Гастрит – це захворювання, яке приносить з собою гострі болі в животі, дні, проведені в лікарні, неприємні процедури, і… дієту на довгі роки. Вилікувати це захворювання за 2-3 тижні просто неможливо, а хронічна форма залишиться на все життя, на те вона і хронічна. Правильний раціон, в даному випадку, стає не тільки обов’язковою частиною лікування, але і спосіб життя. Що можна вживати в їжу, що під забороною, які основні правила дієти при гастриті, меню – про все це і піде мова нижче.

«Стіл №1» — під час загострення та в період лікування

Цей варіант зазвичай призначається при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Але показаннями до дієти стіл номер 1 можуть стати гострий і хронічний гастрит під час перших місяців лікування.

Основний принцип цієї системи харчування – споживання вареної протертої їжі або приготованої на пару. Цілі: зменшити запалення слизової шлунка і дванадцятипалої кишки, нормалізувати секрецію, зменшити механічну, температурну і хімічну активності.

Особливості та правила дієти номер 1:

  • їжа тільки варена і зроблена на пару;
  • переважання перетертих продуктів, супів, пюреподібних страв;
  • відсутність грубих продуктів (сирих овочів, фруктів, м’яса);
  • харчування дробове – 5-7 разів на добу;
  • повна відмова від смаженої, жирної, гострої, соленої їжі.

Більш детально правила харчування та продукти, які дозволені і заборонені до вживання, краще розглянути окремо за категоріями.

Хліб, борошняні вироби

З цієї групи продуктів доведеться відмовитися практично від усього. Все що дозволяється, це вчорашній білий хліб, висівковий хліб або сухарі і сухий бісквіт. А ось від свіжих борошняних виробів, у тому числі з здоби, доведеться відмовитися. Хліб з житнього борошна, листкове тісто і макаронні вироби також під забороною.

Крупи та бобові

Можна їсти каші з рисової, вівсяної, манної та гречаної круп. Варити їх треба на молоці або воді до в’язкої або полувязкой консистенції. Категорично не можна пшоно, перловку, ячну та пшеничну крупи, боби, квасоля.

Супи

До складу дієти входять і супи, краще всього підійдуть негусто, з подрібненими (бажано перетертими) овочами і м’яким м’ясом або рибою. Ідеальний варіант, це супи-пюре.

Не можна їсти:

  • бульйони як м’ясні, так і рибні (для супів м’ясо спочатку виварюється, а вже потім у страву додається);
  • супи з грибами, горохом і квасолею;
  • різні щі, окрошки, борщі, важкі і жирні супи.

Овочі та фрукти

Овочі і фрукти можна, в основному, тільки варені або «на пару». У невеликих кількостях допускається вживання термічно не оброблених фруктів і ягід, наприклад, яблучне пюре. Але в переважній більшості сирі фрукти їсти не можна, оскільки вони мають грубу волокнисту структуру і перетравлення їх складніше.

З овочів, у вигляді пюре та пудингів вирішуються такі коренеплоди як буряк і морква, а також картоплю і кольорова капуста. Із зелені допускається невелика кількість петрушки і кропу, а ось щавель, цибулю і шпинат споживати не можна.

При гастриті необхідно відмовитися від:

  • білокачанної капусти і редьки;
  • огірків;
  • сирих фруктів (особливо яблук, у яких щільна волокниста структура, перед вживанням їх краще запікати або робити як пюре);
  • цитрусових;
  • усіх кислих ягід.

Можна їсти банани, але в дуже обмежених кількостях. Особливо це важливо при проблемах з кишечником (конкретніше при запорах).

М’ясні продукти, риба і яйця

Насамперед необхідно відмовитися від усіх грубих і жирних варіантах м’яса і м’ясних продуктів: баранини, жирної яловичини, свинини, а також виключити жили і шкіру. Найбільш прийнятні варіанти — це нежирна птах (курятина, індичка), кролятина і телятина. Все м’ясо краще вживати у вигляді биточків, тефтель і т. д., природно, зварених або приготованих на пару.

Відмінним вибором буде нежирна риба без шкірки. Крім варіння і приготування на пару, можна спробувати запікання в фользі. А ось солену і копчену рибу доведеться виключити з раціону. Під заборону потрапляють і рибні консерви, а також ковбаси, сосиски, сало і копченості.

Яйця підійдуть тільки варені некруто або у вигляді парових омлетів. А ось від яєчні і яєць круто доведеться відмовитися. Денна норма цього продукту – не більше 2 штук.

Молочні продукти

Не менш сувора дієта при гастриті і молочних продуктів. Так забороняються гострі і солоні сири, а також всі з високою кислотністю. Спокійно можна пити молоко, а ось до вибору кефіру, кислого молока і сиру потрібно підходити дуже ретельно. Вони повинні бути завжди свіжими і некислими. Сметану можна включити в дієту, але в дуже обмеженому розмірі.

Солодке і напої

З солодощів можна:

  • сухий бісквіт;
  • ягоди і фрукти: печені або у вигляді компотів, киселів і пюре (власне, про це вже говорилося);
  • мед, цукор, мармелад і пастила.

Всі інші варіанти солодкого (не ввійшли в список) під забороною. Виняток може скласти галетне печиво в дуже невеликих кількостях.

З напоїв можна спокійно вживати неміцні чаї, кава з молоком, компоти, киселі, какао. Не можна вживати міцний чай і каву, газованої води і алкоголь. Обережно потрібно бути з соками – вони можуть підвищити кислотність або стати подразником слизової.

Приклад меню для «Стіл №1»

Для дієти номер один меню має бути розрахована на 5-7 прийомів їжі. Нижче представлені кілька варіантів страв для кожного рази. Їх можна чергувати, групувати і доповнювати, т. к. це не суворий перелік (для 6 прийомів їжі), а лише шаблон (щоб знати від чого можна відштовхуватися). Тому сміливо міняйте меню, але з використанням тільки дозволених продуктів. Напої сміливо підбирайте самі.

  • Сніданок: омлет з 2 яєць (на пару); рисова або манна молочна каша; вівсяна каша.
  • Другий сніданок: яблучне пюре; запечені ягоди; кілька галетных печива.
  • Обід: легкий овочевий суп з мелкопорубленным м’ясом; риба на пару з рисовою кашею; пюре з паровими котлетами.
  • Полуденок: кисіль з сухарями; какао з пастилою або зефіром.
  • Вечеря: м’ясо на пару (курка, індичка, кролик); відварні овочі; фрикадельки з пюре.
  • Другий вечеря (за 2-3 години до сну): кефір, сир або кисле молоко; банан; яблучне пюре.
  • Дієта для періоду після основного лікування

    Тут маються на увазі правила харчування, яких необхідно дотримуватися. Стіл номер 1 підходить для лікування в перші 3-5 місяців, після цього періоду правила харчування можуть бути менш жорсткими. Але дотримуватися дієти все одно необхідно, особливо при хронічному гастриті. Порушення харчування і перебір з «шкідливими» продуктами призведуть до повторного загострення.

    Після основного лікування за основу можна взяти дієту № 1 і внести в неї деякі зміни. Наприклад, каші можна готувати не тільки в’язкі або полувязкие, але й розсипчасті. Крім вареної їжі або приготованої на пару можна урізноманітнити раціон стравами, запеченими в духовці.

    В раціон можна включити більше фруктів і овочів і вживати їх вже в цілісному вигляді. Це можуть бути яблука і груші (і вже не тільки в пюре, навіть корисніше буде їсти їх цільні), огірки, помідори і навіть цитрусові.

    Головне запам’ятати кілька правил: жодного гострого, солоного, смаженого і копченого. А також виключіть з раціону жирне.