Різноманітність сортів меду вражає, адже навіть експертам важко назвати точне їх число. Кожен з видів бджолопродукту відрізняється від іншого органолептичними характеристиками, складом і корисними властивостями. І прайси на солодкість теж варіюються, хоча вони доступні для споживача. Проте, виділяють елітні сорти найдорожчого меду, вартість яких іноді досягає ціни автомобіля!

«ельфійський» мед

так званий «ельфійський» мед родом з туреччини, де його добувають в печері глибиною 1800 метрів! розташоване місце видобутку продукту в долині сарікаїр, що знаходиться поблизу міста артвін. Вартість продукту становить 6800 доларів за 1 кілограм!

За словами досвідченого бджоляра гюная гюндуза, ціна солодощі обумовлена тим, що вона утворюється в умовах дикої природи. Тобто бджоли, від яких вона отримана, не живуть у вуликах. Щоб витягти солодкість з сот, бджолярам часто потрібна допомога професійних альпіністів.

Солодкість збагачена всіма необхідними вітамінно-мінеральними речовинами. Її їдять в лікувальних цілях або як харчову добавку. Продається вона в ємностях місткістю 170 або 250 грамів.

Башкирський бортовий мед

Даний сорт дорогого меду отримують від особливої бурзянской породи бджіл. Названа вона так з тієї причини, що мешкає на території бурзянського району башкирії.

Бортовий мед-це теж» дикий ” продукт бджільництва. Його видобуток-складний процес, оскільки борті знаходяться далеко від людського житла. Тому бортникам щодня доводиться долати чималі відстані, щоб дістатися до джерел цінної маси. Її з бортів забирають не всю-частина залишається для комах, інакше взимку вони залишаться без необхідного підживлення.

Відомо, що продукт бджільництва має цілющі властивості. Він насичений вітамінами, мінералами, антиоксидантами, корисними амінокислотами. За 1 кілограм солодощі доведеться заплатити від 8000 рублів.

Єменський мед

Єменський мед отримують з квітів сидру. Цей продукт вважається найдорожчим у світі. Його здобиччю займаються бджолярі-кустарі, які проживають в східних і південних мухафазах ємену. Солодкість є головним джерелом доходу бджолярів.

Продукт називають “золотом долини ваду дуан”. Місцеві жителі називають його “сидр”, оскільки це найменування дерева, що росте в даній місцевості.

Його вартість досягає 200 доларів за 1 кілограм.

Солодкість відрізняється високою насиченістю цінних речовин. Його використовують в цілющих і косметологічних цілях, а його органолептичні властивості зробили його справжньою знахідкою для гурманів. Сотні туристів щорічно відвідують ємен, щоб покуштувати надзвичайно смачний делікатес.

Ізраїльський мед

Народ ізраїлю дуже любить і високо цінує мед. Його їдять під час одного з найбільших свят – рош-ха-шана, або просто ласують ним по буднях.

Збирають нектар для цього продукту з квіток і рослин, які висіваються спеціально з такою метою. Найчастіше медоносами виступають:

  • ехінацея;
  • сибірський женьшень;
  • котячий кіготь.

Завдяки такій сировині бджолопродукт володіє численними лікувальними властивостями. У його складі присутні речовини, які здатні зміцнити імунітет і поліпшити діяльність багатьох внутрішніх органів. Вартість ізраїльського меду становить близько 83 доларів навіть не за 1 кілограм, а всього за 120 грамів!

Цікавий факт. Розробка технології отримання та збору даного бджолопродукту виявилася трудомістким, непростим процесом. Вона зайняла, в цілому, 13 років!

Новозеландський мед

Це особливе ласощі родом з нової зеландії. Його вартість досягає 7-8 фунтів за 5 мілілітрів, що дорівнює 1 чайній ложці.

Мовою місцевих жителів цей продукт бджільництва носить назву манука. Воно походить від ідентичного найменування медоноса, з якого бджоли збирають пилок для подальшої переробки. Примітно, що солодкість виготовляється і продається не тільки в новій зеландії, але також в австралії. Більш того, саме остання з країн є початковою батьківщиною цього незвичайного ласощі.

Виріб володіє сильним ароматом і таким же насиченим смаком. Воно цілком виправдано вважається делікатесом, оскільки його органолептичні якості багато гурмани характеризують як «важкі», «специфічні». Тобто даний продукт на любителя, його не кожна людина зможе оцінити, і не кожному він припаде до вподоби.

У солодощі буває різний післясмак. Воно може нагадувати верес, а може також бути мінеральним, гіркуватим або навіть «землистим». Це абсолютно нормально. Більш того, за цими смаковими характеристиками можна судити про те, знаходиться перед вами справжній або фальсифікований новозеландський мед.

Паризький мед

Останнє місце в рейтингу найдорожчих різновидів меду займає паризька солодкість з ейфелевої вежі, як про неї говорять самі французи. Вартість продукту становить приблизно 20 євро за відерце місткістю 150 грамів.

Для переробки бджоли збирають пилок з квітів і деревного або кущового кольору. Ареалом проживання комах стають переважно парки і клумби парижа.

Особливість меду полягає не тільки в його незвичайному ароматі, вишуканому смаку і відмінному дизайнерському оформленні тари, в яку він поміщений. Уваги заслуговують і люди, які займаються його здобиччю.

паризькі бджолярі-люди з високо розвиненим почуттям прекрасного. Багато з них захоплюються культурою та архітектурою. Тому прийнято вважати, що в кожну краплю отриманого ласощі вони вкладають душу. Власне, завдяки цьому мед і стає абсолютною досконалістю.

Правда це чи романтична легенда-вирішує кожна людина для себе. Але для французів це істина, в яку вони свято вірять.

Мед-це незвичайний продукт, який поєднує в собі відмінний смак і величезну користь для здоров’я. Тому він завжди оточений не тільки науковими фактами, що доводять його цінність, а й переказами, легендами і поезією.