При хронічному панкреатиті підшлункової залози спостерігається два типи перебігу хвороби: загострення і період ремісії. Так як повного одужання домогтися неможливо, мета дієт – це перехід у стадію тривалої ремісії та запобігання загострень.
Принцип та правила дотримання дієти
Харчування на різному етапі захворювання відрізняється, так дієта при загостренні хронічного панкреатиту починається з 2-х днів повної голодування. На 3-й день вводяться киселі, компоти, рідкі каші і сухарі.
З кожним днем меню стає більш різноманітним. Але, в будь-якому випадку, при загостренні дотримується строга дієта протягом 3-5 тижнів залежно від стану хворого.
У стані тривалої ремісії різноманітний раціон, вимоги до дієти не такі суворі, як при загостренні. Але є група продуктів, які заборонені протягом усього життя. Вилікувати хронічний панкреатит підшлункової залози неможливо, тому дієта буде дотримуватися завжди.
Продукти, які назавжди потрібно виключити:
При панкреатиті заборонено куріння. Воно негативно впливає на роботу підшлункової залози і погано позначається на лікуванні.
Під час дієти важливо не лише обмежити себе в заборонених продуктах, але і знати, як їх готувати, як часто харчуватися і т. д. Дотримання всіх рекомендацій забезпечує ефективність дієти в боротьбі з панкреатитом підшлункової залози.
Основні правила:
Дозволені та заборонені продукти
До складу дієти при хронічному панкреатиті входять продукти практично з усіх груп. Страви з них краще готувати самостійно, так ви зможете повністю контролювати склад, спосіб приготування.
Крупи
При запаленні підшлункової залози каші і круп’яні супи в раціоні дуже потрібні, особливо в період загострення. Вони є важливим джерелом вуглеводів і багатьох вітамінів і мікроелементів.
Готувати їх можна у вигляді рідких і напів-в’язких каш, робити з них запіканки і пудинги. З круп можна варити і супи, які після приготування перетворюються в пюре. Для приготування страв використовується вівсянка (дуже корисна при будь-яких захворюваннях ШКТ, в тому числі і панкреатиті), манка, гречка і рис.
А ось кукурудзяна крупа, пшоно і перловка протипоказані. Їх включення в раціон можливо тільки з дозволу лікаря.
Хліб, випічка і макаронні вироби
При панкреатиті хліб дозволений вже в перший день дієти під час загострення (відразу після 2-х днів голоду), але тільки підсушений (він же вчорашній) або у вигляді сухарів. А ось свіжий хліб або здобна випічка дієтою не дозволяються.
Крім підсушеного хліба і сухарів можна їсти галети і макаронні вироби. Останні можна відварювати, додавати в суп або робити з них запіканки.
Супи
Їх бажано робити на воді, слабкому рибному або м’ясному бульйоні, можна використовувати овочевий бульйон. В якості інгредієнтів підійде дієтичне м’ясо, риба або овочі. Після приготування суп потрібно довести до стану пюре, або перетерти всі продукти в ньому, чим однорідніше він буде, тим краще.
Молочні супи потрібно вживати з обережністю та після схвалення лікарем. А ось наваристі бульйони з м’яса або риби категорично заборонені.
М’ясо, риба і яйця
При виборі м’яса потрібно орієнтуватися на нежирні сорти, це:
- курка (краще філе);
- індичка;
- кролятина;
- телятина;
- в обмежених кількостях можна яловичину.
Все м’ясо має бути без шкірки (це стосується птиці), жив і жирових прошарків. Також заборонені свинина, баранина, гусятина і качатина.
Ситуація з рибою аналогічна, вирішуються нежирні сорти: тілапія, хек, філе тріски і т. д. А ось жирну рибу потрібно виключати з раціону.
Яйця дозволяється готувати у вигляді омлету на пару з білків, або ж варити некруто. У невеликій кількості їх можна використовувати в якості інгредієнта для інших страв. Не можна яйця: варені яйця, смажені або сирі.
Овочі
При панкреатиті дуже корисні морква і картопля, які сприяють загоєнню підшлункової залози. Також можна включити в меню цвітну капусту, буряк. При тривалій ремісії можна додавати в страви трохи ріпчастої цибулі та помідорів.
Всі овочі потрібно термічно обробляти, якщо довго не було загострень можна трохи є і сирими (наприклад, терти моркву).
Фрукти і ягоди
Це один з важливих джерел необхідних вітамін, тому їх важливо і потрібно їсти. Краще всього підійдуть яблука: запечені, як пюре і мусів. При довгому відсутності загострень можна їсти солодкі мандарини.
При виборі фруктів орієнтуйтеся на солодкі, з м’якою волокнистою структурою плоди. Перед вживанням обов’язково видаліть шкірку. Уникайте тих фруктів, у яких щільна текстура і гіркий / кислий смак.
Ягоди підійдуть солодкі, без кісточок і твердої скоринки. З них дозволено готувати муси, компоти, киселі і морси, а також желе. Виключіть з раціону полуницю, малину, агрус і виноград.
Молочні продукти
З цієї групи продуктів можна сміливо пити молоко, варити на ньому каші, додавати в пудинги і т. д. Після закінчення загострення в раціон додають потрібно додати сир (свіжий). Його можна їсти просто так або робити з нього муси, пудинги і запіканки.
В період ремісії так само в меню включають кисломолочну продукцію. Це може бути кефір, ряжанка або кисле молоко. Але потрібно уважно стежити за жирністю, краще брати знежирені продукти або до 2,5% жирності.
А ось сметану і масло потрібно вживати в невеликих кількостях з-за їх високої жирності. Але це не привід вибирати продукт з низьким вмістом жирів. Чим їх більше, наприклад, у вершковому маслі, тим більше воно натуральне.
З обережністю потрібно включати в меню і тверді сири. Їсти їх можна в невеликій кількості, не кожен день і тільки в період тривалої ремісії. Повністю виключіть солені і кислі сири.
Напої
Дієта при хронічному панкреатиті у дорослих повинна включати і достатній обсяг випивається рідини. Для дорослої людини 1,5-2 літра рідини.
Пити можна тільки:
- очищену воду;
- мінеральну воду без газів;
- компоти, зварені з сухофруктів;
- дуже корисний зелений чай;
- неміцний чай з молоком;
- трав’яні відвари і шипшиновий чай.
В меню можна включати не всі напої, є і ряд заборон. Наприклад, при панкреатиті не можна пити каву, какао, міцний чай і будь-яку газовану воду.
Десерти
Потрібно вживати мінімум цукру і продуктів, що його містять. Враховуючи і шкоду великої кількості жирів для підшлункової, вам доведеться виключити з меню кондитерські вироби (пампушки, тістечка, торти тощо).
Але деякі продукти можна собі дозволяти. Наприклад, мед в маленьких кількостях навіть корисний. Також можна їсти желе, зефір, мармелад і пастилу.
Спеції, приправи і соуси
З смакових добавок можна використовувати тільки сіль і то в обмежених кількостях. Велика частина інших спецій, приправ, а також соусів заборонена. Особливо це стосується майонезу і кетчупу.
Дієта при хронічному панкреатиті сувора, але список продуктів досить великий, з якого можна скласти своє меню. Всю їжу потрібно відварювати, запікати або готувати на пару. І дотримуйтесь просте правило – чим менше жиру, тим краще. Це відноситься і до окремих продуктів в загальному страв.