Ми вже знаємо, що льняне масло – вкрай корисний і поживний продукт. І питання заміни його може постати лише в 2-х випадках: якщо лляне масло не підходить за смаком, і якщо брати до уваги ту точку зору, що абсолютно безпечною дозою є близько 10 мл лляної олії в день. Тоді як для отримання мінімальної дози Омега 3 з лляної олії потрібно 40 мл.
Чим можна замінити лляне масло?
З позиції смаку замінити лляне масло можна будь-яким іншим рослинним маслом: оливковою або соняшниковою высокоолеиновым, кунжутним або з виноградних кісточок, кукурудзяним або маслом волоського горіха. Це лише питання смакових уподобань та фінансових можливостей.
Знайти заміну льняного масла для отримання денної норми Омега 3 складніше. Тут є всього 5 варіантів: лляне масло в капсулах; інші рослинні продукти з Омега 3; червона риба жирних сортів; риб’ячий жир; Омега 3 в капсулах.
Розглянемо трохи докладніше кожен із запропонованих варіантів, щоб зрозуміти, як краще всього замінити лляне масло.

Чим замінити лляне масло

1. Лляне масло в капсулах.
У попередніх статтях ми говорили про те, що лляна олія містить особливу Омега 3 жирні кислоти, яка не використовується організмом безпосередньо. І ефективність цієї кислоти всього 5 %. Саме в такій кількості потрібних Омега 3 провадиться з міститься в лляній олії альфа-ліноленової кислоти.
Прийом лляної олії в капсулах нічим не відрізняється від прийому чистого лляного масла, за винятком смакових відчуттів. І ефективність така сама.
Тому прийом лляної олії в капсулах (якщо виходити з максимальної дози 10 мл, що буде дорівнювати 5 гр. альфа-ліноленової кислоти) не покриє всієї денної норми Омега 3.
Значить, лляне масло в капсулах не тільки не є заміною чистого лляного олії, але і не має сенсу. Це одне і те ж.
2. Інші рослинні масла і рослинні продукти з Омега 3 теж не зможуть повністю замінити лляне масло. В них також присутній тільки альфа-ліноленова жирна кислота. Ефективність переробки в організмі та ж.
3. Червона риба жирних сортів – прекрасний варіант отримання всієї денної норми Омега 3. У рибі містяться інші види Омега 3 – докозагексаєнова ейкозапентаєнова і жирні кислоти. Саме їх організм використовує для своїх потреб.
Тобто все, що ми отримаємо з риби, безпосередньо піде на будівництво внутрішніх структур.
На жаль, є кілька АЛЕ.
По-перше, підійде не будь-яка риба, а виловлена у відкритому морі. Ті сорти, які були вирощені на рибних фермах, вкрай бідні Омега 3.
По-друге, не підійдуть консерви, т. к. Омега 3 руйнується під дію термічної обробки.
Це ж відноситься і до свіжої риби. Вона повинна проходити мінімальну термічну обробку. Інакше все марно.
4. Риб’ячий жир – відмінний джерело потрібних Омега 3.
На жаль, його смакові характеристики сильно програють самому олії льону.
Крім того, не можна забувати таку точку зору, що перевищення норм жирних кислот з риб’ячого жиру є шкідливим для здоров’я. Ні в якому разі не можна перевищувати дозування.
По суті, чистий риб’ячий жир – це лікарський препарат, а не елемент живлення, як лляне масло.
5. Виходить, що самий оптимальний варіант отримання потрібних Омега-3 кислот – харчові добавки у вигляді капсул. Ці добавки містять потрібні ДГК і ЕПК кислоти, які безпосередньо можуть використовуватися організмом.
Негативним моментом капсул з Омега-3 є їх ціна.
6. В попередній статті я висловлювався на користь паралельного прийому 10 мл лляної олії щодня і періодичного вживання в їжу риби жирних сортів (лосося, скумбрії, червоної риби). Бажано малосоленой, що пройшла мінімальну обробку.
Додаток: Всі перераховані вище міркування засновані на недавньої інформації, що у великих кількостях альфа-ліноленова кислота з лляної олії шкідлива для організму.
Якщо ж ця інформація не відповідає дійсності, то буквально 3-4 ст. ложки лляної олії в день здатні повністю забезпечити всю необхідну денну норму Омега 3.