раціону полуницю, малину, агрус і виноград.

    Молочні продукти

    З цієї групи продуктів можна сміливо пити молоко, варити на ньому каші, додавати в пудинги і т. д. Після закінчення загострення в раціон додають потрібно додати сир (свіжий). Його можна їсти просто так або робити з нього муси, пудинги і запіканки.

    В період ремісії так само в меню включають кисломолочну продукцію. Це може бути кефір, ряжанка або кисле молоко. Але потрібно уважно стежити за жирністю, краще брати знежирені продукти або до 2,5% жирності.

    А ось сметану і масло потрібно вживати в невеликих кількостях з-за їх високої жирності. Але це не привід вибирати продукт з низьким вмістом жирів. Чим їх більше, наприклад, у вершковому маслі, тим більше воно натуральне.

    З обережністю потрібно включати в меню і тверді сири. Їсти їх можна в невеликій кількості, не кожен день і тільки в період тривалої ремісії. Повністю виключіть солені і кислі сири.

    Напої

    Дієта при хронічному панкреатиті у дорослих повинна включати і достатній обсяг випивається рідини. Для дорослої людини 1,5-2 літра рідини.

    Пити можна тільки:

    • очищену воду;
    • мінеральну воду без газів;
    • компоти, зварені з сухофруктів;
    • дуже корисний зелений чай;
    • неміцний чай з молоком;
    • трав’яні відвари і шипшиновий чай.

    В меню можна включати не всі напої, є і ряд заборон. Наприклад, при панкреатиті не можна пити каву, какао, міцний чай і будь-яку газовану воду.

    Десерти

    Потрібно вживати мінімум цукру і продуктів, що його містять. Враховуючи і шкоду великої кількості жирів для підшлункової, вам доведеться виключити з меню кондитерські вироби (пампушки, тістечка, торти тощо).

    Але деякі продукти можна собі дозволяти. Наприклад, мед в маленьких кількостях навіть корисний. Також можна їсти желе, зефір, мармелад і пастилу.

    Спеції, приправи і соуси

    З смакових добавок можна використовувати тільки сіль і то в обмежених кількостях. Велика частина інших спецій, приправ, а також соусів заборонена. Особливо це стосується майонезу і кетчупу.

    Дієта при хронічному панкреатиті сувора, але список продуктів досить великий, з якого можна скласти своє меню. Всю їжу потрібно відварювати, запікати або готувати на пару. І дотримуйтесь просте правило – чим менше жиру, тим краще. Це відноситься і до окремих продуктів в загальному страв.