Поговоримо про вітамінах, з якими у сучасної людини постійно виникають проблеми.

Існують такі поняття, як авітаміноз, гіповітаміноз і гіпервітаміноз. Їх ріднить те, що всі такі статки пов’язані з вітамінами. Однак кожне стан пов’язаний з конкретною кількістю вітамінів всередині організму.

Авітаміноз, або повна відсутність вітаміну

Повна відсутність вітаміну, що надходить з їжею, називається авітамінозом. У сучасному житті такий стан майже не зустрічається, що пов’язано з розвитком харчової промисловості та прискоренням темпу життя. Але ще декілька сот років тому моряки при тривалому плаванні могли зіткнутися з проявом відсутності вітаміну С в їжі – цингу.

Інший прояв авітамінозу – рахіт, або відсутність (або серйозний недолік, що межує з майже повною відсутністю) в організмі вітаміну D.

Таких прикладів можна навести багато, але сучасній людині такі стани майже не загрожують.

А, от, з чим сучасна людина постійно стикається, — це гіповітаміноз.

Гіповітаміноз – тимчасовий недолік вітамінів

Стан гіповітамінозу діагностується майже у кожної людини під час сезонного зниження кількості вітамінів у продуктах харчування. Зазвичай це відбувається навесні.

Тобто ситуація складається наступна: людина може харчуватися звичайним чином, навіть вживати взимку велика кількість фруктів і овочів, але з-за зниженого кількості вітамінів всередині цих продуктів, знижується і звичайне надходження вітамінів в організм.

Як результат, організму починає не вистачати тих чи інших вітамінів.

На жаль, гіповітаміноз не має таких клінічних проявів, як авітаміноз, тому його складніше діагностувати.

На даний момент вважається, що весняний профілактичний курс тривалістю 3-4 тижні можна рекомендувати практично всім.

Як вирішити проблему нестачі вітамінів

Насправді, у сучасному житті майже вирішена проблема не тільки авітамінозу, але і гіповітамінозу.

Найпростішим рішенням проблеми гіповітамінозу є сезонний прийом вітамінних комплексів. Не багато знають, але для виробництва багатьох вітамінів у промисловості зараз застосовують спеціальних живих бактерій. Тобто це не повністю штучний вітамін.

Але навіть повністю штучно синтезовані вітаміни володіють такими ж властивостями, як і натуральні вітаміни. Просто тому, що у них ідентичні хімічний склад і структура.

Тим не менш, є можливість вирішити проблему гіповітамінозу без участі синтетичних вітамінних комплексів. Правда, при цьому доведеться серйозно зайнятися зміною раціону харчування і усвідомити один дуже важливий момент.

Як вирішити проблему гіповітамінозу без прийому вітамінних комплексів

Чим різноманітнішим є раціон харчування людини, тим більше шансів забезпечити організм всіма необхідними вітамінами.

У сучасній життя з її гіподинамією, людині потрібно менше їжі, щоб забезпечити себе енергією. В іншому випадку виникає зайва вага.

Але разом зі зниженням кількості вживаних калорій, людина стала отримувати менше вітамінів.

Для вирішення даної проблеми стали виробляти все більше вітамінізованих продуктів: вітамінізовані соки, хліб і т. п.

Тому одним з рішень проблеми гіповітамінозу у весняний час може стати вживання в їжу вітамінізованих продуктів.

Зрозуміло, що вітамінізація цих продуктів здійснюється шляхом добавки синтетичних вітамінів. Але, з іншого боку, це не окремий прийом вітамінних комплексів, а вживання їх разом з їжею.

Гіпервітаміноз – надлишок вітамінів

Гіпервітаміноз являє собою окрему проблему, не менш серйозну, ніж гіповітаміноз.

Надлишок вітамінів виникає або при рясному вживанні в їжу продуктів, багатих тим чи іншим вітаміном, або при вживанні вітамінних комплексів в надмірній кількості тривалий час.

Гипердозы водорозчинних вітамінів здатні викликати пронос, шкірні висипання і небезпечні ураження нирок. Саме на нирки виявляється серйозне вплив при перевищенні кількості того чи іншого вітаміну в організмі. Адже організм виводить цей надлишок з сечею.

Жиророзчинні вітаміни здатні накопичуватися в організмі на довгий час. З одного боку це дає можливість накопичити, наприклад, вітамін С на цілих півроку. З іншого, таке накопичення здатне викликати серйозні порушення здоров’я організму.

Тому ідея накопичити побільше вітамінів для зимово-весняного часу є небезпечною для здоров’я. Це чи не вийде, або викличе збої в роботі організму. Наприклад, надлишок вітаміну А в 2 рази, в 2 рази підвищує ризик отримати перелом стегна при невдалому збігу обставин (надлишок вітаміну А знижує щільність кісткової тканини).

Висновок: Навесні, коли організм майже всіх людей відчуває нестачу тих чи інших вітамінів, потрібно або максимально урізноманітнити своє меню, або потурбуватися проведення курсу прийому вітамінного комплексу. При цьому вітамінний комплекс повинен включати максимальну кількість саме тих вітамінів, дефіцит яких ми відчуваємо у весняний час.