Жири є невід’ємним елементом живлення. Як би ми не хотіли повністю захистити себе від вживання жирів в їжу, нам це не вдасться. Та і чи потрібно це, якщо враховувати той факт, що жир в продуктах харчування і людський жир – це дві різні субстанції?
Потрібно визнати, що нашому організму просто необхідні жири з їжі для нормального функціонування. Тільки треба вживати в їжу корисні жири, а шкідливі звести до мінімуму.
А для того, щоб навчитися визначати, які жири корисні для здоров’я, а які приносять шкоду, пропоную ознайомитися з невеликою інформацією про різні види харчового жиру.

Жири

Жири, або тригліцериди – це з’єднання гліцерину і жирних кислот. Гліцерин нас мало цікавить, а про жирних кислотах поговоримо докладніше.
У харчуванні сучасної людини присутні такі види жирних кислот (жирів):
1. Омега 9, або мононенасичені жирні кислоти.
Ці види жирних кислот вважаються корисними для здоров’я людини внаслідок того, що вони здатні знижувати рівень холестерину в крові (ліпопротеїдів низької щільності). Отже, вони корисні для здоров’я серцево-судинної системи.
Серед продуктів харчування, які містять велику кількість Омега 9, зазвичай виділяють оливкова олія, яка має в своєму складі корисну олеїнову кислоту, одну з мононенасичених жирних кислот.
2. Омега 3 і Омега 6, або поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК).
Ці жирні кислоти ми зобов’язані отримувати з їжею, тому що в організмі вони не синтезуються.
Найкращими джерелами Омега-3 є лляне масло і жирні сорти риби.
З Омега 6 простіше. Майже будь-яке рослинне масло містить велику кількість Омега-6. Але тут є одна проблема.
Справа в тому, що співвідношення Омега 3 і Омега 6 у раціоні повинно бути 4 до 1. Тобто Омега 3 потрібно приблизно в 4 рази більше. Але у нас виходить все з точністю до навпаки.
Більш детально про Омега 3, лляне масло і риб’ячий жир читайте на сторінках сайту.
3. Насичені жирні кислоти.
Це все жири, які присутні в продуктах тваринного походження. І якщо щось і обмежувати в нашому харчуванні, так це насичені жири. Тим більше, що наш організм цілком здатний обійтися без них. Все необхідне для життя може бути успішно здійснено без цих шкідливих жирів.
4. Трансжири.
Трансжири, напевно, найстрашніші з жирів, самі шкідливі. Зазвичай є трансжири продуктів переробки ненасичених жирів, але можуть зустрічатися і в молочному або м’ясному жирі.
Людський організм дуже погано реагує на появу трансжирів у харчуванні.
Доведено сильне вплив трансжирів на збільшення в крові людини ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), що може викликати швидке поширення атеросклерозу судин.
У підсумку, ВООЗ (Всесвітня Організація охорони Здоров’я) рекомендувала повністю видалити марнотрати з раціону харчування.
Висновок: Видаляємо з раціону харчування трансжири, максимально обмежуємо вживання насичених жирів (вибираємо маложирні продукти тваринного походження), а також намагаємося вживати в їжу норму Омега-3, Омега-6 і Омега-9.