Чесне слово, не так давно я думав, що рижієва олія виготовляють з грибів рижиков. І навіть коли купив таке масло в магазині, був упевнений, що це грибне масло. Виявилося, що рижик посівної – це олійна культура, насіння якої містять до 40 % масла.
Видобувають рижієва олія з цих насіння шляхом пресування, або віджимання. Перший віджим – холодний, масло виходить золотисто-жовтим, найкориснішим. Після першого віджиму, для отримання залишкової кількості масла, застосовують процедуру гарячого пресування, що дає маслу жовтувато-коричневий колір.
Насправді, історично, рижієва олія в дореволюційній Росії було популярнішим соняшникової. Але в даний час мало хто чув про нього. І це дуже прикро, тому що рижієва олія нічим не поступається оливковому, ні олії льону, а в чомусь навіть перевершує їх.
Отже, якщо Вас не лякає трохи специфічний часниковий смак рижієва масла (офіційно говориться про те, що рижієва олія схоже за смаком на редьку, але по мені – точно часник), то розглянемо всі корисні властивості цієї олії з тим, щоб вирішити: варто чи ні купувати його для нашого столу.

Користь рижієва масла

1. Рижієва олія трохи поступається льняному масло за кількістю поліненасичених кислот.
До складу рижієва олії входять широко відомі жирні кислоти Омега-3 і Омега-6. При цьому співвідношення цих кислот близьке до оптимального. Омега-3, представлених альфа-ліноленової кислотою, близько 40 %, а Омега-6 з лінолевої кислоти – не більше 20 %.
І Омега-3 і Омега-6 не виробляються всередині організму. Тому ми повинні отримувати їх з їжі. І якщо Омега-6 ми з лишком отримуємо з банального соняшникової олії, де цих кислот досить багато, то з Омега-3 виникає проблема.
Найбільш цінні жирні кислоти Омега-3, що надходять з жиру риб. Вони можуть використовуватися організмом безпосередньо.
Альфа-ліноленова кислота Омега-3 не може брати участь у внутрішньоклітинних процесу синтезу самостійно і повинна бути перероблена в організмі в інші види жирних кислота Омега-3 – ЕПК і ДГК. ККД цієї переробки невеликий, зате можна не побоюватися небезпечного надлишку Омега-3 в організмі, що часто трапляється при надмірному вживанні риб’ячого жиру.
2. Рижієва олія трохи поступається оливковому маслу за наявності олеїнової жирної кислоти Омега-9.
Оливкова олія користується заслуженою популярністю саме завдяки великій кількості Омега-9 в його складі. Рижієва олія містить в 3 рази менше олеїнової кислоти.
Однак людський організм здатний самостійно виробляти Омега-9 з Омега-3, що повністю знищує перевага оливкової олії. Саме оливкова олія майже не містить поліненасичених жирних кислот, так і вміст вітаміну Е в ньому набагато нижче.
Так що, з позиції користі для здоров’я рижієва олія залишає оливкова далеко позаду.
3. Рижієва олія містить велику кількість вітаміну Е.
Вміст вітаміну Е в складі рижієва масла цілком достатньо для того, щоб повністю отримати норму цього вітаміну тільки з самого масла. Звичайно, при достатній кількості вживання. А вітамін Е — це антиоксидант, протипухлинний захист і профілактика.
4. Рижієва олія містить бета-каротин.
Сама кількість бета-каротину невелика. Але вже сама його наявність важливо, про що ще буде сказано нижче.
5. Рижієва олія містить фосфоліпіди.
Фосфоліпіди необхідні організму для транспортування жирних кислот, холестерину. Вони нормалізують обмін речовин в організмі, перш за все, жирів.
Фосфоліпіди є частиною клітинних мембран і необхідні для оновлення клітин. Так само вони гальмують розвиток сполучної тканини, замісної різні структури організму.
6. Рижієва олія стійке до окислення.
Ті, хто знайомий з лляною олією, знають, що воно дуже чутливе і до нагрівання, і до сонячного світла, і до впливу кисню. Втім, як і багато інші олії, що містять ПНЖК – поліненасичені жирні кислоти.
Завдяки вдалому складу компонентів, включає фосфоліпіди, бета-каротин і велика кількість вітаміну Е, рижієва олія набагато більш стійке до окислення. А значить, і до появи шкідливих вільних радикалів, так і просто до псування.
Виходить, що рижієва олія є прекрасною заміною не тільки поширеній соняшниковій олії, але і цінних оливковому і льняного масла. І це ми ще не брали до уваги дані деяких джерел про входження до складу рижієва масла корисного для серця мінералу магній.
Отже, якщо запах і смакові якості рижієва масла Вас не відлякують, варто рекомендувати його до застосування у вигляді заправок для салатів, а також – у вільному вигляді.