Арахіс, або по-іншому, земляний горіх, цікавий вже тим, що це не горіх зовсім. Мало хто знає, що арахіс належить до сімейства бобових. Але, на відміну від бобових, в арахісі лімітуючою є зовсім інша незамінна амінокислота. Тому арахіс більше відноситься, дійсно, до горіхів. І, як багато горіхи, має свої плюси і мінуси, у зв’язку з чим, необхідно розібратися, у чому користь і шкода арахісу.
Більшість людей можуть вживати арахіс в їжу без усякого побоювання, але з деякою обережністю. Деяким з нас ні в якому разі не можна не те що є, а навіть чіпати арахіс. А третя група людей може поглинати його у великих кількостях і отримувати від цього тільки користь для організму.
Щоб у всьому цьому розібратися, розглянемо корисні і шкідливі властивості арахісу докладніше.

Користь арахісу

Хоча в складі арахісу немає якихось чудодійних елементів, миттєво излечивающих від недуг, тим не менш, арахіс є дуже корисним продуктом харчування.
1. Користь арахісу – у великій кількості білка.
Арахіс містить найбільше білка серед інших горіхів. Причому дані можуть змінюватися, але кількість білка завжди буде величезним: від 25 до 29 гр. білка на 100 гр. продукту! Порівняємо з м’ясом, яке містить лише 17 гр. білка на таку ж кількість продукту.
Виходить, що арахіс може чудово замінити будь-які м’ясні страви? І так, і ні.
За кількістю білка – без сумніву, може. Однак якість цього білка серйозно поступається продуктам, що містять білок тваринного походження. Але про це нижче, в розділі про шкоду арахісу.
2. Ще одна корисна властивість арахісу – здатність швидко знизити апетит.
Арахіс здатний швидко прибрати відчуття голоду завдяки високій калорійності продукту. Пов’язана така калорійність з великою кількістю жирів у його складі. Причому шкідливих насичених жирів арахіс містить відносно мало, а все інше кількість жирів припадає на інші види, корисні для організму.
3. Арахіс містить багато корисних для здоров’я жирів.
До складу арахісу входить велика кількість мононенасичених і поліненасичених жирних кислот.
Якщо порівняти арахіс з найвідомішим продуктом, що містить мононенасичені жирні кислоти, — оливковою олією, то виявиться, що за кількістю цих кислот арахіс поступається оливковому маслу в 3 рази. При цьому виграє за наявності корисних поліненасичених жирних кислота і з менш низьким вмістом насичених жирів. І це притому, що одним оливковою олією ситий не будеш, а арахіс чудово насичує.
На жаль, необхідно визнати, що майже вся кількість поліненасичених жирних кислот припадає на Омега-6, а не більш важливі Омега-3.
4. Арахіс містить велику кількість корисних вітамінів і мінералів.
До складу арахісу входять вітаміни групи В, РР, Е. Серед мінералів потрібно перерахувати кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, цинк і, особливо, марганець і мідь.
Наприклад, марганцю в складі арахісу майже вся денна норма людини, а користь марганцю в тому, що він допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові.
Користь міді, якої в арахісі навіть трохи більше норми, в тому, що вона бере участь у синтезі колагену, виробленню енергії і, що дуже важливо, підвищує всмоктуваність заліза.
5. Арахіс корисний для мозкової і нервової діяльності організму.
Завдяки відмінному складу компонентів, арахіс стимулює роботу головного мозку, покращує роботу пам’яті і навіть здатний результативно боротися з депресивними станами.
6. Арахіс здатний знижувати рівень поганого холестерину.
Безперечна користь арахісу в тому, що він містить фітостероли – рослинні аналоги холестерину, які позитивно впливають на кількість холестерину в організмі. Дослідження показують, що фітостероли здатні на 15 % знизити загальну кількість надходить з шлунково-кишкового тракту холестерину. Простіше кажучи, потрапляючи всередину організму, арахіс на час зупиняє всмоктування холестерину в клітинах кишечника. Зайвий холестерин просто виводиться з організму.

Шкода арахісу

На жаль, арахіс може завдати шкоди здоров’ю організму. В деяких випадках можливі серйозні проблеми.
1. Арахіс – сильний алерген.
Арахіс і, особливо, його лушпиння, є сильним алергеном. Тому його не можна вживати людям, схильним до алергічних проявів. Також вкрай обережним з арахісом слід бути дітям. Іноді дітям достатньо лише торкнутися лушпиння арахісу, щоб отримати алергічне прояв.
При алергічному отруєння арахісом з’являється сильний свербіж, почервоніння шкіри. В особливо складних випадках можливе утруднення дихання.
2. Арахіс шкідливий при варикозному розширенні вен.
Пов’язана дана шкідлива властивість арахісу зі здатністю підвищувати вироблення оксиду азоту, який розширює кровоносні судини.
У звичайних умовах це дуже навіть добре, оскільки кров і, відповідно, поживні речовини швидше розходяться по організму. Але при варикозі це створює додатковий вплив на стінки судин, викликаючи їх надмірне розтягнення.
3. Арахіс може сприяти зростанню зайвої ваги.
Калорійність арахісу становить близько 600 ккал на 100 гр. При цьому в 100 гр. арахісу міститься близько 50 гр. жирів. І хоча більша частина цих жирів дуже корисна для здоров’я, вживання великої кількості арахісу з перевищенням нормальної калорійності денного раціону здатне швидко збільшити кількість жирових відкладень в організмі.
4. Арахіс містить неповноцінний білок.
На жаль, незважаючи на велику кількість білка, арахіс має у своєму складі одну лімітує незамінну амінокислоту – лізин. А це означає, що якщо лізин не буде надходити в організм з інших джерел у потрібній кількості, то організм стане відчувати труднощі у формуванні білкових структур.
Арахіс необхідно комбінувати або з білковими продуктами тваринного походження, або вживати в їжу достатню кількість рослинних білків з достатньою кількістю лізину. Наприклад, сочевицю, сою, квасолю, горох.
Висновок: Арахіс є прекрасним варіантом як для перекусу між прийомами їжі, так і як окрему страву в умовах, коли звичайний прийом їжі неможливий. Тільки необхідно пам’ятати про підвищеної калорійності арахісу і його білкової неповноцінності.
На жаль, при схильності до алергії і варикозному розширенні вен варто повністю відмовитися від вживання в їжу.